Dvylikos vaikų MAMOS šeima, kurioje visi moka ir mėgsta gaminti arba Kokiai reikia būti MAMAI, kad vaikai šį vardą rašytų didžiąja raide? (7)
– Jurgita, Irute, Jūsų giminė – plati, darbšti, atjauti, komunikabili... Dar daug gražių žodžių galėčiau vardyti. Papasakokite, kiek Jūsų augo toje darnioje šeimoje ir kaip šiandien jaučiasi mamytė, kuri ir garbiame amžiuje yra patarėja ne vienu klausimu.
Jurgita:
Vos atėjusi į šį pasaulį, pajutau Mamos rankas, meilę... Ir aš, ir mes visi. Nes ji visada vienodai besąlygiškai mus mylėjo, kaip ir myli iki dabar. Visus dvylika: keturias dukras ir aštuonis sūnus. Nuo pačių pirmųjų žingsnių savo pavyzdžiu Mama mus vedė gėrio keliu, saugodama nuo tykančių pavojų.
Tas skvarbus žvilgsnis, pilnas gerų norų, meilės, atsidavimo, pasitikėjimo, supratingumo, stiprybės ir motiniškos šilumos lydi kasdieną. Nuo darbų pavargusios rankos apkabina ir paguodžia, taip dažnai net be žodžių suteikdamos jėgų ir vilties. Ir nelaukia grąžos.
Dėkingumui išsakyti mums prireiktų begalybės žodžių. Tai gal geriau dažniau aplankyti, apkabinti, pagelbėti ar bent pabūti šalia.
Irutė:
Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad mūsų mamytė ir šiandien mums dalija gyvenimišką patirtį. Ji kasdien laukia vaikų, anūkų, proanūkių. O belaukdama vis mezga ir mezga. Tai šlepetes, tai liemenę ar megztinį. Kiek jų išdalyta ir kiek vėl naujų pririkiuota.
Vasarą džiovina obuoliukus, niekas taip plonai nesupjausto. Skina liepų žiedus, šaltmėtės lapelius, džiovina juos ir ruošia arbatėles.
Dar ir kugelį dažnai iškepa, varškėtukų priruošia arba virtų bulvių cepelinų išverda, gal gi kas užsuks išalkęs po darbų?
– Aštuoniasdešimtmečio proga kalbindama Jūsų mamytę buvau nustebinta jos darbštumo: į mokyklą jus išleisdavo pamaitinusi... cepelinais, kad ilgiau sotūs būtumėte. Kokius mamos pagamintus patiekalus labiausiai vertindavote Jūs?
Jurgita:
Nežinau, kada Ji miegodavo – prižadindavo į mokyklą – ant stalo garuodavo virtų bulvių cepelinai su varške. Sesėms prieš keletą metų sugrįžo šis prisiminimas, tad grįžusios į kaimą, vis prašo jų pagaminti.
Puikiai prisimenam lazankes – privirdavo didžiulį puodą, paruošdavo bliūdą spirgučių. Kepdavo ji viską – duoną, bulką, šiuškes, zacirkinį pyragą.
Ir grybukus, voveruškas, kaštonus, kukurūzus, braškes, o mums, vaikams, tekdavo aptepti glajumi. Giminaitės, atėjusios aplankyti, visada prisimena mūsų Mamos keptą meduolį – kažkuo ypatingą.
Patikdavo „raminantis“, kaip brolis Gintas sakydavo, gėrimas – obuolių sultys su kmynų arbata.
Viską ji skaniai ir su meile gamindavo. Cepelinų visada du puodai: viename su mėsa, o kitame – su varškės įdaru. Prie jų dar ypatingą tokią baltą baltą košę paruošdavo, tik ji tai mokėjo.
Irutė:
Prisiminiau! Mes rinkdavom šepšynges – erškėtuoges, paskui jas darinėdavom, o tie pūkeliai tarp sėklų taip grauždavo, o mes gi dar ir už kalnieriaus vienas kitam užmesdavom. Mamukė iš jų uogienę virdavo – dabar taip norėčiau paragaut, o tada nemėgau baisiai.
– Ar vis dar kai ką gaminate pagal mamos receptą?
Jurgita:
Daug metų kaime gyvendama, karvutes melžiau ir sūrius spaudžiau. Niekas to lyg ir nemokė, bet juk mačiau tai darant mamą, matyt, ir išmokau. Tik jau paskui visokių gudrybių prisigalvojau. Įtrindavau prieskoniais ir vienus kepdavau, kitus džiovindavau, o a. a. tėvukas išrūkydavo. Ir lauktuvėms, ir dovanoms visada turėdavau.
Zacirkinį pyragą kepam, tik mamos uogienės buvo kitokios, tad ir skoniai skiriasi. Biskvito kepimo gudrybes iš Mamukės visi išmokom: plakti ir maišyti produktus lengvai, mediniu šaukštu ir tik į vieną pusę. Cukrų su kiaušiniais dabar juokas išplakti – mikserį įjungei ir gatava. O Ji viską rankiniu būdu darydavo ir kokiais kiekiais!
Saldų sūrį nuostabaus skonio gamindavo – šias gudrybes perėmė marčios Angelė ir Daiva, mano kolegė Ilona. Niekaip nepavyksta atsivalgyti šiuškių, vis savo šeimynai ir draugėms kepu. Kaskart su kitokiu padažu patiekiu, sako, kad labai skanu.
Žentas primena, kad jų pasiilgo, ir vėl kepu. Onutė dzūkiškas bandas ant kopūstlapių kepa. Ne tik giminėms ir kaimynams, bet ir „Dainavos kauko“, Santaikos kaimo bendruomenės renginių dalyviams.
Manau, kad kiekvienas iš gimtųjų namų į savo gyvenimus išsinešėme ne vieną virtuvės paslaptį.
Prisiminiau apie dar vieną nuo pat vaikystės menamą mamos patiekalą, net nežinau, kaip jį pavadinti. Ji sakydavo, kad tai kugelis, o visiems atrodydavo kaip pyragas.
Ji vienintelė tokį moka. Ir mėgstame jį visi: vaikai, anūkai, antrosios pusės, giminaičiai. Bet va kepti, man atrodo, kad nė vienas tradicijos neperėmėme. O ji lig šiol kepa, kai tik to „paslaptingo“ ingrediento gauna...
Tai kugelis, bet paprastą pieną ji pakeičia tokiu riebiu riebiu pienuku, kurį karvutė duoda 2–3 pirmąsias dienas po apsiveršiavimo, tai – krekenos. Supila į buteliukus ir laiko šaldymo kameroje, kad tik ilgesniam laikui turėtų.
– Teko girdėti, kad Buckūnuose gyvenantis Jūsų brolis Vidimantas yra puikus konditeris. Kaip Jūs vertinate jo kepamus pyragus?
Irutė:
O! Mūs Vidimantėlis puikus kepėjas! Jau net mes, sesės, pradėjom mažiau kepti. Jis su tokiu malonumu tai daro, vaišina visus. Jau koks suėjimas – žinom, kad valgysim jo skanėstus. Aš dar vis nedrįstu pabandyt pasigaminti Kuršėnų vyniotinio, o jis tik „vynioja ir vynioja“.
Ir mėsytę su daržovėmis labai skaniai orkaitėje kepa. Ir kugelį, ir bandas paruošti moka.
O jis pas mus dar ir artistas bei visuomeninkas: mėgėjų teatro „Kaukas“ spektakliuose vaidindavo, valsą gražiai šoka – per suėjimus visas moteris pašokdina. Atsakingai rūpinasi Kumečių seniūnaitijos reikalais.
– Kiti broliai turbūt taip pat mėgsta darbuotis virtuvėje? Seserys, be abejo, – puikios šeimininkės, o anūkai, jaunoji karta, ar linkusi į patiekalų gamybą?
Irutė:
Žydrutis ir Gintukas žuvis skaniai kepa. Gintukas ir paruošęs pats skaniai išrūkina, galbūt iš a. a. tėvuko šio amato išmoko. Šiaip tai visi broliai moka gaminti – esant reikalui „iš bado nemirs“. Brolienė Ingutė visada savų skaniausių kepinių prisiveža.
Kiek girdėjusi – tai anūkai irgi gamina. Mindaugas, grįžęs pas tėvus, beveik visada stoja prie viryklės, ruošia pietus. Gabrielė tiramisu gamina, Agnutės pyragai labai skanūs. Dalytė nuo mažumės gimtadienių šventes ruošdavo. Gytelis net ir sušius moka susukti. Ievutė, Karolytė tortų, pyragų, desertukų – visokiausių skanėstų priruošia. Kalėdų, Velykų šventėms dovanėlių-kepinukų ant pagaliukų užvertų pridaro. Visų net nežinau, kas ką ruošia, bet jaunimas šaunus!
O mes, seserys, visos šeimininkavimą tikrai iš mamos paveldėjome. Mama su savo a. a. sese Julija ir drauge Kazyte šitiek balių, vestuvių, krikštynų priruošė. Tai ir mes, kol jaunos buvom, gaspadiniavom. Noro didelio kaip ir nebuvo, bet visi prašė, o kaip atsakyti, jeigu žmonės pasitiki ir vertina.
– Vidimanto obuolių pyrago neteko skanauti, bet iki dabar menu Jūsų, Jurgita, iškeptojo skonį. Kokių ritualų, nuostatų ar tvarkos reikia laikytis, kad kepinys būtų ir skanus, ir išvaizdus?
Jurgita:
Mano, kiek pamenu, labai paprastas tas obuolių pyragas buvo (kepu ne vienos rūšies). Svarbiausia teisingai biskvito tešlą paruošti: iki baltumo kiaušinius su cukrumi išplakti ir labai atsargiai miltus įmaišyti – tik į vieną pusę sukant. Rūgštesnių obuolių ir cinamono nepagailėti. Ir meilės bei gerų minčių nepamiršti į patį dugną supilti. Ir dar pasikartosiu – išlaisvinti savo fantaziją.
O šiaip pačiam labai sunku vertinti savo darbą, geriausi vertintojai yra kiti: giminės, draugai, kolegos. Kaip aš ilgiuosi to laiko, kai Kumečių mokykloje visus 25 jos gyvavimo metus, ilgųjų pertraukų metu, gerdavome arbatą ir vaišindavomės vieni kitų gamintais skanėstais. Va tada aš jaučiausi tikra „virtuvės šefė“, ne tik duonelę ir pyragus, bet įvairiausias užtepėles, užkandėles su didžiausiu malonumu gamindavau, dažnai ryte paruošdavau ir karštus pristatydavau. Kiek vieni iš kitų išmokome – fantastiškai geras laikas buvo, skaniai gyvenome.
– Jūsų kulinariniai gebėjimai, jeigu neklystu, atsiskleidė jau vaikystėje. Menate pirmuosius pačios pagamintus patiekalus?
Jurgita:
Kol augome tėvų namuose, tai tikrai daugiausia gamino mama, mes tik pagalbininkai buvome. Bet blynus ir kiaušinienę iškepti, manau, visi ankstyvoj vaikystėj išmokom.
– Turbūt nerastume žmogaus, kuris nežinotų blynų skonio. Blynai kepami iki šiol ir nemažos dalies žmonių mėgstami. Pavyzdžiui, Williamas Shakespeare’as (Viljamas Šekspyras) labai mėgo blynus ir juos vis minėjo savo pjesėse. Jūsų giminės virtuvėse dažnai čirškinami blynai?
Jurgita:
Ką jau ką, o blynus kepame tikrai visi. Daugybė išbandyta: čirviniai, mieliniai, bulviniai, lietiniai su įvairiausiais įdarais, bulviniai su mėsa, cukinijomis ar moliūgu. Pastaruoju metu aš pamėgau grikių-daržovių blynus. Miltinius valgau tik pas mamą, o bulvinius pas Onutę.
Kai augo dukros, o brolių vaikai pas mus vasarodavo, tai kas kokių ir kada tik norėjo, tai ir kepė. Nors visiems vaikams Močiutės blynai patys skaniausi. Gytelis su Dalyte ir dabar pabrėžia, kad močiutės uogienės pačios skaniausios pasaulyje, kaip ir blynai.
Labai gražiais prisiminimais vis dalijasi Irutė. Ji truputį vyresnė, tai jos prisiminimai iš kito laikmečio, kaip aš sakau – pirmosios pusės. Mūsų yra dvylika, Irutė – šeštas vaikas šeimoje, o aš – vienuolikta.
Irutė:
Čirviniai blynai senoviškoj skarvadoj, kuri ant pečiaus, nuėmus pajerkas dėdavosi ir, pripylus tešlos, uždengus, pagaliuku reikėdavo apversti. O spurgoms mielinėms užmaišydavo visą kibirą tešlos, apibarstymui cukrų trindavom buteliu, nes cukraus pudros gal nelabai pirkt būdavo.
Ai, dar prisimenu, kai Vidimantas, pasirišęs prijuostę, ruošdavo lietinius – skraidindavo ore apversdamas blynus. Kažkaip tuo laiku nebuvo įprasta, kad vyrai gamintų, tad brolis, jei tik pasakydavom, kad ateina kaimynai ar draugai, mesdavo prijuostę, darbą ir prašydavo, kad nesakytumėm, jog jis kepa, kad nesišaipytų iš jo. Kvaila, a ne?
– Persų filosofas ir poetas Omaras Chajamas yra rašęs: „Butelis raudono vyno, eilėraščių rinkinys ir duonos riekelė – aš nieko daugiau netrokštu. Visa kita gali būti sunaikinta.“ Jums turbūt toks šio persų išminčiaus pasirinkimas yra daugiau negu keistas? Kas Jums apskritai yra maistas?
Jurgita:
Nors augome didelėje šeimoje, gausus būrys vaikų ir nuolat daugybė svečių, bet maisto tikrai niekada netrūko. Ir ne bet kokio. Mama gamino daug ir labai skaniai. Išradingumas jos beribis, mokėjo iš mažo kiekio mėsos didžiulį kalną gardžiausių kotletų paruošti.
Kur paslaptis? Ogi tai, kad daržovių prisiaugindavome savo darže ir jos tam labai praversdavo. Buvome sotūs ir laimingi. Bet čia ne apie tai, juk gyvename ne tam, kad tik valgytume ir sotūs būtume. Atvirkščiai – valgome tam, kad gyventume.
Gražiausias laikas, kai, susėdus prie vieno stalo, nereikia niekur skubėti, galima bendrauti, kalbėtis, klausytis... Gaila, kad dabar retai tai būna...
– Teko skaityti, kad seniausia pasaulio kulinarijos knyga yra „Vusla ils habidu“ – 703-iųjų metų rankraštis, kurio pavadinimo vertimo taip ir neradau. Jau jame akcentuojama patiekalo kvapai, kuriuos skleidžia prieskoniai. Kokiais prieskoniais kvepia Jūsų gaminami konditerijos ir kulinarijos patiekalai? Kokius prieskonius savo virtuvėje naudojo mama?
Jurgita
Oi, išbandyta daugybė, ypač mėgau iš kitų šalių parsivežti įvairiausių prieskonių, kol buvo galimos nors trumpos, bet smagios ekskursijos. Mano namuose seniau nuolat, dabar, prisipažinsiu, rečiau, bet kvepia pyragai vanile ir cinamonu.
Kulinarijoje pastaruoju metu mėgaujuosi mamos ruoštų prieskonių aromatu. Jie ir mėsai, ir sūriui keptam tinka. Va, sesė Irutė jau išradingesnė, jos riešutinės juostelės kvepia romu, meduoliukai, sausainiai, pyragai – vanile, migdolais.
O jau daržovių ir mėsos kepiniai – įvairiausiomis žolelėmis. Na, o Mamutės virtuvėj, kiek pamenam, natūralūs prieskoniai karaliauja: druska, pipirai, muskato riešutas, lapeliai, česnakai, svogūnai, tarkuotos džiovintos morkos, krapai, petražolės.
Dabar ji savo pavargusiomis rankelėmis „nurengia“ mažiausius česnakų dantukus, Arūnukas suspaudžia ir prigamina kvapniausių ekologiškų prieskonių mums visiems.
– Ar sekate kulinarines naujienas? Apie giminės receptų knygą negalvojate?
Jurgita:
Labai įvairiai, gal nuo nuotaikos ar nuo metų laiko priklauso. Kartais taip „užsikabinu“ ir kurį laiką žiūriu kulinarines laidas, vartau knygas, žurnalus, bet receptų nesirašau, tiesiog improvizuoju iš atminties.
Niekada nemėgau ir nemėgstu gaminti pagal receptus, visiška laisvė kūrybiškumui. Net receptų knygos neturiu. Bet šis bruožas irgi iš mamos, niekada nesu mačiusi pas ją jokių receptų užrašų.
O Jūsų idėja giminės receptų knygai puiki, tik aš vis pagalvoju, kad ne mes, o nebent mūsų vaikai tuo užsiims. Dažnokai mintis aplanko, kad mano dukra Karolina galėtų, ji mėgsta išbandyti, improvizuoti ir savo receptais instagramo paskyroje dalytis. Ir jai puikiai sekasi. Aš tuo labai didžiuojuosi.
Beje, ir jos sesė Ieva su sūneliu Adomėliu neatsilieka. Desertukų nemenką skyrelį visos trys galėtumėm jau ir dabar parengti. Išbandytų, degustuotų, pamėgtų ir puikiai įvertintų.
– Gal galite pagarsinti kokį seną mamos receptą?
Elektroniniame pašte šiuo metu vienintelį dukterėčios Agnutės esu išsaugojusi, nes jo dažnai prireikia draugėms persiųsti. Tai „Varškės pyragas“, kurį kepame visi daugybę metų ir visiems pavyksta. Net ir man, nors nesilaikau tikslių normų ir vis priedų kokių prigalvojusi įmaišau.
Tešlai reikia: 200 g sviesto, 1 kiaušinio, 1 stiklinės cukraus, 2 šaukštų kakavos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 2 stiklinių miltų (kad minkytųsi). Įdarui: 700 g–1 kg varškės (pagal norą), 4 kiaušinių, stiklinės cukraus, vanilinio cukraus, 200 g grietinės, 2 šaukštų krakmolo.
Sviestą truputį pašildyti, berti cukrų, įmušti kiaušinį, išsukti. Berti kakavą, išsukti, tuomet miltus su kepimo milteliais ir minkyti. Tešlą dėti į šaldytuvą arba šaldymo kamerą, kad gerai tarkuotųsi.
Paruošti įdarą: kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, dėti likusius produktus ir plakti viską kartu. Didesnę dalį tešlos sutarkuoti burokine trintuve, užpilti paruoštą varškės kremą, užtarkuoti likusią tešlą ir kepti 1 apie valandą 170 laipsnių temperatūroje.
O savo visiems persiųsdavau duonelės su vaisiais receptą, tai ir jis išliko.
Jurgitos duonelė su vaisiais
Reikia:
1 didelės stiklinės 3 grūdų dribsnių, po tiek saulėgrąžų, sėlenų, sėmenų ir kilogramo miltų.
3 šaukštelių druskos,
4 šaukštų cukraus,
1 l–1,3 l vandens,
sezamo sėklų pabarstymui, džiovintų vaisių (abrikosų, slyvų, kriaušių, persikų, datulių ir t. t.), jei norisi saldžios duonelės,
indelio raugo.
Visas kruopas, sėklas suberti į dubenį ir išmaišyti. Kitame inde druską ištirpdyti vandenyje ir supilti į tą mišinį, vėl gerai išmaišyti. Dėti cukrų, išmaišyti. Dėti raugą, gerai išmaišyti. Pilti miltus, gerai išmaišyti. Nuimti 3 šaukštus raugo sau (ir galima dar 3 šaukštus draugui), jį laikyti 5–10 dienų šaldytuve – iki kito kepimo.
Sudėti truputį pasmulkintus vaisius, išmaišyti. Skardą ištepti aliejumi, pabarstyti sezamo sėklomis, pilti tešlą, vėl apibarstyti sezamu, „apvilkti“ plėvele ir palikti kambario temperatūroje kilti iki kepimo. Geriausia vakarop užmaišius kepti ryte, vakare užmaišius kepti apie pietus, anksti ryte užmaišius kepti vakare (kad neperrūgtų). Kepti 45 minutes 200°C temperatūroje, 15 minučių – 170°C.
– Ir klausimas tema, kurios neaptarėme, o norisi pakalbėti.
Jurgita:
Na, gal apie vertybes, besąlygišką mamos meilę, gal kitokią – be dažno kartojamo „myliu“, kuris tikrai ne visada išpildo savo prasmę.
Jeigu asmeniškai, tai rodos, manęs mama nemokė švelnumo, nuoširdumo, ištikimybės, ji pati tuo gyveno ir gyvena tuo iki šiol. Man tai pačios gražiausios ir prasmingiausios kasdienės gyvenimo pamokos. Atrodo, stengiausi būti gera mokinė, sekiau tuo pavyzdžiu. Dažnai pagalvoju, ką reiškia būti laimingam?
Gal džiaugtis. Džiaugtis viskuo: mažu vabalėliu, gležnu žolės daigeliu ir ryškiaspalviu gėlės žiedu. Kasdienės duonos rieke ar pyrago gabalėliu. Džiaugtis mažu žmogiuku, atėjusiu į pasaulį ir užaugusiu, jau gimtuosius namus paliekančiu sūnum ar dukra.
Tai neapčiuopiama, tai jaučiama. O didžiausia laimė, manau, slypi už nerūpestingos vaikystės durų. Todėl visada norisi sugrįžti į gimtuosius namus, kur išsiilgusios laukia mamos akys, karštai plakanti širdis, meile ir jaukumu alsuojantis nuo darbų sugrubusių/pavargusių rankų apkabinimas.
Irutė:
Kai kam pasakoju, pasirodo, mažai kas turėjo tokią tradiciją. Pas mus šv. Velykų naktį ateidavo Velykų bobutė – rytą atsikėlę rasdavome po pagalve po margutį. O kaip gražiai Mamukė pasakodavo, kaip kiaušinukus kiškučiai miške dažė, bobutei į krepšelį dėjo, o ji geriems vaikams nešė.
Gražių eilėraščių mokėjo – juk Santaikos mokykloj poetas Anzelmas Matutis mokytojavo. Mama ir kvadratą su mumis žaisdavo, ir slėpynes – susirinkdavo pilnas kiemas vaikų.
Ir klasiokus rusų kalbos mokė. Mums – dukroms ir pusseserėms kasas visokiais vainikėliais pynė.
Jau tokie metai, kad pradedam ilgėtis vaikystės dienų, nors ir darbų daug buvo, runkelių laukuose nugaras lenkėm (čia baisiausias dalykas, kurio nenoriu net prisimint) ir vieni kitus auginom, ale kaip smagu buvo!
Jurgita:
Keturios kartos susitinka čia ir dabar. „Esu laiminga, kad Jus turiu, Močiute, Mama“, – tai mano dukros Karolinos mintys, organizuojant pavasarinę fotosesiją pas močiutę Motinos dienos proga.
Tokią šventę šiuo karantino laiku mums surengė Karolina, Ieva ir Dalia, kad net sapne to neregėjom.
Tądien mane jos į kaimą pas mamą nusivežė, mat man po traumos sugipsuota koja buvo. O ten jau, kaip įprasta, savaitgalinių darbų sūkury sukosi mano sesės Onutė ir Irutė. Ir mama joms talkino.
Tradiciškai, du puodus cepelinų virė – su mėsa ir su varške. Taip būna tik pas mamą. Mano dukros, kaip ir visuomet, gardžiais pyragais lepino.
Ir ne tik vaišių stalas džiugino. Kiek jaukių pašnekesių, klegesio aidėjo ruošiantis fotosesijai. Čia vienam kambary grožio procedūros, kitam vaikų žaidimai, virtuvėje skaniausi kvapai. Ir sustabdytos gražiausios akimirkos...
Kaip sakė mergaitės: „Nėra tam tinkamesnio laiko už dabar, juk taip dažnai mes pokalbius, skambučius, susimatymus paliekame vėlesniam laikui, pamiršę, kad tas „vėliau“ mums nepriklauso.“
Karolina:
Žiūrėdama į nuotraukas, prisiminiau dainą „Gera pas močiutę vasarą pabūti“ ir atminty iškilo gražiausi vaikystės prisiminimai – ant pečiaus kildinama bandelių tešla, namuose gaminti ledai ir mūsų pačių organizuoti koncertai bet kokia proga.
Jau ne kartą gyriausi, kad mano močiutė turi 12 vaikų, 27 anūkus ir 23 proanūkius! Ir visiems užtenka jos šilumos ir meilės.
Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata
Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.
Komentarai
Palikite savo komentarą
Motina iš didžiosios raidės…
Komentaras
Motina iš didžiosios raidės. Visi gražūs - vyresni ir visos atžalos. Sveikatos visiems.
REKLAMA BET KAINOS NERA
Komentaras
REKLAMA BET KAINOS NERA
Va, ką reikėtų tituluoti …
Komentaras
Va, ką reikėtų tituluoti "Metų moterimi", o ne kokią Užkalnio sugyventinę ar kitas "fintikliuškas". Pagarba gražiai šeimai.
Nuostabi šeima! Gražus…
Komentaras
Nuostabi šeima! Gražus pavyzdys visiems - darnos, šilumos, meilės, nuoširdumo, pasiaukojimo, darbštumo. Išsaugokit visą ką turite gražiausio ir perduokit savo mažiesiems, kad kiti galėtų pasimokyti.
Just an awesome family. Just…
Komentaras
Just an awesome family. Just love them. How sweet they are. Very nice to read this article.
neblogai pažįstu šią šeimą,…
Komentaras
neblogai pažįstu šią šeimą, visi jie nuostabūs žmonės. O mama tai iš tiesų verta didžios pagarbos.
kokia grazi seima! va kur…
Komentaras
kokia grazi seima! va kur prasme-gaila,velai tai suvokiame.Laimingu ir ilgu Jums metu!