Seimo nario Vytauto Bako pranešimas: „Reikia sukurti sistemą, kad žmogus nebijodamas galėtų ginti viešą interesą“ (244)

Bakas
Sandros Ponelienės, advokatės, kuri atstovavo Vytautą Baką teisme, teigimu: „Lietuvos Aukščiausiasis Teismas panaikino Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo buvo pripažinta, kad Vytautas Bakas pažeidė juridinio asmens, koncerno „MG Baltic“ dalykinę reputaciją, ir patvirtino, jog V. Bako išsakyti teiginiai yra jo nuomonė, o ne „MG Baltic“ dalykinę reputaciją pažeidžianti žinia. Teismas pritarė kasacinio skundo argumentams, jog nuomonei negali būti taikomas Civilinio kodekso 2.24 straipsnis, nes ji negali būti patikrinta pagal tiesios ir tikslumo kriterijų ir negali būti paneigta. Tokiu būdu šiai dienai koncernas privalės grąžinti V. Bakui ankstesniais teismų sprendimais iš jo priteistas koncerno bylinėjimosi išlaidas, o bylos nagrinėjimas grįžta į apeliacinę instanciją.“

„Dėkoju visiems kurie mane palaikė, mano antikorupcinė darbotvarkė nesikeičia“, – teismo nutartį komentavo V. Bakas. „Prieš kelerius metus parlamente paskelbėme tyrimą, kuriame atskleidėme, kaip piliečių nerinktos interesų grupės kūrė stambias korupcines schemas, steigė partijas, papirkinėjo pareigūnus ir politikus, dorojosi su joms netinkančiais politikais, kišosi į valstybės valdymą, manipuliavo žiniasklaida, išnaudojo neskaidrias įtakos schemas konkurenciniam pranašumui įgyti. Mano ir kolegų iš Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto iniciatyva buvo išviešintos koncerno „MG Baltic“ vadovų ir juos aptarnaujančių politikų korupcinės schemos. Tyrimo pagrindu gimė nauji įstatymų projektai. To reikėjo, kad valstybė pradėtų sveikti.

V. Bakas pabrėžė, kad turime tęsti pradėtus darbus skaidrinant valstybę, užtikrinant žmogaus teises ir laisves, saugant pagrindinius demokratijos principus. Šiandien oligarchinės grupuotės vis dar turi didelę įtaką valstybės gyvenimui, koncernas „MG Baltic“, jo vadovai ir politikai yra teisiami skandalingiausioje korupcijos byloje, jos sukurtų partijų atstovai po rinkimų įgijo didelę įtaką valstybėje.

„Tęsiu antikorupcinę, skaidrumo darbotvarkę, nes korupcija nesuderinama su pagarba žmogui, su žmogaus teisėmis, stipriomis valstybės institucijomis, demokratijos principais, gerovės valstybe. Korupcija yra skurdo, nepasitikėjimo valstybės institucijomis ir silpnų demokratinių institutų priežastis“, – teigė Seimo narys. V. Bakas teigė žinąs, kokius darbus reikalinga padaryti šioje srityje. Būtina stiprinti piliečių galimybes ginti viešąjį interesą, kurti efektyvius viešojo intereso gynimo mechanizmus. Toliau teks diegti įrankius, kad teisėsaugos institucijos ieškotų, rastų dėl korupcijos sukauptą turtą. Seimo nario nuomone, ypač svarbu, kad stambios korupcijos atvejai sulauktų Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto, Seimo ir visuomenės dėmesio.

„Yra daug pilietiškų žmonių, kurie neabejingi valstybės ateičiai, palaikysiu šiuos žmones. Raktas, kaip apsivalyti nuo korupcijos – aktyvi, brandi ir nepakanti korupcijos apraiškoms visuomenė, todėl ginsiu visuomenės teisę aktyviai išsakyti savo poziciją. Dėkoju visiems, kurie mane palakė šį laikotarpį, tiki mūsų teisine valstybe“, – teigė V. Bakas.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai