Tai­kos su­tar­čiai prieš­ta­rau­ja­ma, pu­sė mi­li­jo­no eu­rų li­go­ni­nei ga­li nu­plauk­ti (211)

Alma MOSTEIKAITĖ, alma@ana.lt
Ligonine
Vyks­tant teis­mi­niams gin­čams pa­na­šu, kad pu­sė mi­li­jo­no eu­rų li­go­ni­nės Chi­rur­gi­jos sky­riaus ka­pi­ta­li­niam re­mon­tui ga­li nu­plauk­ti. Iš vals­ty­bės biu­dže­to skir­tus pi­ni­gus dar ga­li iš­gel­bė­ti Kau­no apy­gar­dos teis­mo nu­tar­tis, ku­ria bū­tų pa­tvir­tin­ta tai­kos su­tar­tis. To­kios ži­nios iš teis­mo sa­vi­val­dy­bė­je lau­kia­ma kas­dien. Zi­tos Stan­ke­vi­čie­nės nuotr.
Spa­lio 1-ąją Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos lai­ki­na­sis di­rek­to­rius, Tei­sės sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas Gied­rius Ši­mas įvyk­dė ta­ry­bos spren­di­mą ne­del­siant pa­si­ra­šy­ti tai­kos su­tar­tį su Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­ve „VA Sta­ty­ba“ ir pa­teik­ti ją tvir­tin­ti Kau­no apy­gar­dos teis­mui. „VA Sta­ty­bai“ per šį teis­mą pa­vy­ko pa­siek­ti, kad bū­tų pa­nai­kin­tas mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos spren­di­mas at­mes­ti jos pa­siū­ly­mą ka­pi­ta­liai re­mon­tuo­ti Aly­taus ap­skri­ties S. Ku­dir­kos li­go­ni­nės Chi­rur­gi­jos sky­rių. Teis­mas taip pat pa­nai­ki­no mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos spren­di­mą šio vie­šo­jo pir­ki­mo lai­mė­to­ja pri­pa­žin­ti Vil­niaus ben­dro­vę „In­fes“. Tai­kos su­tar­ti­mi su „VA Sta­ty­ba“ sie­kia­ma li­go­ni­nės Chi­rur­gi­jos sky­riaus re­mon­tui iš­sau­go­ti ir pa­nau­do­ti be­veik pu­sę mi­li­jo­no eu­rų, skir­tų iš vals­ty­bės biu­dže­to. Kau­no apy­gar­dos teis­mui pra­šy­mą ne­tvir­tin­ti šios tai­kos su­tar­ties jau pa­tei­kė ben­dro­vė „In­fes“, ji taip pat ke­ti­na ape­lia­ci­ne tvar­ka skųs­ti ne­pa­lan­kų Kau­no apy­gar­dos teis­mo spren­di­mą dėl pri­pa­ži­ni­mo Chi­rur­gi­jos sky­riaus re­mon­to vie­šo­jo pir­ki­mo lai­mė­to­ja. Al­ma Mos­tei­kai­tė

Be­veik pu­sę mi­li­jo­no eu­rų rei­kia pa­nau­do­ti iki gruo­džio

Rug­sė­jo 30-ąją vy­ku­sia­me Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je nu­spręs­ta lai­ki­nai mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jai va­do­vau­jan­tį Tei­sės sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­ją G.Ši­mą įpa­rei­go­ti ne­del­siant pa­si­ra­šy­ti tai­kos su­tar­tį ci­vi­li­nė­je by­lo­je su Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­ve „VA Sta­ty­ba“ ir pa­teik­ti pra­šy­mą ją tvir­tin­ti Kau­no apy­gar­dos teis­mui. 

Šis teis­mas, iš­nag­ri­nė­jęs „VA Sta­ty­bos“ ieš­ki­nį, pri­ėmė spren­di­mą, ku­riuo kon­sta­tuo­ta:  pa­nai­kin­ti mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos spren­di­mą dėl „VA Sta­ty­bos“ pa­teik­to pa­siū­ly­mo at­me­ti­mo vie­ša­ja­me pir­ki­me ka­pi­ta­liai re­mon­tuo­ti Aly­taus ap­skri­ties S. Ku­dir­kos li­go­ni­nės Chi­rur­gi­jos sky­rių, pa­nai­kin­ti ir mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos spren­di­mą šio vie­šo­jo pir­ki­mo lai­mė­to­ja pri­pa­žin­ti Vil­niaus ben­dro­vę „In­fes“.

Nors mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja ir tre­čiuo­ju as­me­niu šio­je ci­vi­li­nė­je by­lo­je da­ly­va­vu­si „In­fes“ pra­šė „VA Sta­ty­bos“ ieš­ki­nį at­mes­ti kaip ne­pa­grįs­tą, ta­čiau teis­mo ver­dik­tas joms bu­vo ne­pa­lan­kus.

„VA Sta­ty­bos“ pa­teik­tas pa­siū­ly­mas re­mon­tuo­ti Chi­rur­gi­jos sky­rių iš es­mės bu­vo at­mes­tas dėl dar­bų at­li­ki­mo gra­fi­ke ne­nu­ro­dy­tų dar­buo­to­jų kiek­vie­nai dar­bų ar pa­slau­gų ei­lu­tei.
Teis­mo spren­di­mu ša­lys grą­žin­ti­nos į prieš pa­žei­di­mą bu­vu­sią pa­dė­tį, tad šios Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­vės pa­teik­tas pa­siū­ly­mas tu­ri bū­ti ver­ti­na­mas iš nau­jo.
Mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja mi­nė­to li­go­ni­nės sky­riaus ka­pi­ta­li­niam re­mon­tui tu­ri ta­ry­bos su­teik­tą tei­sę sko­lin­tis 1 mln. eu­rų ir be­veik 500 tūkst. eu­rų, gau­tų iš vals­ty­bės biu­dže­to.

„VA Sta­ty­ba“ Chi­rur­gi­jos sky­rių siū­lė­si su­re­mon­tuo­ti už 1,5 mln. eu­rų, o „In­fes“ pa­teik­tas pa­siū­ly­mas sie­kė be­veik 2,4 mln. eu­rų.

Ka­dan­gi be­veik pu­sę mi­li­jo­no eu­rų, skir­tų iš vals­ty­bės biu­dže­to li­go­ni­nės Chi­rur­gi­jos sky­riaus ka­pi­ta­li­niam re­mon­tui, rei­kia pa­nau­do­ti iki gruo­džio, mies­to ta­ry­ba ėmė­si mi­si­jos gel­bė­ti šiuos pi­ni­gus per tai­kos su­tar­tį su „VA Sta­ty­ba“.

Lai­ki­na­sis mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos va­do­vas spa­lio 1-ąją Kau­no apy­gar­dos teis­mui pa­tei­kė pra­šy­mą tvir­tin­ti tai­kos su­tar­tį, pa­si­ra­šy­tą tarp sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos ir „VA Sta­ty­bos“.

Kaip bu­vo ak­cen­tuo­ta mies­to ta­ry­bos po­sė­dy­je svars­tant klau­si­mą dėl to­kios su­tar­ties pa­si­ra­šy­mo, teis­mui ją pa­tvir­ti­nus, „VA Sta­ty­ba“ artimiausiu metu ga­lės pra­dė­ti dar­bus li­go­ni­nės Chi­rur­gi­jos sky­riu­je ir gal­būt pa­vyks pa­nau­do­ti jei­gu ne vi­są iš vals­ty­bės biu­dže­to skir­tą pi­ni­gų su­mą, tai bent da­lį.

Įžvelg­tas sie­kis už­kirs­ti ke­lią pa­si­nau­do­ti ap­skun­di­mo tei­se

Šian­dien jau aiš­ku, kad „In­fes“ Kau­no apy­gar­dos teis­mui pa­tei­kė pra­šy­mą ne­tvir­tin­ti tai­kos su­tar­ties tarp mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos ir „VA Sta­ty­bos“.

Vil­niaus ben­dro­vė teis­mą in­for­ma­vo, jog ne­su­tik­da­ma su šio teis­mo spren­di­mu pa­nai­kin­ti mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos spren­di­mus dėl jos pri­pa­ži­ni­mo vie­šo­jo pir­ki­mo lai­mė­to­ja ir „VA Sta­ty­bos“ at­mes­to pa­siū­ly­mo, jį ape­lia­ci­ne tvar­ka skųs Lie­tu­vos ape­lia­ci­niam teis­mui. Tam pa­tei­kė įro­dan­čius do­ku­men­tus apie jau su­mo­kė­tą žy­mi­nį mo­kes­tį.
Kau­no apy­gar­dos teis­mo spren­di­mui ap­skųs­ti pas­ku­ti­nė die­na yra šian­dien, spa­lio 6-oji.

„In­fes“, pra­šy­da­ma ne­tvir­tin­ti tai­kos su­tar­ties, kaip pa­grin­di­nį ar­gu­men­tą nu­ro­do sie­kį už­kirs­ti jai ke­lią pa­si­nau­do­ti Kau­no apy­gar­dos teis­mo spren­di­mo ap­skun­di­mo tei­se. Tokią teisę ji turinti ir siekianti teisminiu būdu galutinai išspręsti klausimą dėl viešojo pirkimo procedūrų teisėtumo.

Vil­niaus ben­dro­vė pra­šy­me teis­mui ak­cen­tuo­ja teis­mų prak­ti­ką, kai gin­či­ja­mas per­kan­čio­sios or­ga­ni­za­ci­jos spren­di­mų tei­sė­tu­mas, vie­ša­sis in­te­re­sas rei­ka­lau­ja už­tik­rin­ti, kad, at­lie­kant pir­ki­mo pro­ce­dū­ras ir nu­sta­tant lai­mė­to­ją, bū­tų lai­ko­ma­si ly­gia­tei­siš­ku­mo, ne­disk­ri­mi­na­vi­mo, abi­pu­sio pri­pa­ži­ni­mo, pro­por­cin­gu­mo ir skaid­ru­mo prin­ci­pų.

Taip pat nu­ro­do­ma, kad Kau­no apy­gar­dos teis­mas dar lie­pos pa­bai­go­je yra pri­tai­kęs lai­ki­ną­sias ap­sau­gos prie­mo­nes li­go­ni­nės Chi­rur­gi­jos sky­riaus ka­pi­ta­li­nio re­mon­to vie­ša­jam pir­ki­mui, jos pa­lik­tos ga­lio­ti ir po rug­sė­jo pa­bai­go­je pri­im­to šio teis­mo spren­di­mo, iki įsi­tei­sės spren­di­mas ci­vi­li­nė­je by­lo­je. Tad, „In­fes“ įsi­ti­ki­ni­mu, mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja tai­kos su­tar­ti­mi įsi­pa­rei­go­ja vyk­dy­ti pir­ki­mo pro­ce­dū­ras tuo me­tu, kai jos yra teis­mo su­stab­dy­tos.

Vyks­tant to­kiems teis­mi­niams gin­čams pa­na­šu, kad pu­sė mi­li­jo­no eu­rų li­go­ni­nės Chi­rur­gi­jos sky­riaus ka­pi­ta­li­niam re­mon­tui ga­li nu­plauk­ti. Iš vals­ty­bės biu­dže­to skir­tus pi­ni­gus dar ga­li iš­gel­bė­ti Kau­no apy­gar­dos teis­mo nu­tar­tis, ku­ria bū­tų pa­tvir­tin­ta tai­kos su­tar­tis. To­kios ži­nios iš teis­mo sa­vi­val­dy­bė­je lau­kia­ma kas­dien.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

    Komentaras

    bet kodėl visada ,,sausi'' išlieka dešimtmečius dirbantys įvairių skyrių - Architektūros, Statybos, Gamtosaugos, Teisės...specialistai, kurie ir ruošia konkursines sąlygas?

    Komentaras

    Šiais laikais, ypač prieš rinkimus kiekvienos dienos pradelsimas, stiprioj konkurencijoj tarp savivaldybių neleistinas. Kur kiekviena diena brangi. Nes po rinkimų neaišku, kaip kiti valdžioj tai vertins? Gal pasinaudodami situacija, kad Alytuj patys nesugeba susitvarkyt, nubrauks investicijas ir skirs. Kur sugeba. Juo lab dėl investucijų yra griežti įsisavinimo terminai. Metų pabaiga nesugwba įsitekt, braukia ir...Po kažin kada ar..? Nes pasirodo, kaip nesugebantys susitvarkyt. Ir čia tokios primityvios klaidos, tokių šposų šiais laikais niekas nedaro. Tokios situacijas sprendžia iš kart gerai. Netekt investicijų, tokių situacijų nepraleidžia. Dėl teismų jiems kas. Svarbiausia darbo turėt, terminai ištesti ir jie dirba uždirbdami. Kad per savivaldą patys nesugeba susitvarkyt. Ir Alytuj yoatybė, per daug klausimų per teismus sprendžiama. Tai kam tokia miesto valdžia reikalinga, kad teismams uždirbinėtų? Juk savivaldybė turi dirbt naudai viso apie 50 tūkstančių alytiškių. O ne vien tik teismų naudai.

    Komentaras

    Pagal įstatymus sav. administracijos direktorius pavaldus tarybai, atskaitingas merui ir tarybai. O meras atskaitingas tarybai ir bendruomenei už savo ir savivaldybės veiklą. Kaip prisilaikoma įstatymų visose grandyse. Tame ir tarybos veikloj ar išlaikomos įstatymų normos. Dabar direktoriu jei nevykdė tarybos sprendimų, tada taryba interpeliuoja. Bet šioj vietoj meras pirmas turėjo pastebėt ir ne prileist tokios situacijos. O čia meras, kuris už viską atskaitingiausias ir kaip tiesiogiai rinktas atsakingiausias, paskui įvykius. Tas pats kas jo nėra sprendžiant rimtas problemas. Įdomiausia, kad ir iš interpeliuotų nesimatė. Kad jie argumentuotų, kad jie tik vykdytojų lygio, ką meras užduoda. O nerui taryba.

    Komentaras

    Alytuj vis pamiršta ar ir bijo pareikalaut taryba ir bendruomenė atskaitomybės ir atsakomybės iš mero. Kuris pagal įstatymus už viską atskaitingas. Susitaiko su broku mero veikloje ir kurio pasekmės ne į gerą miestui. Nenori suvokt, kad būtent pagal kompetenciją tarybą turi gebėt patys sprest tokius klausimus gerai. Kad teismams ir kitiems nebūt per kur prikibt. Jei už savivaldybę sprendžia teismai, kurie į valdžią nerinkti ir alytiškiams neatskaitingi už savivaldą, kam tokia valdžia reikalinga? Jei sprendžia teismai? Kodėl meras neatsistatydina po interpeliacijų vertinant ir gal jo vietą užimtų taryboj patvirtinant l. meru aktyviausias tarybos narys? Kad ir straipsnyje minimas tarybos narys S.Leonavičius? Kurio pasiūlymas išklausyt antrą pusę teisingas. O tokio neatsakųngo mero ir nenorinčio už nieką atsakomybės prisiimt, Alytus dar ne turėjo. Kiti nors strngės. Šis tik bevertis ir pigus diskotekinis šou.

    Komentaras

    Palaukime teismo sprendimo dėl taikos sutarties. Jei patvirtins - šansas yra. Jei ne - tai toliau nagrinės bylą, nes Infes pateikė apeliacinį skundą ir bylinėjimasis vyks toliau...

    Komentaras

    Taigi tarybos posėdyje S. Leonavičius sakė, kad reikia pakviesti išklausyti ir antrą pusę, t.y. Infesą. Dabar šitos nesąmonės būtų nebuvę. Bet ta blondinė skandalistė - "pseudoteisininkė" vėl įrodė kokios jos tos teisinės "žinios". Jai svarbu tik parėkaut ir balaganą sukelti. Tarybos posėdžio metu progą patylėti praleido ir V.Gibienė. Šitos damutės geriau jau patylėtų, jei nieko neraukia

    Komentaras

    Kol mero poste nebus kompetentingas ir atsakingas žmogus, tol tęsis nesamonės. Milijonas šen ten, toks teisingumas šioj valstybėj. Eilinį už menkniekį gatavi sudraskyt. Kur milijpnai, taryba viešija ir interpeliuoja vieną po kito, jokios reakcijos iš mero. Iš ūnstitucijų. Taip gali ir viso miesto likučius ir nieko tokio.

    Komentaras

    Pagal LR Vietos sav. Įst. 20 str., 1) - meras už savo ir savivaldybės veiklą atskaitingas tarybai ir bendruomenei. - Po tiesioginių mero rinkimų tas pats kas ir atsakingas. Dabar iš mero pozicijos jokio atskaitongumo ir atsakomybės tarybai ir bendruomenei. Kad pagal mero kompetenciją nesugeba tarybai pats teikt pertvarkų ir strategijų plsnų. Ligoninės skandalo atveju taryba neiškentus interpeliavo net 3 mero komandos. Kurie tik mero valios vykdytojai. Ir merui nė motais. O skandalai ir jų pasekmės paraližiuoja savivaldybės sėkmūngą veiklą. Kuri dirba ne žmonėms, o teisėsaugai. Kur klausimai sprendžiami per institucijas. Kaip turėtų per tarybą patys išsispręst be kitų įsikišimo. Gėda. Retas neatsakingumas valdyme per virš 30 metų Alytaus miesto valdyme.

newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.