Vegetarišką Velykų stalą puoš džiovintais baravykais įdaryti kiaušiniai (113)
Tiek metų ant jų šeimos stalo nėra mėsiškų patiekalų. Daug jiems teko perskaityti knygų, internete naršyti, semtis patirties konferencijose, nes vegetariška mityba, pasikliaujant tik savo patirtimi, gali ir žalos pridaryti. Sutuoktiniai tikina, kad jų savijauta – puiki, o maisto pasirinkimas labai spalvingas ir turtingas būtinų medžiagų, lengvai virškinamas. Kai atsisakai mėsos, valgai daugiau daržovių, vaisių, riešutų. Turbūt nė vienas mitybos specialistas nepaprieštaraus, kad daržovių vartojimas nėra palankus sveikatai.
Apie vegetariškus Velykų stalo patiekalus Almą Barščevičienę kalbina Aldona KUDZIENĖ.
– Į savo šeimos maisto racioną jau dešimt metų neįtraukiate visų rūšių mėsos. Man prieš keletą metų teko įsitikinti, jog Jūsų pagaminti patiekalai, ypač salotos, kuriomis vaišinote, buvo estetiškos išvaizdos ir nuostabaus skonio. Maitinantis be mėsos turbūt ilgiau tenka patrypinėti virtuvėje?
– Taip, mėsos į savo racioną neįtraukiame jau 10 metų. Negalėčiau teigti, kad pagaminti patiekalus be mėsos užima daugiau laiko – kai kuriuos vegetariškus patiekalus pagaminti galima žymiai greičiau nei mėsiškus, daržoves termiškai apdoroti užtenka kelių minučių.
Be abejo, ir dešimties metų vegetariškas „stažas“ jau išmokė patiekalus paruošti pakankamai greitai.
– Kiaušiniai turbūt yra vegetariškas maistas, kaip juos ruošiate Velykoms?
– Kiaušinius mes vartojame (nesame veganai). Per Velykas dažniausiai valgome tiesiog išvirtus kiaušinius ir valgome juos su krienais. Marginame kiaušinius tik natūraliais būdais, tai yra ciberžole arba svogūnų lukštais.
Kaip šaltą patiekalą kiaušinius įdarome šviežiais pievagrybiais arba džiovintais grybais.
– Bet vegetariškų patiekalų sąraše teko matyti ir tokių pavadinimų: „Vegetariškas mėsainis“, „Vegetariški kotletukai“. Kas juose pakeičia mėsą?
– „Vegetariško mėsainio“ nebandžiau gaminti, bet manau, jog ten naudojama sojos mėsa.
O „vegetariški kotletukai“ mūsų mityboje dažni. Aš juos gaminu iš išvirtų ir sutrintų (sublenderiuotų) perlinių arba grikių kruopų. Iš ekologiškų sojos pupelių gaminu „vegetariškus šnicelius“.
– Koks Jūsų šeimos mėgstamas Velykų patiekalas?
– Mėgstamiausias Velykų patiekalas, žinoma, kiaušiniai. Per šventes dažniausiai mėgaujamės įvairių daržovių ir pievagrybių troškiniu čenakinėse.
– Pastebėjau, kad vegetariškų patiekalų sąraše ypač daug saldžių ir pikantiškų patiekalų. O kaip Jūsų mityboje?
– Deja, mes negalime atsispirti saldumynams. Visa šeima esame dideli saldumynų mėgėjai ir renkamės ne itin sveikus saldumynus: tortus, pyragus, sausainius ir kita.
Desertų pati gaminti nelabai mėgstu, todėl renkamės jau pagamintus.
Kalbant apie pikantiškus patiekalus, tai galėtume pasakyti, jog mūsų beveik visi patiekalai yra pikantiški, nes naudojame daug džiovintų prieskoninių žalumynų, taip pat labai mėgstame kajeno pipirus.
– Jūsų vyras Stasys yra maitinimo paslaugas teikiančios įmonės savininkas. Ar savo valgyklėlėje gaminate vegetariškus patiekalus?
– Mūsų valgykla labiau skirta visavalgiams žmonėms, tačiau kartais į meniu įtraukiame ir vegetariškus patiekalus – kad patys neliktumėme alkani.
Nors dažnai būna taip, kad jų mums nebelieka, nes nemažai žmonių renkasi būtent vegetarišką maistą.
– Žinau, kad jums patinka gaminti. Pasidalykite keliais savo receptais Velykų stalui.
– Mielai pasidalysiu šeimos mėgstamais Velykų stalo patiekalais.
Džiovintais baravykais įdaryti kiaušiniai
Reikės: kiaušinių, džiovintų baravykų, svogūno, lydyto sviesto (ghi), majonezo, druskos, pipirų ir šviežių žalumynų – krapų, svogūno laiškų, petražolių.
Baravykus užpilame karštu vandeniu ir išmirkome. Kietai išverdame kiaušinius, atvėsiname, nulupame ir perpjauname pusiau. Trynius išimame ir sutriname šakute. Lydytame svieste pakepiname susmulkintą svogūną ir baravykus, pabarstome druska bei pipirais. Kai viskas atvėsta, sumaišome su tryniais ir įdarome kiaušinių baltymų puseles. Papuošiame žalumynais.
Kepti cukinijos griežinėliai
Reikės: cukinijos, džiovintų prieskoninių žalumynų (aš renkuosi „Kotanyi“), kajeno pipirų, druskos (naudoju Himalajų druską), lydyto sviesto, pomidorų padažo ir fermentinio sūrio.
Nuplautą cukiniją supjaustome maždaug 1 centimetro storio griežinėliais.
Į įkaitintą keptuvę įdedame šiek tiek lydyto sviesto ir dedame cukinijos griežinėlius. Juos apibarstome druska, prieskoniniais žalumynais bei kajeno pipirais.
Kelias minutes pakepiname ir visus griežinėlius apverčiame.
Kitą pusę vėl apibarstome visais ingredientais.
Pakepiname dar apie 5 minutes ir ant kiekvieno griežinėlio uždedame šiek tiek pomidorų padažo bei riekelę fermentinio sūrio.
Kad sūris greičiau išsileistų, keptuvę uždengiame dangčiu.
Patiekiame su virtais ryžiais ir šviežiomis daržovėmis.
Visiems šiltų, sočių ir sveikų šv. Velykų.
Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata
Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.
Komentarai
Palikite savo komentarą
Vienoje laidų Znak Kačestva…
Komentaras
Vienoje laidų Znak Kačestva per Zvezda TV rusišką su Gariku Sukačiovu rodė, kaip vaikas būdamas pavertė maistą į riešutus vietoje mėsos, įsigijo bėdų su sveikata, bet valgė riešutus pusę metų, pasiskaitęs apie vegetarizmą. Ten kažkaip yra programos , razvlekatelnyje, puikus vedantysis , ne LTV rūstūs veidai. Įdomybių apie gerus tarybinius laikus įvairiomis temomis. Visko buvo, bet emocinė gyvenimo kokybė tikrai buvo gana puiki, palyginus su šia baudžiavine santvarką. Bet ir Zvezdoj prasidėjo kalbūnų bei politikierių laikas bene pernai, metų pabaigoje, tad pasilikome Znak KACHESTVA ir Legendinės Rungtynes šeštadieniais iš visos savaitės kadais filmų. Kur rasti ? Viks.tv , ten ieškoti Zvezda, o senas programas ZvezdaTv atskirame jau - jų puslapyje
Pasidomėkite dar MEZON…
Komentaras
Pasidomėkite dar MEZON internetu, irgi patiko, bet buvo su naujametinėm nuolaidomkabina, sėsliai gyvenant miestuose. Kaime dar netraukia ir miškuose. Manau, kad jeigu duodi gyvūnui geras. gyvenimo sąlygas, ne bėda, kad jį ir suvalgai po to. Na, nesvarbu , 10m tai jau gerbtina, deja, vienam nesigaudavo tarp mulkių mongolkatalikių giminių jaunystėje: nu, ne kaP visi Žmonės... Beje ir sportas darbas ir t.t.
Jums už šypsenas vietoje…
Komentaras
Jums už šypsenas vietoje grimasų serialą parekomenduosiu: NUOGI IR ĮBAUGINTI . Vyksta veiksmas laukinėse savanose ir džiunglėse. T.p. TV Go3 , kurie ir iškišo serialą. Jeigu dar papigintai, tai tikrai verta įsigyti Go3, netgi ir nepapigintai. Tad va, rėmais rei
Kės susirasti Serialai>Suaugusiems>Nuogi ir įsiutę. Labai puikiai pasirodė būtent vegetarė, bet, supratau, pilnai vegetarė. Gal ir ne, bet mažiausiai probleminės buvo, daug žinojo augalų. LT miške tikrai numirtum, bet ten džiunglėse daug maisto kartais. Vienas krokodilą net sumedžiojo. Go3 geras produktas. Taip, yra mėsoje šio bei to, tačiau kiaušiniuose dar blogiau. Skonio vergams vietoje majonezo grietinė su česnaku.
Galų gale, kaip sąšlavynas…
Komentaras
Galų gale, kaip sąšlavynas pasikėlė pensijas. Ogi prasiilgino darbo amžių nuo 55m iki 70. O kavos pagerbti cunt-orkėje, kad ir laikraščio bomboms vistiek pat, kad vietoje 220eu gauna 6-900 . Jos dirba... Moka mokesčius... Iš valstybės į valstybės kišenę. Gaminu vandenį kaime: iš arbatinio į kibirą atgal. Su vegetarizmu tai reik manyti, kad prabangos galimybė. Beje, nedera su fiziniu darbu niekaip. Pakankamai pabrangsta maistas dėl įvairovės stokos. Asmeninė nuomonė, negalima oficialiai, vegetarizmą sudaro 90proc kiaušinių nevalgomas ir 10 mėsos. Na, gal 80 ir 20. Bet patirties prasme 100proc kiaušinių atsisakymas. Kitokio mąstymo patirties, natūralaus žmogiško
Pasveikinti ne ką tik grįžus…
Komentaras
Pasveikinti ne ką tik grįžus iš nestalininės vakarų Europos ar , pagal šypseną, gyvenant tenai, palinkėti ne pakeisti Velykų stalo kiaušinius į "KINDERSIURPRIZUS" , ne tik vaikams patiktų 50 kindersiurprizų ant stalo
Dar viena fašių gudrybė: jie…
Komentaras
Dar viena fašių gudrybė: jie "šeria" jaunimą svetimomis pajamomis: iki 30m amžiau, aktyviausios politikoje ir maišuose t.p. vyrus maitina uždarbiu, o ne ką-cĄpai po 30 pradeda biednėt ir arba vargti, o kĄ-capas jau link nedulkino darbo, nesusirietusio kur ir pan, į mokslus kažkaip su krŪvom kartu ir ate, bamžĄ. Tarp teisiamųjų dar serbski kažkokie, yra ir be lietuvio budavatikanui nemylimų žmonių, tai rusai , aišku, šviesieji tokie, belarusai (visas lietuvis, tik plaukai juodi) na, ir neteisingai vedusieji, net ir kacapus išsireidina į doMžus ir vėliau bomžus. Nefašiarinis kĄ-capas irgi nereikalingas - išdavikas . kĄ-capas nemėgsta žodžio "lietuvis" labiau "katalikas", "komunistas" , bet pagal gimimo liudijimą rašo visvien. Koks skirtumas , facecontrolas juk visvien. Todėl ir ATEITI reikia , pasirodyti , darbinantis, pašalpų ir kt. T.t.
Ką cąpas tai toks teisus ir…
Komentaras
Ką cąpas tai toks teisus ir pavyzdinis, bet negalima viešinti jo 90proc gyvenimo gudrybių, visų pirma, tai kad jis fašistais, o ypač ji. Pavyzdingai visą gyvenimą gauna pajamas - "visą gyvenimą dirbau" - dažniausiai už papus ir kiaurą subinę, kitaip "sistema neleidžia". Paprastas fašiko pasiteisins, nes sistema nėra nei gera nei bloga, ji tokia , kaip yra - teisinga. Pagrindiniai 30m tarpstančios sistemoje fašikės žodžiai ir filosofiją, nesiremiant budistinės jau psichologijos dakteinimis. Fašizmas , tau fašizmas koks skirtumas fašistei. Ne jas, juos gi kariai, daužo policijoje. "Patys kalti, nereikėjo žmogaus teisių reikalauti"
Skaudi teisybė, be kųcapai…
Komentaras
Skaudi teisybė, be kųcapai pirmą , 16-17a nušlavė rusus, o vėliau jau , 18-19a išžudė visus lietuvius ar daugumą, kaip 1994m Ruandoje hunai apytikriais dar negrus, filmavimo dar nebuvo. Kųcapas niekaip ir ne rusas, nors taip mėgtų manipuliuoti šią sąvoką. Anei lenkas (lankiai kadais buvo tokia baltų grupuotė) , o patys vadina šūdų ir idiotų, fašistų, narkomanų valstybė LT. 70-80 proc ką-capų, nieko nuostabaus. O turtėt ir lįsti į ministerijas bei spaudą pradėjo 1963-4 m , po Kenedžio nužudymo ir Chruščiovo nušalinimo. Sudraudęs mėšlus buvo Nikita. Visiškas kacapinis blefas, kad kažkokių lietuvių yra 1982-iems metams 82proc gyventojų. Baltų vie ir tai 10-15 proc, su belarusais. gal iki 25-30. Vilniuje lietuvis-lenkas-belarusas(rusas) sudaro iki 15proc. Nežinia. O tarp jų lietuvių irgi 5proc kokie, mat baltų buvo apie 30 tautybių su Prūsais, Jotvingiais, lietuviais, kai kuriais rusais net iki Volgos.... Nema nei lenko , nei lietuvio , nei ruso
Ne idiotai, kaip mėgsta ką…
Komentaras
Ne idiotai, kaip mėgsta ką-cĄpas vadinti baltus, o profanai. Tiksliau. Rytietiško melo aukos
Esmė tame, kad valgai viską,…
Komentaras
Esmė tame, kad valgai viską, tik ne kiaušinius. Rezultatai prasideda antrą savaitę, galutinai išsivalome per mėnesį, proto bent metai be kiaušinių peoduktų, t.y. Lietuvos. Per Velykas vėl - prašom. Daug psichologinių potyrių ir kitokio gyvenimo būdo. Sėkmės. Būdistai melagiai, apsukresni net už katalikus... Deja. Sveikinam vegetarus, deja tai tik pakabukas, kitoks medalis
Ir be kitų kiaušinių…
Komentaras
Ir be kitų kiaušinių produktų, tokių , kaip majonezas ir t.t. Pirmas klausimas iš bobų, jai girdžiu "o kaip gi blynai ?" Va taip, nesvarbu blynai, Anei tortai
Ar tu insivaizduÕji,…
Komentaras
Ar tu insivaizduÕji, vegetarai, koks tu idiotas ? Vegetariškas stalas tai visų pirma - be kiaušinių ! Ar Ąišlu ?! Šiukšlės buddhistai elementarūs melagĖluai. Meluoja apie vegetarizmą. Po metų pats man atsaki, per kitas Velykas, kodėl pirmiausiai vegetarizmas , tai kiaušinių nevartojimas. PamėgYk, metus. Ačiū ir kitiems, susigundžiusiems.
LABAI ŠAUNŪS ŽMONĖS, GERAI…
Komentaras
LABAI ŠAUNŪS ŽMONĖS, GERAI SUTARIANTYS. GERŲ JIEMS ŠVENČIŲ IR SVEIKATOS