Šie­me­tis der­lius nui­ma­mas pa­lan­kiu oru ir ten­ki­na au­gin­to­jus (196)

Aldona KUDZIENĖ, aldona@ana.lt
nuotrauka
Grūdų augintojų asociacija: derlius šiemet bus apie 15 proc. didesnis. Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.
Ša­ly­je vy­ra­vu­sios liū­tys, aud­ros ir ki­ti sti­chi­niai reiš­ki­niai der­liui pa­da­rė ža­los, bet pir­mie­siems kom­bai­nams iš­va­žia­vus į ja­vų lau­kus, spė­ja­ma, kad šie­me­tis Lie­tu­vos grū­di­nin­kų der­lius bus bent 15 pro­cen­tų di­des­nis ne­gu anks­tes­niais ke­le­tą me­tų. Gau­ses­nių aruo­dų vi­lia­si ir Aly­taus ra­jo­no ūki­nin­kai.

Pu­nios kraš­to ūki­nin­kas Ro­mas Kis­le­ra­vi­čius, au­gi­nan­tis pla­tų ja­vų asor­ti­men­tą, pir­muo­ju der­liu­mi džiau­gia­si. „Vie­ną ki­tą kul­tū­rą vė­jai iš­gul­dė, bet ben­dras re­zul­ta­tas ge­ras. Kvie­čių, ku­rių sė­jęs dau­giau­sia, pir­mie­ji pjau­na­mi hek­ta­rai at­sei­kė­ja po 7 to­nas. Jau 25 to­nas pa­gal iš­anks­ti­nę su­tar­tį pri­sta­čiau „Kau­no grū­dams“, – sa­ko ūki­nin­kas.

Ant­ros kla­sės kvie­čių to­na, su­da­riu­siems iš­anks­ti­nes su­tar­tis, – 163 eu­rai.

Apie 100 hek­ta­rų dir­ban­tis R.Kis­le­ra­vi­čius dar au­gi­na va­sa­ri­nių mie­žių, ku­riuos šie­met taip pat iš­gul­dė gam­tos sti­chi­jos. Kaip tei­gia ūki­nin­kas, nors va­sa­ri­niai mie­žiai ne­pa­si­žy­mi ge­ru der­liu­mi, šie­met iš hek­ta­ro jis vi­du­ti­niš­kai pri­kū­lė po 4 to­nas. Tai ne­blo­gas re­zul­ta­tas.

Ne pir­mus me­tus so­di­na­mi žir­niai taip pat at­ne­šė ge­rą der­lių, by­rė­jo po 3,5 to­nos. To­kį re­zul­ta­tą jau ga­li­ma pa­va­din­ti žir­nių me­tais.

Gars­ty­čių, avi­žų plo­tai Ro­mo ūkio lau­kuo­se dar ža­liuo­ja, juos teks kirs­ti daug vė­liau, su va­sa­ri­niais rap­sais, jau po Žo­li­nės.

Ša­lia Alo­vės, Švo­biš­kė­se, ūki­nin­kau­jan­tys As­ta ir Jo­nas Ki­sie­liai kas an­tri me­tai sė­ja ru­gių, šie­met pra­me­ti­niai me­tai, be šios kul­tū­ros. Sė­ti kvie­čiai, pa­sak As­tos, kaip leng­vo­se jų že­mė­se su­bran­di­no ge­rą der­lių, nu­kul­ta 5,5 to­nos iš hek­ta­ro.

Mi­ros­la­vo se­niū­ni­jo­je ūki­nin­kau­jan­tis Vil­man­tas tei­gė, kad iš jo pri­žiū­ri­mų hek­ta­rų kvie­čių by­ra apie 6 to­nos, bet yra ūki­nin­kų, ku­riems jų že­mė at­sei­kė­ja ir po 7 to­nas.

Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Že­mės ūkio sky­riaus ve­dė­jas Sta­sys Su­pra­na­vi­čius tei­gė, kad kvie­čių der­liaus vi­dur­kis – 6 to­nos iš hek­ta­ro. Iš­gul­dy­tų ja­vų plo­tuo­se ko­ky­bė pra­stes­nė, o to­kių su­gu­lu­sių ja­vų ra­jo­ne dau­giau­sia Sim­no, Kro­kia­lau­kio se­niū­ni­jo­se, at­ski­ri plo­tai Pu­nios, Aly­taus se­niū­ni­jo­se.

Žie­mi­niai rap­sai bai­gia­mi nuim­ti, jie – pras­tes­nio der­liaus, pri­ku­lia­ma 3–3,5 to­nos. Rap­sams pa­ken­kė gau­siai ne lai­ku, ge­gu­žę, iš­kri­tęs snie­gas.

Jung­ti­nių Tau­tų Mais­to ir že­mės ūkio or­ga­ni­za­ci­ja prog­no­zuo­ja, kad ben­dras grū­dų der­lius 2020-ai­siais tu­rė­tų su­da­ry­ti 288,8 mln. to­nos, tai bū­tų 11,1 proc. ma­žiau nei 2019 me­tais. Iš to skai­čiaus kvie­čių der­lius šiais me­tais tu­rė­tų su­da­ry­ti 125,5 mln. to­nos, tai bū­tų 17 proc. ma­žiau už pas­ku­ti­nių pen­ke­rių me­tų vi­dur­kį. Ma­žes­nis kvie­čių der­lius prog­no­zuo­ja­mas dėl Pran­cū­zi­jo­je, ku­ri yra di­džiau­sia ES kvie­čių au­gin­to­ja, su­ma­žė­ju­sių kvie­čių pa­sė­lių plo­to, nes sė­jos me­tu bu­vo ne­pa­lan­kios me­te­o­ro­lo­gi­nės są­ly­gos.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai