Po daugiau nei dvidešimt metų pasikeitė Alytaus rajono meras. Rasa Vitkauskienė: „Kad laimėsiu, tikėjau, kad tokiu dideliu skirtumu – nesitikėjau“ (17)

Alma MOSTEIKAITĖ, alma@ana.lt
Rasa Vitkauskienė – Daugų balsavimo apylinkėje su dviem sūnumis ir dukra.
Rasa Vitkauskienė – Daugų balsavimo apylinkėje su dviem sūnumis ir dukra.
Kovo 19-ąją antrame ture buvo renkami 34 šalies savivaldybių merai. Pakartotiniai mero rinkimai vyko ir Alytaus rajono savivaldybėje. Dėl rajono mero posto rungėsi Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovė Rasa Vitkauskienė ir Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams atstovaujantis Algirdas Vrubliauskas. Už R.Vitkauskienę savo balsus atidavė 56,86 proc., už A.Vrubliauską – 41,84 proc. rinkimų dalyvių. Tad po daugiau nei dvidešimt A.Vrubliausko vadovavimo Alytaus rajonui metų išrinktas naujas jo vadovas. Prie šios savivaldybės vairo stos R.Vitkauskienė.

Rinkėjų aktyvumas siekė beveik 60 proc.

Alytaus rajono savivaldybėje yra šiek tiek daugiau nei 23 tūkst. 500 rinkėjų. Kovo 5-ąją vykusiuose rajono mero ir rajono savivaldybės tarybos rinkimuose jų dalyvavo beveik 58 proc.

Kovo 19-ąją antrame rajono mero rinkimų ture rinkėjų aktyvumas siekė 59,79 proc. O jame dėl mero posto kovojo pirmame ture didžiausią rinkėjų pasitikėjimą pelnę – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovė R.Vitkauskienė ir Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams atstovaujantis A.Vrubliauskas.

R.Vitkauskienei, kaip būsimai rajono merei, savo balsus atidavė 56,86 proc. rinkimuose dalyvavusių gyventojų, kad A.Vrubliauskas tęstų vadovavimą rajonui balsavo 41,84 proc. rinkimų dalyvių.

41-oje rajone veikusioje rinkimų apylinkėje už R.Vitkauskienę paduota 6 tūkst. 460, paštu – 1 tūkst. 546, iš viso – 8 tūkst.6  balsai, už A.Vrubliauską – atitinkamai 4 tūkst. 118 ir 1 tūkst. 773, iš viso – 5 tūkst. 891 balsas.

Nors šie rinkimų rezultatai dar preliminarūs, juos Vyriausioji rinkimų komisija planuoja tvirtinti šios savaitės pabaigoje, tačiau akivaizdu, kad R.Vitkauskienė laimėjo Alytaus rajono mero rinkimus.

„Jūsų pasirinkimas – labai aiškus. Prioritetą atidavėte demokratijai ir skaidrumui“

„Kad laimėsiu, tikėjau, kad tokiu dideliu skirtumu – nesitikėjau. Buvo labai didelis gyventojų aktyvumas rinkimuose. Net ir tose apylinkėse, kur man rezultatai pirmame ture buvo nelabai palankūs, antrame ture pavyko laimėti“, – sakė R.Vitkauskie-    nė.
Sužinojusi apie išrinkimą Alytaus rajono mere R.Vitkauskienė savo „Facebook“ paskyroje padėkojo visiems palaikiusiems ją ir jos komandą.

„Jūsų pasirinkimas – labai aiškus. Prioritetą atidavėte demokratijai ir skaidrumui. Pažadu visa tai puoselėti ir stiprinti. Būsiu Alytaus rajono mere, kurios kabineto  durys bus atviros visiems mūsų krašto žmonėms. Mano pažadai nesikeičia: noriu išgirsti kiekvieną, noriu, kad visi Alytaus rajone jaustųsi kaip savo namuose, noriu, kad mūsų kraštas pabustų iš dešimtmečius jį kausčiusio sąstingio. Tegul bus darbai prasmingi ir reikšmingi su Jūsų visų pagalba“, – savo „Facebook“ paskyroje po jai sėkmingo antro rajono mero rinkimų turo parašė R.Vitkauskienė.

Ji sakė iki šiol dar nekalbėjusi su kitų partijų atstovais, patekusiais į rajono savivaldybės tarybą, nei dėl valdančiosios daugumos, nei dėl vadovaujamų pareigų  pasidalijimo. Apie tai turėtų būti diskutuojama artimiausiu metu.

Alytaus rajono savivaldybėje –ne naujokė

39-erių R.Vitkauskienė Mykolo Romerio universitete yra baigusi teisės magistro studijas. Gyvena Alytaus rajone, Daugų seniūnijoje. Su vyru Nerijumi, Alytuje dislokuoto Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono profesinės karo tarnybos kariu – vyriausiuoju muzikantu, augina tris vaikus: dešimtmetį Beną, šešerių Urtę ir dvejų metukų Luką.
Alytaus rajono savivaldybėje R.Vitkauskienė – ne naujokė. Pastarąsias dvi kadencijas, įskaitant ir besibaigiančią dabartinę, buvo rajono savivaldybės tarybos narė, prieš tai dirbo rajono savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vyriausiąją specialiste, administracijos direktoriaus pavaduotoja.
Pastaruoju metu rajono mere išrinkta R.Vitkauskienė užėmė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjos pareigas. Į jas po vaiko auginimo atostogų turėjo grįžti balandžio 1-ąją. Tačiau šias pareigas iškeis į vadovavimą Alytaus rajono savivaldybei.

Atsarginių variantų valstybės tarnyboje tvirtino neturintis

Kovo 19-ąją pakartotinai merai buvo renkami dar dviejose Alytaus apskrities savivaldybėse – Lazdijų ir Varėnos rajonų.

Lazdijų rajono savivaldybei toliau vadovaus Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovė Ausma Miškinienė. Už ją balsavo 65,30 proc. rinkimų dalyvių. Jos konkurentas Krikščionių sąjungai atstovaujantis Artūras Margelis surinko 33,41 proc. rinkėjų, dalyvavusių rinkimuose, balsų.

Varėnos rajono savivaldybės meru išliko Algis Kašėta. Jis šio posto siekė kaip politinio komiteto „Drauge su Jumis“ atstovas ir gavo 52,76 proc. rinkimų dalyvių pasitikėjimą. Jis antrame mero rinkimų ture nurungė socialdemokratą Povilą Saulevičių, už kurį balsavo 46,12 dalyvavusiųjų šiuose rinkimuose.

Alytaus miesto meru antrai ketverių metų kadencijai socialdemokratas Nerijus Cesiulis ir ilgametis Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, kaip politinio komiteto „Už Druskininkus“ atstovas, buvo išrinkti kovo 5-ąją.

Tad Alytaus apskrityje pasikeitė tik Alytaus rajono meras.

23-ejus metus Alytaus rajono savivaldybei vadovaujantis ir jau baigiantis pastarąją meravimo kadenciją  A.Vrubliauskas tvirtino, kad atsarginių variantų valstybės tarnyboje neturintis: „Surinkau beveik 6 tūkstančius rajono gyventojų balsų, neblogas rezultatas, bet kita pretendentė gavo didesnį pasitikėjimą.“

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

    Komentaras

    Labai gaila ką išdarinėja konservatoriai 33 metus su Lietuvos žmonėmis.
    Perėmę iš rusų galingą ekonominį potencialą,
    konservai viską ištaškė .Ar mes blogiau dirbame už vokietį ,prancūzą, ispaną ..? Kodėl 33 metai darbo užmokestis ir pensijos 2- 3 kartus mažesnės už Europą?
    Tik dėl konservatorių nusikalstamo vadovavimo. Mažeikių nafta ,Ignalinos elektrinė ,sugriauta ekonomika 2008 m, Snoro bankas, sugriauta prekyba su Kinija – tai nusikalstamo konservatorių susitarus su grybauskaite vadovavimo pasekmės.
    Dabar dar bruka narkotikus ir gėjus.
    Konservatoriai naikina Lietuvos ateitį.
    Tik pirmalaikiai seimo rinkimai padėtų išvyti konservatorius.
    Tauta atsibuskite

    Komentaras

    Labai gaila ką išdarinėja konservatoriai 33 metus su Lietuvos žmonėmis.
    Perėmę iš rusų galingą ekonominį potencialą,
    konservai viską ištaškė .Ar mes blogiau dirbame už vokietį ,prancūzą, ispaną ..? Kodėl 33 metai darbo užmokestis ir pensijos 2- 3 kartus mažesnės už Europą?
    Tik dėl konservatorių nusikalstamo vadovavimo. Mažeikių nafta ,Ignalinos elektrinė ,sugriauta ekonomika 2008 m, Snoro bankas, sugriauta prekyba su Kinija – tai nusikalstamo konservatorių susitarus su grybauskaite vadovavimo pasekmės.
    Dabar dar bruka narkotikus ir gėjus.
    Konservatoriai naikina Lietuvos ateitį.
    Tik pirmalaikiai seimo rinkimai padėtų išvyti konservatorius.
    Tauta atsibuskite

    Komentaras

    Abiem Alytaus miesto ir rajono savivaldybėms jau nuo anos kadencijos neišnaudota galimybė ekonomiškai daryt proveržį per Alytaus pramonės parko ir rajono teritorijoj už pritraukt po strateginį investuotoją. Alytaus miesto meras tik į kadencijos pabaigą dryso prabilt apie Kauno grūdams bandymą sudaryt palankias salygas investuot į Alytų 32 milijonų eurų investicijų. Nors anksčiau būdavo žodžiais ketinimų, bet realiai nedryso. Rajono meras vienu metu buvo užsiminęs apie rajono pramonės parko šiauriau miesto pramonės parko vystymą, bet aptilo. Priežastis, šioj sritį alytiškio iniciatyvos, kaip ir įveiklint miesto labui aerodromo virš 100 ha ant valstybės žemės, dar nuo anos kadčncijos patyrė susidorojimą per teisėsaugą malšinant, ypač per Alytaus teismo civ. bylą Nr.2-952-292/2017 tuo met politiko S.Leonavičiaus po privačiu ieškiniu slopinant. Tiesiog teismo salėj tyčiojantis iš alytiškio ir nurodinėjant teisėjai, ksd dėt alytiškiui per privatų ieškinį dideles baudas kad alytiškis neišsimokėtų. Ir tuo pačiu Alytuj kiti matydami nedryst šių temų liest. Prirš dar buvo Alytaus prokuratūros nutrauktas ikiteisminis tyrimas Nr.03-2-00215-17, kur virš metų alytiškiui prabilus šiom temom, iš kart per komentsrus pasipildavo įžeidinėjimai leksika, nuo kurios politikas pats alpo trismo salėj prieš alytiškį. Prokurorai nuststė, rašinėti žeidinėjsntys komentarai po moters darbo ir namų kompiuteriais, atsisakė duot parodymus. Tuo met vyr. prokuroras sakė, viešintum jei ikiteisminio tyrimo teisėjai leistų. Jie iki šiandien neleidžia, nors tos pačios leksikos be atsakomybės tasa iki šiandien. Kas kur grasinėja teismais. Po to sekė link alytiškio inicijuotas stt byla, kur iki šiandien neaišku, ar teisėtai pasiklausyta alytiškio telefoninių pokalbių. Prisikabinta per tuo met alytiškio atstovautą visuomeminę organizaciją. Kratos bute, apklausos valdininkų, atskirų politikų tuo met neįtikusių miesto eksmerui- ekskomisarui. Byla teisme bliuško, bet net valdininkai spaudė kumščius nuo tokių stt nužmogėjusių metodų, kurie nematė tuo met padangų gaisro pradmenų, bet rausė kas neįtiko ir oligarchiniams interesams. Kurie vengdami konkurencijos, daro kliūtis, kad į Alytaus pramonės parką prieitų strsteginis investuotojas, kuris mokėdamas gerus atlyginimus ištraukų darbuotojus iš kur mažiau moka. Tad visur į pramonės parkus pritrsukti strateginiai investuotojai, išskyrus Alytaus. Ir neaišku ar naujos Alytaus miesto ir rajono valdžios įveiks vietos atskirų oligarchinių pasipriešinimus, kad ir Alytų gaivintų per miesto ir rajono išnaudojimą pramonės parko didelių potencialų. Kur neišnaudojimo priežastis perskaitę komentarą visi žino. Tad Alytaus miesto ir rajono valdžioms linkėjimas- neprarast tempo įgyto per rinkimus ir sutelktai eit į priekį.

    Komentaras

    Būdami Alytaus rajono taryboj kaip oficialiai prisistačiusi opozicija nesielgė piktybiškai, kaip Alytaus miesto taryboj oficialia opozicijas neužsiregistravę atskiri susireikšminę. Rajone opizicija netrukdė valdantiems taryboje priimt sprendimus, samoningai negebėdami geriau siūlyt, juos apeinant tarybą apskundinėt institucijoms ir teisėsaugai. Bandant ja manipuliuojant trukdyt valdantiems, ar net šalint iš postų. Kaip mieste per destrukciją ir eliminuoti per rinkimus.

    Komentaras

    Pripažinkim, Alytaus rajono rinkimai įdomūs. Konservatoriai per sarašą surinko daugiau balsų, nei atskirai kandidatuojantis konservatorių meras. O išrinkta merė daugiau, nei sarašas. Dabar dėl policininko, miestas turi karčios patirties iki šiol, per. Dar nuo anos kadencijos mieste į tarybą per ekskomisaro sarašą pateko atskiri tokie, kur ir teisme karaliavo iki alpinėjimų. Iki šiol per teisėsaugos nutraukto ikiteisminio tyrimo Nr.03-2-00215-17 tesias be atsakomybės paliktos landos per komentarus slopint neįtinkančius įžeidinėjant, šmeižinėjant. Kur tik dabar per rinkimus miestas apsivalė nuo tokių elementų su kaip rafinuoto kriminalio organizuoto nusikaltimo per teisėsaugą metodų didintis netiesioges įtakas meisto valdyme. Schemas gerai žino jų saraše rajone laimėję. Vienok konservatorių rajono merui, su tokia didele patirtim ir už nugaros turint konservatorių partiją ir savivaldybės resursus, ir apgailėtinai gudraut bandyt miesto saskaita išgyvent miestui nemokant už rajono vaikams suteiktas paslaugas mieste, neišnaudot galimybės pritraukt strateginio investuotojo į savo teritorijoj esančias laisvas žemes už miesto pramonės parko, čia nešiuolaikiška. Pradžioj meravimų buvo aktyvesnis ir žmoniškesnis, dabar susiūaidę su rajono socdemais ir dp kaip aptingę, vieni kitiems nusibodę.

newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.