Prie il­ga­me­čio ben­drys­tės sta­lo gra­žiai su­tel­pa žem­dir­bys, ūki­nin­kas ir sve­čias (256)

Aldona KUDZIENĖ, aldona@ana.lt
bendra
Alytaus rajono žmonių, gražinančių savo kraštą – „Metų ūkis 2018“ ir Alytaus rajono savivaldybės aplinkos tvarkymo konkurso dalyvių – pagerbimas Simno kultūros namų scenoje. Zi­tos Stan­ke­vi­čie­nės nuotr.
Ket­vir­čio am­žiaus su­kak­tis šie­met vai­ni­ka­vo ne tik žem­dir­biš­kos ben­druo­me­nės, bet ir vi­suo­me­nės lau­kia­mą ir ver­ti­na­mą kon­kur­są „Me­tų ūkis“. Jau 25-ąjį kar­tą Lie­tu­vos ūki­nin­kų są­jun­gos or­ga­ni­zuo­ja­mas kon­kur­sas aki­vaiz­džiai pri­si­de­da prie ša­lies že­mės ūkio to­bu­li­ni­mo. Ir vi­sai ne­svar­bu, koks ūkis – stam­bus, vi­du­ti­nis ar smul­kus, kon­kur­sas iš­lai­kė sa­vo es­mi­nius prin­ci­pus: pa­ste­bė­ti tuos, ku­rie pas­ta­rai­siais me­tais yra pa­da­rę di­džiau­sią ūkio vys­ty­mo­si pa­žan­gą, ska­tin­ti ūki­nin­kus pa­žan­giau ūki­nin­kau­ti, siek­ti ga­my­bos efek­ty­vu­mo ir eko­lo­gi­nės pu­siau­svy­ros, ge­riau ir gra­žiau tvar­ky­tis sa­vo ūky­je.

Pen­kio­li­ka me­tų kas­met ge­riau­sias ūkis Lie­tu­vos ūki­nin­kų są­jun­gos sky­riaus „Dzū­ki­jos ūki­nin­kas“ bu­vo ren­ka­mas ir Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės val­do­se, o šie­met iš vi­sų pen­kio­li­kos ge­riau­sių­jų nu­spręs­ta iš­rink­ti pa­čius ge­riau­sius ir kaip jau įpras­ta iš­kil­min­gai juos pa­gerb­ti Sim­ne. Čia kar­tu bu­vo įver­tin­tas ir Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės skelb­to ap­lin­kos tvar­ky­mo kon­kur­so da­ly­vių triū­sas, pa­gerb­ti bei ap­do­va­no­ti ge­riau­sie­ji.

„At­si­rem­da­mi į že­mę, į mei­lę jai, mes iš­li­ko­me orūs ir stip­rūs“

At­vyks­tan­tys į šven­tę žem­dir­biai ir ūki­nin­kai bei sve­čiai mar­šu bu­vo su­tik­ti Sim­no ka­pe­los „Sim­ny­čia“ vy­rų. Rink­ta­si gau­siai, mat šven­tė ren­gia­ma vė­lų ru­de­nį, kai me­tų dar­bai ir rū­pes­čiai su­gu­la į aruo­dus ir že­mę, o sa­vo ūkius my­lin­tiems, so­dy­bų gro­žį puo­se­lė­jan­tiems kai­mo žmo­nėms ran­da­si dau­giau lais­ves­nio lai­ko.

Nu­ga­lė­to­jų ir lau­re­a­tų pa­svei­kin­ti, su su­si­rin­ku­siai­siais pa­ben­drau­ti at­vy­ko Aly­taus ra­jo­no me­ras Al­gir­das Vrub­liaus­kas, me­ro pa­va­duo­to­jas Ar­vy­das Bal­čiū­nas, sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas Vir­gi­li­jus Prans­ke­vi­čius, Sei­mo na­rys Lau­ry­nas Kas­čiū­nas, Lie­tu­vos ūki­nin­kų są­jun­gos pir­mi­nin­kas Jo­nas Tal­man­tas.

Nuo se­no Dzū­ki­jos ūki­nin­ko na­muo­se duo­ne­lės vie­ta ir ant kas­die­nio, ir ant šven­ti­nio sta­lo bu­vo pa­ti gar­bin­giau­sia.

Pa­gal tra­di­ci­jas pa­ger­bęs gy­vy­bės duo­ną, Aly­taus ra­jo­no me­ras A.Vrub­liaus­kas pa­gar­bių žo­džių sky­rė ra­jo­no ūki­nin­kams, vi­siems kai­mų gy­ven­to­jams: „Į mū­sų at­kur­tos vals­ty­bės šimt­me­tį įspū­din­gą in­dė­lį įne­šė ša­lies ūki­nin­kai. Jie kaip ki­tų spe­cia­ly­bių žmo­nės ne­tu­ri sa­vo pro­fe­si­nės šven­tės, bet dirb­da­mi lau­kus, au­gin­da­mi duo­ną, iš­lai­ky­da­mi ar­mi­jas, ka­rius, ku­rie gy­nė vals­ty­bę, par­ti­za­nus, nu­si­pel­nė pa­gar­bos. Kiek jų ir jų šei­mų na­rių iš­ke­lia­vo į Si­bi­ro pla­ty­bes ir iš ten ne­grį­žo. Ir pa­ga­liau, kur iš­sau­go­jo­me Lie­tu­vą, jos kal­bą? Aiš­ku, kad Lie­tu­vos kai­muo­se, jo ūkiuo­se. Ūki­nin­kai, kai­mas yra vals­ty­bės gy­vas­tis, mes ten daug ką iš­sau­go­jo­me. Ne­ga­li­ma teig­ti, kad šian­dien ūki­nin­kams yra leng­va. Ir anais lai­kais, ir šiais daug ža­los at­ne­ša aud­ros, saus­ros ir liū­tys. Ūki­nin­kas tu­ri suk­tis, gal­vo­ti, im­pro­vi­zuo­ti, iš­lai­ky­ti sa­vo šei­mą, pa­ga­liau iš­lai­ky­ti žmo­nes, ku­riuos sam­do, ku­riems su­tei­kia dar­bo vie­tas, ku­rie taip pat au­gi­na sa­vo vai­kus.

Per tą šimt­me­tį daug kas sten­gė­si mus pa­lauž­ti, su­nai­kin­ti, iš­trin­ti, drįs­tu teig­ti, kad at­si­rem­da­mi į že­mę, į mei­lę jai, mes iš­li­ko­me orūs ir stip­rūs. Ir šian­dien yra pro­ga su­si­rin­kus tuo pa­si­džiaug­ti.“

Aly­taus ra­jo­no me­ras ak­cen­ta­vo, kad ra­jo­no ūki­nin­kai la­bai pri­si­de­da prie to, kad mū­sų kai­mai ir so­dy­bos gra­žė­tų, kad juo­se vyk­tų gra­žios šven­tės, bū­tų iš­sau­go­tas et­no­sas, kad to­je pa­sau­lio pla­ty­bė­je ir Eu­ro­pos Są­jun­go­je mes ne­iš­tirp­tu­me, ne­pa­skęs­tu­me, bū­tu­me tie, ku­rie ga­li va­din­tis lie­tu­viais, ku­rie tu­ri sa­vo vals­ty­bę ir šie­met šven­čia jos šimt­me­tį.

Me­ras pa­da­rė eks­kur­są, už­si­mi­nė ir apie tai, ką ar­ti­miau­siu me­tu pla­nuo­ja­ma pa­da­ry­ti, ką jau ban­do­ma da­ry­ti ir kaip se­ka­si. Mi­nė­jo re­mia­mas ini­cia­ty­vas ūkiams at­nau­jin­ti, ga­li­my­bes ko­o­pe­ruo­tis, kur­ti aso­cia­ci­jas, kad bū­tų ga­li­ma sva­riau siek­ti, iš­si­de­rė­ti dau­giau ga­li­my­bių ūkiams iš aukš­tes­nių ins­ti­tu­ci­jų.

Šie­met Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė kvie­tė ra­jo­no įmo­nes, įstai­gas, ben­druo­me­nes, dau­gia­bu­čių na­mų sa­vi­nin­kų ben­dri­jas, in­di­vi­du­a­lių gy­ve­na­mų­jų na­mų šei­mi­nin­kus, ūki­nin­kus bei kai­mo tu­riz­mo so­dy­bas da­ly­vau­ti ap­lin­kos tvar­ky­mo kon­kur­se ir siek­ti gra­žiau­siai ir ge­riau­siai tvar­ko­mos te­ri­to­ri­jos ti­tu­lo.

Lie­pą ir rug­pjū­tį ko­mi­si­ja lan­kė kon­kur­so da­ly­vių val­das ir ver­ti­no jas pa­gal kon­kur­so nuo­sta­tuo­se pa­tvir­tin­tus kri­te­ri­jus. Pa­dė­kų ver­ti vi­si da­ly­viai, ta­čiau jau toks kon­kur­sų li­ki­mas, kad rei­kia pa­skelb­ti bei ap­do­va­no­ti jo nu­ga­lė­to­jus. Šiems ap­do­va­no­ji­mų sky­rė sa­vi­val­dy­bė ir už­da­ro­ji ak­ci­nė ben­dro­vė „Lan­ka­va“, do­va­no­ju­si 300 šim­tų eu­rų ver­tės do­va­nų če­kius.

To­kios do­va­nos skir­tos ir gau­sūs su­si­rin­ku­sių­jų aplo­dis­mentai nu­skam­bė­jo gra­žiau­siai tvar­ko­mos įstai­gos ap­lin­kos kon­kur­so nu­ga­lė­to­jai – Aly­taus ra­jo­no But­ri­mo­nių gim­na­zi­jai, ku­riai va­do­vau­ja di­rek­to­rius Val­das Val­vo­nis, gra­žiau­siai tvar­ko­mos ben­druo­me­nės ap­lin­kos kon­kur­so nu­ga­lė­to­jai – Mi­ka­la­vo kai­mo ben­druo­me­nei „Ši­lai­čiai“, ge­riems dar­bams bu­ria­mai ben­druo­me­nės pir­mi­nin­kės Da­nu­tės Ka­za­ke­vi­čie­nės, gra­žiau­siai puo­se­lė­ja­mos so­dy­bos ap­lin­kos kon­kur­so nu­ga­lė­to­jams – Aly­taus se­niū­ni­jos Pa­ne­mu­nin­kų kai­mo gy­ven­to­jams Ne­rin­gai ir Ro­mui Mar­cin­ke­vi­čiams, o gra­žiau­siai tvar­ko­mos ūkio ap­lin­kos kon­kur­so nu­ga­lė­to­jų ti­tu­las ati­te­ko Sim­no se­niū­ni­jos Ąžuo­li­nių kai­mo gy­ven­to­jams Li­nai ir Gin­tau­tui Če­pu­liams.

Nu­skam­bė­jo pra­šy­mas ir to­liau kur­ti gro­žį, gra­žin­ti Aly­taus ra­jo­ną ir puoš­ti Dzū­ki­ją.

Kon­kur­sai ra­gi­na pa­si­temp­ti, da­ro ūkius stip­res­nius, pa­žan­ges­nius

Sei­mo na­rys L.Kas­čiū­nas jau ge­rai pa­žįs­ta­mas Aly­taus ra­jo­no ūki­nin­kų ben­druo­me­nei. „Tre­čius me­tus iš ei­lės vė­lų ru­de­nį su­si­tin­ka­me. Tai, ką jūs da­ro­te, tu­ri ir ki­tą pras­mę – kai­mo gy­vas­ties pa­lai­ky­mą“, – tei­gė žem­dir­bių lau­kia­mas sve­čias ir lin­kė­jo to­liau puo­se­lė­ti sa­vo ūkius, tra­di­ci­jas, kal­bą.

Lie­tu­vos ūki­nin­kų są­jun­gos pir­mi­nin­kas J.Tal­man­tas, trum­pai ap­žvel­gęs Lie­tu­vos ūki­nin­kų są­jun­gos is­to­ri­ją, jų pa­dė­tį įvai­riais lai­ko­tar­piais, in­dė­lį į ben­drą ša­lies aruo­dą, šian­die­nius rū­pes­čius, kvie­tė ir dzū­kus bū­ti ak­ty­viems, pri­si­dė­ti prie gruo­džio 13 die­ną Briu­se­ly­je or­ga­ni­zuo­ja­mo strei­ko.

Lie­tu­vos ūki­nin­kų są­jun­gos sky­riaus „Dzū­ki­jos ūki­nin­kas“ pir­mi­nin­kas Ma­rius Gu­dai­tis, pa­sig­ro­žė­jęs links­ma ir iš­si­puo­šu­sia ūki­nin­kų au­di­to­ri­ja, pa­ste­bė­jo, kad kas­me­ti­nės saus­ros ir ki­tos ne­gan­dos ne­įsi­rė­žia į ūki­nin­kų šir­dis ir nuo­tai­kas. Ir tai džiu­gu. Pri­si­mi­nė ir pa­mi­nė­jo ge­riau­sius ūkius, ak­cen­tuo­da­mas, kad to­kiems ūkiams, kur dir­ba abu su­tuok­ti­niai ir jei dar pa­de­da vai­kai, nie­kas ne­bai­su. Bet, pir­mi­nin­ko nuo­mo­ne, ge­ri, tvir­ti ir tie ūkiai, kur tik vy­rai šei­mi­nin­kau­ja.

Į sce­ną bu­vo pa­kvies­ti tva­riai bei pa­žan­giai sa­vo ūkiuo­se be­si­tvar­kan­tys Aly­taus ra­jo­no ūki­nin­kai: Li­na ir Jo­nas Ver­tins­kai, Lai­mu­tė ir An­ta­nas Sta­le­vi­čiai, Lai­ma ir Al­ber­tas Ju­sai, Liu­ci­ja ir Al­fon­sas Pec­kai, Zi­ta ir Val­das Lu­ko­še­vi­čiai, Da­rius Alek­na­vi­čius, Li­na ir Sau­lius Va­lū­nai, Vil­ma ir Mo­des­tas Ba­ra­naus­kai, Min­dau­gas Ma­tu­lio­nis, Ni­jo­lė ir Kęs­tas Žei­miai, Do­na­tas Klim­ke­vi­čius, Da­ly­tė ir Ro­mas Kis­le­ra­vi­čiai.

Vi­siems įteik­tos Aly­taus ra­jo­no me­ro A.Vrub­liaus­ko pa­dė­kos, „Dzū­ki­jos ūki­nin­ko“ su­ve­ny­rai. Di­plo­mai ir su­ve­ny­rai ski­ria­mi šie­me­čio kon­kur­so lai­mė­to­jams: Vi­lei ir Vid­man­tui Na­vic­kams, Kro­kia­lau­kio se­niū­ni­jos ūki­nin­kams, už­ėmu­siems pir­mą vie­tą, Bro­niui Gu­že­vi­čiui, Sim­no se­niū­ni­jos ūki­nin­kui, ant­ros vie­tos lai­mė­to­jui, bei Pu­nios se­niū­ni­jos ūki­nin­kams Vi­ta­li­jai ir Al­gi­man­tui Že­mai­čiams, ku­riems ati­te­ko tre­čia vie­ta.

Ūki­nin­kai gau­sių do­va­nų su­lau­kė ir iš kon­kur­so „Me­tų ūkis 2018“ rė­mė­jų, ku­rias įtei­kė „Dzū­ki­jos ūki­nin­ko“ pir­mi­nin­kas M.Gu­dai­tis. Lie­tu­vos ūki­nin­kų są­jun­gos pir­mi­nin­kas J.Tal­man­tas pa­ste­bė­jo ir ap­do­va­no­jo Aly­taus ra­jo­no me­rą A.Vrub­liaus­ką, ku­ris taip pat yra vie­no­je gre­to­je su ra­jo­no ūki­nin­kais, tu­ri au­ga­li­nin­kys­tės ūkį.

Pa­gerb­ti ūki­nin­kai tei­gė, kad to­kia ypa­tin­ga pro­ga lin­kė­ji­mų ir gra­žių žo­džių ne­bū­na per daug. Šie­me­čius kon­kur­so lau­rus nu­sky­nu­si kro­kia­lau­kiš­kė V.Na­vic­kie­nė, į pa­ger­bi­mo va­ka­rą at­vy­ku­si su gau­sia gi­mi­nai­čių pa­lai­ky­mo ko­man­da, kal­bė­jo: „Jau an­trą kar­tą mū­sų su vy­ru Vid­man­tu Dau­gir­dų kai­me puo­se­lė­ja­mas miš­rus ūkis pel­no nu­ga­lė­to­jo var­dą. Prieš ke­tu­rio­li­ka me­tų taip pat bu­vo­me pir­mi. La­bai džiau­gia­mės, kad duk­ra Gin­ta­rė, prieš mė­ne­sį su­kū­ru­si šei­mą, ruo­šia­si grįž­ti į kai­mą. Nors kaip tė­vai lin­ki­me sa­vo vai­kams leng­ves­nio ke­lio, kad jiems ne­tek­tų dirb­ti 7 pa­ras per sa­vai­tę, la­bai džiau­gia­mės, kad jau­na šei­ma ap­si­stos ar­ti mū­sų.“ Dar pri­dū­rė, kad to­kių su­si­ė­ji­mų ūki­nin­kams la­bai rei­kia, nes kiek­vie­nas no­ri pa­si­puoš­ti, iš­ei­ti pa­si­žmo­nė­ti, pa­ma­ty­ti, gal pa­tir­ties įgy­ti. O ir pa­ties kon­kur­so or­ga­ni­za­vi­mas ra­gi­na pa­si­temp­ti, da­ro ūkius stip­res­nius, pa­žan­ges­nius.

Ne vie­nas ūki­nin­kas pa­ti­ki­no, kad po to­kių su­si­bū­ri­mų kai­me tam­pa tar­si šil­čiau, gra­žiau, jau­kiau. Vė­sų va­ka­rą ne vie­no ūki­nin­ko sie­lą šil­dė jaut­rūs me­ro A.Vrub­liaus­ko žo­džiai: „Aš dė­kin­gas ūki­nin­kams už vis­ką. Ir už švie­ti­mą, kad ben­druo­me­nė­se or­ga­ni­zuo­ja­tės, nes esa­te ta kai­mo gy­vas­tis. Ačiū ir jau­kaus va­ka­ro. Jūs vi­si mums esa­te bran­gūs, esa­te la­bai rei­ka­lin­gi, to ne­pa­mirš­ki­te ir bū­ki­te vie­nin­gi.“

Gra­žiai prie ben­drys­tės sta­lo su­til­po žem­dir­bys, ūki­nin­kas ir sve­čias, to­kia šios šven­tės tra­di­ci­ja. Vi­sus sve­čius džiu­gi­no va­ka­ro staig­me­na ta­pęs ša­lies po­pu­lia­rio­sios mu­zi­kos gru­pės „Vai­ras“ kon­cer­tas. Va­ka­ro me­tu gro­jo ir vie­ti­nis mu­zi­kan­tas Vy­tau­tas Franc­ke­vi­čius, Miroslavo skyriaus šokių kolek­tyvas „Svirtis“ bei Edvino ir Vytau­to duetas.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai