Ypa­tin­ga gy­dy­to­jos Ade­lės duo­na – iš ko iš­kep­ta, neatspėja niekas (10)

Aldona KUDZIENĖ, aldona@alytausnaujienos.lt
duo
Gy­dy­to­jos aler­go­lo­gės Ade­lės Dim­šie­nės na­mai sa­vait­ga­liais pa­kvim­pa duo­na. Pas­ta­ruo­ju me­tu me­di­kė ke­pa ypa­tin­gą duo­ne­lę, ku­riai ne­nau­do­ja nei kvie­ti­nių, nei ru­gi­nių mil­tų. Daž­nas jos pa­ra­ga­vęs pra­šo re­cep­to. A.Dim­šie­nė no­riai pa­si­da­li­no duo­nos iš ne­įpras­tų kom­po­nen­tų teš­los ruo­ši­mu bei ke­pi­mo pro­ce­su ir su „Aly­taus nau­jie­nų“ skai­ty­to­jais. Ji pa­brė­žia, kad re­cep­tas nė­ra jos at­ras­tas, bet pa­čios pa­to­bu­lin­tas, pra­tur­tin­tas ir, sa­vai­me aiš­ku, drau­giš­kes­nis mū­sų or­ga­niz­mui.

Kaip ga­min­ti? 

  • 500 g varš­kės (tin­ka­miau­sia 9 proc., bet Ade­lės ko­le­gės ke­pė ir iš ki­to­kios varš­kės, re­zul­ta­tas ne­nu­vy­lė), 3 kiau­ši­nius, jei ma­žes­ni – 4,  1 šaukš­tą me­daus, ge­rą žiups­ne­lį drus­kos. Bul­vių trin­tu­vu iš­trin­ti iki vien­ti­sos ty­rės. Ta­da įber­ti stik­li­nę ar šiek tiek ma­žiau avi­ži­nių dribs­nių, ne­pa­gai­lė­ti mo­liū­gų sėk­lų, ke­lių šaukš­tų is­pa­ni­nio ša­la­vi­jo, va­di­na­mų „či­ja“ sėk­lų, sau­ją grai­ki­nių, ana­kar­džių rie­šu­tų, sau­lė­grąžų ir vi­sa su­smul­kin­ti elek­tri­niu trin­tu­vu. Su­smul­kin­tos sėk­los ir rie­šu­tai stip­riau su­ri­ša teš­lą, ke­pa­mos duo­nos plu­te­lė ne­at­šo­ka. Įdė­jus šaukš­te­lį ke­pi­mo mil­te­lių, ge­riau­siai ran­ka teš­lą iš­mai­šy­ti.
  • Me­ta­li­nę skar­de­lę iš­klo­ti po­pie­riu­mi, šla­pio­mis ran­ko­mis su­dė­ti ma­sę, gra­žiai ją pa­skirs­ty­ti. 
  • Pus­va­lan­dį kep­ti iki 210 laips­nių įkai­tin­to­je or­kai­tė­je, ta­da kait­rą su­ma­žin­ti iki 200. Iš­kep­tos duo­nos ne­sku­bė­ti iš­im­ti, pa­vir­šių pa­vil­gy­ti van­de­niu ir už­deng­ti rank­šluosčiu, ta­da plu­te­lė ne­bus kie­ta. At­vė­su­si duo­na ska­niau­sia ir ge­rai pjaus­to­si.

„Dedu rie­šu­tų, ku­rių per die­ną po sau­je­lę rei­kė­tų su­val­gy­ti, sėk­lų, me­daus. Pa­ra­ga­vęs, nie­kas ne­at­spė­ja visų su­de­da­mų­jų duo­nos da­lių“, – tei­gia gy­dy­to­ja Ade­lė.

„Šią duo­ną val­go­me ir su mė­sa, ir su uo­gie­ne. Kad ne­si­jaus­tų varš­kės, rei­kia ne­pa­lik­ti jos gu­mu­liu­kų, vi­sus iš­trin­ti“, – dar pa­mo­ko A.Dim­šie­nė, pa­ti at­ras­ta ypa­tin­ga duo­ne­le pa­si­džiaug­da­ma. Ska­ni bu­vo ir jos kep­ta su rau­gu, ku­rį rei­kė­jo kruopš­čiai sau­go­ti, kad pe­lė­sis ne­įsi­veis­tų. Be to, gydytojos pa­ste­bė­ji­mu, su rau­gu ke­pa­ma grei­tai su­kie­tė­ja, o duo­na be mil­tų, tai yra ir be gli­ti­mo, šal­dy­tu­ve pui­kiai iš­si­lai­ko sa­vai­tę.

Li­nų sė­me­nis, ka­len­dras iš re­cep­to teko iš­me­sti. Pasirodo, kai­ti­na­mos sėmenys tam­pa ne­nau­din­go­mis, šių sėk­lų ge­riau ne­kep­ti, nes aukš­to­je tem­pe­ra­tū­ro­je jos iš­ski­ria kan­ce­ro­ge­ni­nes me­džia­gas, ken­kian­čias mū­sų svei­ka­tai. Kmy­nai – ska­nu, bet ir jų iš galutiniame recepte buvo at­si­sa­kyta. 

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

    Komentaras

    Kokia ji gudri ka cia reklamuoja Taip dar nenumirem visi Atsimenam kai Jonas vyras apgaudinejo budamas bociu vadas Budama tarybos nare isgelbejo Geriau tyliai duona kepa mes daug kas kepam

    Komentaras

    Kai padarė suvalkų-lankavos žiedą pažadėjo išlyginti sveikatos tako perėją-ties ta vieta[dabar ten neįgalieji negali pravažiuota nes aukšti bordiūriniai pakilimai]. Ponia Adele, jūs esate neįgaliūjų komisijos pirmininkė,ar jums rūpi šis klausimas?

    Komentaras

    Ponia daktare, prašome papasakoti ką nors apie tarybos nario darbą. Nieko negirdėjome per jūsų pokalbį su kito portalo žurnaliste, nieko negirdime ir dabar. Laukiame Jūsų darbų, kaip miesto tarybos narės

newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.