An­drius Sta­siu­ky­nas apie Aly­tu­je pla­nuo­ja­mą kur­ti nau­ją ga­myk­lą: „Aš ne­ži­nau, ko bai­mi­na­ma­si” (200)

Alma MOSTEIKAITĖ, alma@ana.lt
nuotrauka
Iškastinės mineralinės uolienos perdirbimo gamyklos Alytuje, Pramonės rajone, vizualizacija.
Šią sa­vai­tę Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bę pa­sie­kė Lie­tu­vos moks­lų aka­de­mi­jos pre­zi­den­to Jū­ro Ba­nio su­da­ry­tos aš­tuo­nių che­mi­jos, eko­lo­gi­jos, che­mi­nės in­ži­ne­ri­jos, ap­lin­kos ap­sau­gos pro­fe­so­rių ko­mi­si­jos iš­va­dos dėl Pra­mo­nės ra­jo­ne, Pra­mo­nės g. 1 no­ri­mos kur­ti iš­kas­ti­nės mi­ne­ra­li­nės uo­lie­nos ar­ba gra­ni­to per­dir­bi­mo ga­myk­los. To­kią įmo­nę, ku­riai jau pa­reng­ta po­vei­kio ap­lin­kai ver­ti­ni­mo ata­skai­ta, su ja su­pa­žin­din­ta vi­suo­me­nė, pla­nuo­ja kur­ti Aly­tu­je re­gist­ruo­ta ben­dro­vė „MS LT01“, ku­riai va­do­vau­ja An­drius Sta­siu­ky­nas. Moks­li­nin­kų ver­ti­ni­mo pra­šė sa­vi­val­dy­bė, su­lau­ku­si gy­ven­to­jų, Pra­mo­nės ra­jo­ne vei­kian­čių įmo­nių, vi­suo­me­nės svei­ka­tos, prieš­gais­ri­nės ap­sau­gos spe­cia­lis­tų, van­dens tie­kė­jų nuo­gąs­ta­vi­mų dėl bū­si­mos ga­myk­los ga­li­mo pa­vo­jaus ap­lin­kai ir vi­suo­me­nės svei­ka­tai. Ar po gau­to moks­li­nin­kų įver­ti­ni­mo mi­nė­tą ata­skai­tą pa­si­ren­gu­si de­rin­ti sa­vi­val­dy­bė, ko­kios nuo­sta­tos lai­ko­si no­ri­mos kur­ti nau­jos ga­myk­los di­rek­to­rius An­drius Sta­siu­ky­nas?

„Moks­li­nin­kų pa­ste­bė­ji­mais pa­si­nau­do­si­me pa­tei­kus de­rin­ti ata­skai­tą“

Jau pra­ėju­sios sa­vai­tės pa­bai­go­je Lie­tu­vos moks­lų aka­de­mi­jos pre­zi­den­to J.Ba­nio su­da­ry­ta moks­li­nin­kų ko­mi­si­ja bu­vo pa­ren­gu­si Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bei teik­ti­nas iš­va­das dėl mies­te no­ri­mos kur­ti iš­kas­ti­nės mi­ne­ra­li­nės uo­lie­nos per­dir­bi­mo ga­myk­los ga­li­mo pavo­jaus ap­lin­kai ir vi­suo­me­nės svei­ka­tai.

Ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas pro­fe­so­rius, Vil­niaus uni­ver­si­te­to Che­mi­jos ir ge­o­moks­lų fa­kul­te­to Che­mi­jos ins­ti­tu­to di­rek­to­rius, Ne­or­ga­ni­nės che­mi­jos ka­ted­ros va­do­vas Ai­va­ras Ka­rei­va tvir­ti­no: jei įmo­nė veiks pa­gal vi­sus rei­ka­la­vi­mus, ga­my­bi­niai pro­ce­sai tik­rai ne­kels pa­vo­jaus ap­lin­kai ir vi­suo­me­nės svei­ka­tai, pa­vo­jin­gų me­džia­gų ga­my­bos pro­ce­se ne­tu­rė­tų iš­si­skir­ti, yra ga­li­my­bė su­si­da­ry­ti sie­ros ir azo­to ok­si­dams, ku­rie su­kel­tų rūgš­čius lie­tus, ta­čiau įmo­nė­je nu­ma­to­ma be­at­lie­kė ga­my­ba.

Pro­fe­so­rius pa­žy­mė­jo, kad nau­jos įmo­nės po­vei­kio ap­lin­kai ver­ti­ni­mo ata­skai­tos ren­gė­jams tu­ri­ma klau­si­mų ir pa­siū­ly­mų dėl pre­ven­ci­nių ap­sau­gos prie­mo­nių, ne­nu­ma­ty­ta, kaip bū­tų el­gia­ma­si ava­ri­jų at­ve­ju.

Šią sa­vai­tę moks­li­nin­kų iš­va­dos, ku­rios sa­vi­val­dy­bei pa­reng­tos ne­mo­ka­mai, pa­gal sa­vi­val­dy­bės ir Lie­tu­vos moks­lų aka­de­mi­jos ben­dra­dar­bia­vi­mo su­tar­tį, jau pa­sie­kė sa­vi­val­dy­bės va­do­vus.

Aly­taus mies­to me­ro pa­va­duo­to­jo Ša­rū­no Klė­ge­rio tei­gi­mu, moks­li­nin­kai ap­ra­šė tech­no­lo­gi­nį pro­ce­są nu­ma­to­mo­je kur­ti ga­myk­lo­je ir pa­tei­kė ne­ma­žai re­ko­men­da­ci­jų ir pa­siū­ly­mų šios įmo­nės po­vei­kio ap­lin­kai ver­ti­ni­mo ata­skai­tos ren­gė­jams – Vil­niaus ben­dro­vei „Ap­lin­kos va­dy­ba“: „Pro­fe­so­rių pa­ste­bė­ji­mai prak­tiš­kai to­kie pat, kaip ir iš­sa­ky­ti gy­ven­to­jų, Pra­mo­nės ra­jo­ne vei­kian­čių įmo­nių, Na­cio­na­li­nio vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro, Aly­taus prieš­gais­ri­nės gel­bė­ji­mo tar­ny­bos, „Dzū­ki­jos van­de­nų“ at­sto­vų. Moks­li­nin­kų pa­ste­bė­ji­mais pa­si­nau­do­si­me pa­tei­kus de­rin­ti ata­skai­tą.“

Vi­ce­me­ras įvar­di­jo kon­kre­čius iš­va­dų ren­gė­jų pa­ste­bė­ji­mus dėl no­ri­mos kur­ti nau­jos ga­myk­los: ne­at­sa­ky­ta, kaip bus sau­go­mos che­mi­nių me­džia­gų tal­pyk­los, kaip įmo­nė ap­si­rū­pins ap­sau­gos prie­mo­nė­mis sau­gant, trans­por­tuo­jant ir ga­my­bi­nia­me pro­ce­se nau­do­jant šias me­džia­gas, bus su­nau­do­ja­mi di­de­li van­dens kie­kiai, ne­aiš­ku, kaip bus at­lie­ka­mas jo ir dum­blo už­terš­tu­mo mo­ni­to­rin­gas, nu­ma­ty­ta per ma­ža įmo­nės sa­ni­ta­ri­nės ap­sau­gos zo­na.

Kaip sa­kė Š.Klė­ge­ris, moks­li­nin­kai pa­ste­bė­jo, jog tai po­vei­kio ap­lin­kai ver­ti­ni­mo ata­skai­tos ren­gė­jai ver­ti­no pa­vir­šu­ti­niš­kai, ne­pa­kan­ka­mai iš­ana­li­za­vo.

Šią ata­skai­tą tu­ri de­rin­ti sa­vi­val­dy­bė, Na­cio­na­li­nis vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tras, Aly­taus prieš­gais­ri­nė gel­bė­ji­mo tar­ny­ba, o ga­lu­ti­nį spren­di­mą dėl jos tvir­ti­ni­mo tu­ri pri­im­ti Ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ra.


„Vis­kas yra ap­skai­čiuo­ta ir iš­nag­ri­nė­ta“

Iš­kas­ti­nės mi­ne­ra­li­nės uo­lie­nos ar­ba gra­ni­to per­dir­bi­mo ga­myk­lą Pra­mo­nės ra­jo­ne, Pra­mo­nės g. 1 ren­gia­si sta­ty­ti Aly­tu­je re­gist­ruo­ta ben­dro­vė „MS LT01“. Į klau­si­mus at­sa­ko šios ben­dro­vės di­rek­to­rius A.Sta­siu­ky­nas.

– Esa­te sa­kęs, kad Aly­tu­je kur­ti iš­kas­ti­nės mi­ne­ra­li­nės uo­lie­nos ar­ba gra­ni­to per­dir­bi­mo ga­myk­lą Jums idė­ja ki­lo prieš tre­jus me­tus. Ar Jums vie­nam ki­lo to­kia idė­ja, ar tu­rė­jo­te ben­dra­min­čių?

– To­kia idė­ja ki­lo ben­drau­jant su pro­fe­so­riais, moks­li­nin­kais, ku­rie pro­jek­tui re­a­li­zuo­ti ieš­ko­jo pa­tal­pų.

Su šiuo pro­jek­tu dir­bo 18 žmo­nių – Kau­no tech­no­lo­gi­jos, Vil­niaus Ge­di­mi­no tech­ni­kos uni­ver­si­te­tų at­sto­vų, moks­lo žmo­nių iš Suo­mi­jos, Ru­si­jos, Es­ti­jos, Vo­kie­ti­jos, Len­ki­jos.

Aš su­pran­tu, kad nau­jo­vės ke­lia abe­jo­nių ir įta­ri­mų, ta­čiau rei­kia at­kreip­ti dė­me­sį, kad ši tech­no­lo­gi­ja yra la­bai sau­gi, nes ne­vyks­ta de­gi­mo pro­ce­sas, ku­ris ga­li tap­ti gais­ro ar spro­gi­mo prie­žas­ti­mi.

Be to ši ga­my­ba yra be­at­lie­kė – iš uo­lie­nos bus pa­ga­min­ta net ke­le­tas pro­duk­tų, ku­rie bus iš­vež­ti ir par­duo­ti.

Pro­ce­se ne­su­si­da­rys ga­my­bi­nių nuo­te­kų, nes van­duo bus va­lo­mas ir grą­ži­na­mas į ga­my­bą.

– Kaip Jums pa­vy­ko su­si­pa­žin­ti su pro­fe­so­riais ir ki­tais moks­li­nin­kais, ku­rie dir­bo su šiuo pro­jek­tu?

– Aš pats esu so­cia­li­nių moks­lų dak­ta­ras, pro­fe­so­rius, tre­ti me­tai dir­bu Vil­niu­je esan­čio­je pri­va­čio­je aukš­to­jo moks­lo ins­ti­tu­ci­jo­je – Ka­zi­mie­ro Si­mo­na­vi­čiaus uni­ver­si­te­te. Taip su­si­pa­ži­nau su moks­lo žmo­nė­mis.

– Ar tie­sa, kad Jūs su bū­si­mos ga­myk­los veik­la dar per­nai esa­te su­pa­žin­di­nęs Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos Ap­lin­kos ir plėt­ros ko­mi­te­tą?

– Taip, tai bu­vo per­nai, spa­lio mė­ne­sį. Iš­dės­čiau, kad tai bus ne­tar­ši, ne­spro­gi įmo­nė, ku­rio­je vyks be­at­lie­kė ga­my­ba.

Tuo­met dar bu­vo pa­reng­ta tik šios įmo­nės pla­nuo­ja­mos ūki­nės veik­los po­vei­kio ap­lin­kai ver­ti­ni­mo pro­gra­ma. Nie­kas iš ko­mi­te­to na­rių prie­kaiš­tų to­kios įmo­nės kū­ri­mui ne­tu­rė­jo.

Da­bar kaž­kas pa­sa­ko, kad tai bus vos ne Čer­no­by­lis, ir daug kas pa­ti­ki.

– La­biau­siai gąs­di­na ga­my­bos pro­ce­se nu­ma­to­mos nau­do­ti sie­ros ir azo­to rūgš­tys.

– Pa­čios šios rūgš­tys nė­ra de­gios ar spro­gios. Jų iš­kro­vi­mas ir san­dė­lia­vi­mas vyks už­da­ro­se pa­tal­po­se pa­gal nu­sta­ty­tus rei­ka­la­vi­mus.

Aš ne­ži­nau, ko bai­mi­na­ma­si. Taip, abe­jo­jan­tys baks­no­ja į sie­ros rūgš­tį, ta­čiau pra­mo­nė­je šis che­mi­nis jun­gi­nys nau­do­ja­mas la­bai pla­čiai, Lie­tu­vo­je ne vie­na ga­myk­la nau­do­ja tūks­tan­čius to­nų sie­ros rūgš­ties sa­vo pro­ce­suo­se. Kė­dai­nių „Li­fo­sa“ per me­tus pa­ga­mi­na dau­giau kaip 1 mi­li­jo­ną to­nų sie­ros rūgš­ties, Jo­na­vos „Ache­ma“ – 1 mi­li­jo­ną 400 to­nų azo­to rūgš­ties, ir tuo­se mies­tuo­se te­ka ne­už­terš­tos upės, au­ga me­džiai, žy­di gė­lės.

– Gal aly­tiš­kiai ir Pra­mo­nės ra­jo­ne vei­kian­čios įmo­nės ne­no­ri ša­lia tu­rė­ti to­kių įmo­nių kaip Kė­dai­niuo­se ar Jo­na­vo­je?

– Gal­būt. Bet dar­bo vie­tų rei­kia ir aly­tiš­kiams.

Te­ko ben­drau­ti ne su vie­nos mū­sų bū­si­mos įmo­nės kai­my­nys­tė­je esan­čios ga­myk­los va­do­vais, pa­aiš­kin­ti mū­sų bū­si­mos ga­my­bos pro­ce­są, ir jie tar­si ne­tu­rė­jo jo­kių prie­kaiš­tų, o da­bar ima­ma nuo­gąs­tau­ti.

Su kai ku­rių ša­lia esan­čių įmo­nių at­sto­vais net bu­vo tar­ta­si dėl ben­drai tvar­ko­mo ke­lio.

– Jūs nau­ją įmo­nę iš ju­ri­di­nių as­me­nų nuo­mo­ja­mo­se maž­daug 40 tūkst. kv. met­rų bu­vu­sio med­vil­nės kom­bi­na­to ver­pi­mo ce­cho pa­tal­po­se nu­ma­to­te steig­ti ne­to­li pa­dan­gų per­dir­bi­mo įmo­nės „Eko­lo­gis­ti­ka“, ku­rio­je per­nai ki­lo gais­ras. Ar tai bus sau­gios pa­tal­pos?

– Esa­me at­li­kę šių pa­tal­pų eks­per­ti­zę prieš gais­rą ir po gais­ro. Tai tik­rai mū­sų nu­ma­to­mai ga­my­bai sau­gios pa­tal­pos. Ga­my­bi­nių pa­tal­pų sie­nas iš­da­žy­si­me rūgš­tims at­spa­riais da­žais, grin­dys bus iš spe­cia­laus be­to­no.

Vis­kas yra ap­skai­čiuo­ta ir iš­nag­ri­nė­ta. Be to, iš­ban­dy­ta de­šimt­me­čiais įmo­nių, ku­rios nau­do­ja to­kią tech­no­lo­gi­ją.

– Bai­mi­na­ma­si ir stip­riai pa­di­dė­sian­čio au­to­mo­bi­lių srau­to Pra­mo­nės ra­jo­ne, jei­gu pra­dės veik­ti Jū­sų įmo­nė.

– Per pa­rą at­vyks 15 au­to­mo­bi­lių, o ne 50, kaip ban­do­ma pa­teik­ti, nes pir­miau­sia bus pa­leis­ta vie­na li­ni­ja, ku­riai rei­kia tik 15 au­to­mo­bi­lių. Ir tik po ke­le­rių me­tų, jei­gu ver­slas pa­si­tei­sins, ga­my­ba bus ple­čia­ma.

Tai­gi bus pa­kan­ka­mai daug lai­ko ste­bė­ti įmo­nės veik­lą ir pri­rei­kus ją to­bu­lin­ti.

Ar Aly­taus mies­tui yra daug 15 au­to­mo­bi­lių per pa­rą? O kiek au­to­mo­bi­lių at­vyks­ta į ki­tas čia vei­kian­čias įmo­nes, ar kas skai­čia­vo? Ulo­nų gat­ve per pa­rą pra­va­žiuo­ja nuo 300 iki 600 au­to­mo­bi­lių ir nie­ko.

No­ri­me, kad bū­tų Pra­mo­nės ra­jo­nas, Pra­mo­nės par­kas be au­to­mo­bi­lių?

– Kaip vyks ga­my­ba bū­si­mo­je įmo­nė­je, ku­rio­je iš iš­kas­ti­nės mi­ne­ra­li­nės uo­lie­nos pro­duk­ci­jos per me­tus bus ga­mi­na­ma tūks­tan­čiais ir šim­tais tūks­tan­čių to­nų?

– Iš Vo­kie­ti­jos ir ki­tų ša­lių at­si­ve­ši­me smul­kią gra­ni­to frak­ci­ją, di­džiau­sią – iki 5 mi­li­met­rų sker­smens. Ji bus tech­niš­kai ap­do­ro­ja­ma be triukš­mo.

Skie­džiant su van­de­niu ir įpi­lant sie­ros rūgš­ties bus iš­gau­na­mas mag­nio sul­fa­tas, ku­ris pas­ta­ruo­ju me­tu po­pu­lia­rus ga­mi­na­miems gy­vu­lių pa­ša­rų prie­dams. Mū­sų sie­kia­my­bė – šį pro­duk­tą iš­gry­nin­ti tiek, kad tik­tų me­di­ci­nos pra­mo­nei.

Po to fil­truo­jant lieka sta­ty­bi­niams tin­ka­vi­mo mi­ši­niams rei­ka­lin­gas kvar­ci­nis smė­lis, dar fil­truo­jant ma­sę su­si­da­ro me­ta­lur­gi­niai mil­te­liai, nau­do­ja­mi sto­gų čer­pėms, klin­ke­rio ply­te­lėms ir ki­tiems mo­lio ga­mi­niams ga­min­ti. O po tre­čio fil­tra­vi­mo jau iš­gau­na­mi gro­žio pra­mo­nė­je, že­mės ūky­je, pa­ša­rų ga­my­bo­je nau­do­ja­mi mag­nio sul­fa­to kris­ta­lai.

Si­li­cio ok­si­das, ku­ris nau­do­ja­mas stik­lo pra­mo­nė­je, laik­ro­džių, sau­lės ele­men­tų ga­my­bo­je, at­si­ran­da to­liau per­dir­bant kvar­ci­nį smė­lį.

Mes jau vi­siems nu­ma­to­miems ga­min­ti pro­duk­tams tu­ri­me iš­anks­ti­nes su­tar­tis su Pran­cū­zi­jos, Vo­kie­ti­jos, Bel­gi­jos, Uk­rai­nos įmo­nė­mis.

– Ar vi­suo­me­nės svei­ka­tos, prieš­gais­ri­nės ap­sau­gos spe­cia­lis­tai, sa­vi­val­dy­bė su­de­rins bū­si­mos įmo­nės po­vei­kio ap­lin­kai ver­ti­ni­mo ata­skai­tą, ar bus Jums pa­lan­kus ga­lu­ti­nis ap­lin­ko­sau­gi­nin­kų spren­di­mas, pa­aiš­kės po ke­lių mė­ne­sių. Kaip bus su iš­anks­ti­nė­mis su­tar­ti­mis su bū­si­mos pro­duk­ci­jos pir­kė­jais?

– Ta­da ga­my­bai dar šiais me­tais pa­lei­si­me vie­ną li­ni­ją, ku­riai ne­rei­kia po­vei­kio ap­lin­kai ver­ti­ni­mo. Įdar­bin­si­me apie 70 žmo­nių. Jei su po­vei­kio ap­lin­kai ver­ti­ni­mo ata­skai­ta bū­tų vis­kas ge­rai, įdar­bin­tu­me iki 500 žmo­nių.

– Šiam pro­jek­tui, ku­rio ver­tė – be­veik 9 mln. eu­rų, ne­ga­vo­te pra­šo­mos dau­giau kaip 4 mln. eu­rų eu­ro­pi­nės pa­ra­mos. Iš ko­kių lė­šų kur­si­te įmo­nę?

– Lie­tu­vos ver­slo pa­ra­mos agen­tū­ros spren­di­mą dėl ne­skir­tos pa­ra­mos ap­skun­dė­me Lie­tu­vos ad­mi­nist­ra­ci­nių gin­čų ko­mi­si­jai.

Pa­ra­ma pa­gal moks­li­nių ty­ri­mų eks­pe­ri­men­to prie­mo­nę ne­skir­ta to­dėl, kad mū­sų pro­jek­to sta­di­ja jau ne ti­ria­mo­ji, o ga­my­bi­nė.

Jei eu­ro­pi­nė pa­ra­ma vis dėl­to ne­bus skir­ta, nau­ją įmo­nę kur­si­me iš „MS LT01“ lė­šų.

– Kas yra šios ben­dro­vės ak­ci­nin­kai?

– „MS LT01“ tu­ri vie­nin­te­lį ak­ci­nin­ką – kau­nie­tį Mar­ty­ną Sko­rups­ką. Jis yra įstei­gęs šią įmo­nę, o aš pa­skir­tas jos di­rek­to­riu­mi, esa­me su juo pa­žįs­ta­mi, tai žmo­gus, moks­lus bai­gęs už­sie­ny­je, dau­giau nie­ko ne­ga­liu pa­sa­ky­ti.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai