Meldinės nendrinukės apsaugos projektas – tarp geriausių Europoje (270)

Meldinuke
Europos Komisijai šiandien paskelbus tarptautinių „Natura 2000“ apdovanojimų finalininkus, paaiškėjo, kad jų gretose pirmą kartą atsidūrė lietuviška iniciatyva – meldinės nendrinukės apsaugos projektas. Šis projektas pretenduoja į geriausio Europoje titulą socioekonominės naudos visuomenei kategorijoje.

„Mums nepaprastai smagu, kad meldinės nendrinukės apsaugos projektas sulaukė tarptautinio pripažinimo. Ir ypač – kategorijoje, kuri akcentuoja projekto naudą vietos bendruomenei – jos socialiniam ir ekonominiam gerbūviui.“ – sako meldinės nendrinukės apsaugos projektui vadovaujantis Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas.

Kuria tvarią gamtosaugos sistemą

Meldinės nendrinukės apsaugos projektas konkurse pastebėtas dėl to, kad projekto metu kuriama ilgalaikė gamtosaugos sistema, kuri užtikrins atliktų gamtosaugos darbų tolimesnį palaikymą.

„Ūkininkai, savo laukuose saugodami meldines nendrinukes turi ženkliai pavėlinti šienavimą, tačiau tai kompensuoja speciali išmoka, numatyta mūsų šalies Kaimo plėtros programoje. Vėlai nušienauta žolė pašarui nebetinka, todėl reikia rasti būdą ją prasmingai panaudoti. Šį iššūkį sprendžiame pastatę biomasės perdirbimo cechą Drevernoje. Jis surenka šlapynėse likusią žolę iš vietos ūkininkų ir perdirba į naują produktą – žolės granules, kurios naudojamos gyvulių pakratams. Šis naujas produktas po truputį jau tvirtinasi Europos rinkoje. Mes vis dažniau sulaukiame susidomėjusių žirgų augintojų, norinčių įsigyti šiuos pakratus. Jų teigimu, produktas puikiai atlieka savo funkciją. Ilgainiui, granulių pardavimai padės padengti cecho veikimo kaštus ir šiai gamtosaugos sistemai nereikės išorinės paramos. Šis veiklos modelis iš esmės atitinka dabar taip skatinamą žiedinės ekonomikos principą,“ – pasakoja Ž. Morkvėnas.

Gamtininkas taip pat atkreipia dėmesį, kad cechas puikiai įprasmina gamtosaugos filosofiją, kai gamta saugoma ne nuo žmogaus, bet drauge su juo. „Taip jau yra, kad meldinė nendrinukė yra rūšis, kuriai reikia žmogaus. Žmogui įsikišus į jos gyvenamąją aplinką be jo nuolatinio rūpesčio ji, ko gero, jau nebeišliktų. Biomasės perdirbimo ceche simboliškai susitinka didžiausi jos pagalbininkai – ūkininkai, gamtininkai ir gyvūnų mylėtojai.“ – tęsia Ž. Morkvėnas.

Projektas visada turėjo tarptautinės bendruomenės palaikymą

Nors meldinės nendrinukės apsaugos projektas Lietuvoje įvairių politikų buvo kritikuotas ir abejota jo tikslingumu, tarptautinė gamtininkų bendruomenė šį projektą visada gyrė ir tvirtai palaikė.

„Apmaudu, jog kai kurie politikai ir nuolat ant etikos ribos balansuojantys žurnalistai dėl savo interesų skleidė melą. Pasiklydę populiarumo paieškose ir politinėse intrigose politikai stengėsi kurti skandalingas intrigas apie meldinę nendrinukę. Visgi, laikas parodo, kas yra kas. Šiandien galima konstatuoti, jog pūstas melo burbulas subliuško. Sėkmingai atliktas meldinių nendrinukių perkėlimas keičia tarptautinės rūšies apsaugos strategijos kryptį, o tapimas finalistais šiame konkurse atkreipia visos Europos dėmesį į projekto kuriamą naudą vietos bendruomenei.“ – teigė Ž. Morkvėnas.

Projekto eigą nuolat su viltimi stebėję geriausi meldinės nendrinukės ekspertai jau planuoja savo veiklas pagal lietuvių kolegų patirtį. Vokietijoje planuojam kartoti meldinių nendrinukių perkėlimą, Baltarusijoje svarstomos galimybės įrengti biomasės perdirbimo cechą.

Kompetentinga žiuri rinks geriausius iš geriausių

„Natura 2000“ apdovanojimų konkursas dar nesibaigė. Iš atrinktų finalininkų kompetentinga žiuri rinks 5 geriausius projektus – po vieną geriausią projektą kiekvienoje kategorijoje. Dar vieną laimėtoją išrinks visi europiečiai, balsuodami už jiems labiausiai patinkantį projektą. Nuomonę konkurse išreikšti gali kiekvienas – balsuok ir tu. Balsavimas vyks iki rugsėjo 15 d. Nugalėtojai bus paskelbti spalio mėn. Briuselyje vyksiančioje specialioje apdovanojimų ceremonijoje.

„Natura 2000“ apdovanojimai – geriausioms gamtosaugos iniciatyvoms

„Natura 2000“ apdovanojimai sukurti siekiant apdovanoti geriausiai tvarkomas „Natura 2000“ teritorijas ir pademonstruoti pridėtinę šio gamtinių teritorijų tinklo naudą vietos ekonomikai. Apdovonojimų metu reiškiama pagarba ir padėka tiems, kurie nenuilstamai dirba, kad „Natura 2000“ tinklas būtų sėkmingas, ir atkreipiamas visuomenės dėmesys į svarbiausius pasiekimus.

„Natura 2000“ apdovanojimai organizuojami nuo 2014 m. Tai – jau penktasis tarptautinis projektų konkursas. Šių metų apdovanojimams pateiktos 79 paraiškos iš 26 Europos Sąjungos šalių ir Didžiosios Britanijos penkiose kategorijose, iš jų nepriklausomi ekspertai atrinko 27 finalininkus.

„Natura 2000“ teritorijų tinklas siekia užtikrinti ilgalaikį vertingiausių ir pažeidžiamiausių Europos rūšių bei buveinių išlikimą. Šis tinklas yra Europos gamtos ir biologinės įvairovės politikos ašis. „Natura 2000“ tinklą sudaro daugiau nei 27,800 teritorijos. Iš viso, tinklas apima beveik penktadalį Europos žemyninės ir beveik 10 % jūrinės teritorijos. Tai – didžiausias vieningai koordinuojamas gamtinių teritorijų tinklas pasaulyje.

Rokas Maksimavičius

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai