Įsi­kibk į že­mę, že­mė į ta­ve pen­kis kar­tus la­biau įsi­kibs (182)

Aldna KUDZIENĖ, aldona@ana.lt
Beržas
Tik anksti ryte galima pamatyti beržo šakomis nuvarvančią rasą – maži vandens lašeliai papsi tarsi ašaros.                                           Ramunės Aštrauskaitės nuotr.
Švenčiame pavasario lygiadienį, metą, kai naktis ir diena susilygina visose žemės platumose, kai saulė teka Rytuose, o leidžiasi Vakaruose. Senoliai pastebi, kad tai laikas, kai lydeka nerštan puola, o gervė – raistan. Po lygiadienio negali nepastebėti saulės artėjimo, bent dzūkams, kurių dirvos lengvesnės, jau ima kvepėti garuojanti žemė. Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos UNESCO kvietimu pavasario lygiadienis pažymimas kaip Žemės diena. Įsigali tradicija prie įvairių šalių parlamento rūmų tądien pakelti Žemės vėliavą, kurioje pavaizduota mūsų planeta – kaip ji atrodo iš kosmoso – įsisiautusi į baltą debesų šydą. Jau ne pirmus metus tokios vėliavos suplazda ir Alytuje. Kiekvienam iš mūsų savaip brangiai žemei šįkart skirsime daugiau minčių, juk kaip patarlė moko – „įsikibk į žemę, žemė į tave penkis kartus labiau įsikibs“.

Pir­mo­sios dar­žo­vės ryš­kes­nius raš­tus pi­na

Jaz­mi­nų tur­gu­je pa­si­ti­ko pa­va­sa­ri­nės vy­rų kal­bos. Iš jų šne­kos su­pra­tau, kad su­si­ti­ko to pa­ties kai­mo vy­rai. „Ar gir­dė­jai, į Sūr­mai­šį su­grį­žo kny­vės, net ke­lios šei­my­nos. Varg­še­lės nuo ry­to jau kny­viuo­ja, kaž­kaip net šir­dį grau­di­na“, – pa­ste­bi vie­nas.

„Kur ne­gir­dė­si, net mąs­tau, kas­dien lie­tus dro­žia, ne­tu­rės sau­sos vie­tos liz­de­liams suk­ti“, – at­jau­čiau ati­ta­ria ki­tas, dar su liau­diš­ka min­ti­mi – „pem­pe­lė tuo ir ba­go­ta, kad jos gal­ve­lė kuo­duo­ta“.

Vy­rai tę­sia kal­bą ir apie ki­tus skra­jū­nus, ku­rie per to­kią šal­tą ir vė­juo­tą nak­tį iki pat ry­to sa­vo kly­kian­čio­mis vo­ro­mis dan­gų rai­žė. Gra­žu ste­bė­ti vy­rus taip jaut­riai įsi­kal­bė­ju­sius.

Jau tur­gaus val­do­se ir vėl kal­ba apie paukš­čius, tik tuos, ku­rie prie jų le­si­ni­mo vie­tų vis dar lai­ko­si. „Jau be­gė­džiams tu­rė­tų bū­ti gė­da le­sa­lo kau­lin­ti, kai vi­sa že­mė kur­mių ir slie­kų iš­var­py­ta“, – gir­džiu pa­žįs­ta­mą Onu­tės Pet­raus­kie­nės bal­są. Gar­baus am­žiaus mo­te­ris pir­ku­si krep­še­lį sau­lė­grąžų. „Kad gi tie ma­ži sna­pe­liai dar la­bai no­ri jų“, – tei­si­na­si pen­si­nin­kė.

Ir ma­nie­ji dar no­ri, ir aš ke­ti­nu sau­lė­grąžų ki­log­ra­mą ar du nu­pirk­ti. Par­da­vė­jos klau­siu, gal jau pas­ku­ti­nė pir­kė­ja bū­siu, ši net nu­stem­ba. Pa­si­ro­do, šian­dien per dvi­de­šimt pen­kia­ki­log­ra­mi­nių mai­še­lių par­si­ve­žė ir, ko ge­ro, kaip­mat jų ne­be­liks.

Vie­nas bu­vęs gi­ri­nin­kas ką tik tris pa­ė­mė, jis be­veik ap­skri­tus me­tus paukš­te­liams sau­lė­grąžų pa­be­ria. Šis gar­baus am­žiaus paukš­ti­jos my­lė­to­jas vien šie­met per dvi­de­šimt mai­še­lių yra pir­kęs. Klau­san­tis griū­va ste­re­o­ti­pai, kad vy­rams vi­sai ki­ti rei­ka­lai rū­pi.

Jaz­mi­nų tur­gu­je šį kar­tą vy­rau­ja svo­gū­nai. Be­ne di­džiau­sia pa­siū­la ro­pe­lių, ku­rios au­gi­na laiš­kus. Ki­log­ra­mas to­kių svo­gū­nų – 1–1,2 eu­ro, svo­gū­nė­lių ki­log­ra­mo kai­na iki 3,5 eu­ro, „ša­lot“ ti­po val­gy­ti skir­tų (so­di­ni­mui per di­de­lės ro­pe­lės) – vie­nas eu­ras.

Ant pre­kys­ta­lių rau­do­nuo­ja ri­di­kė­liai, ku­riuos kai­my­nai len­kai už­au­gi­nę, ry­šu­lė­lis – iki 60 eu­ro cen­tų, maž­daug tiek kai­nuo­ja ir krū­mi­nė sa­lo­ta. Švie­žių len­kiš­kų agur­kė­lių ki­log­ra­mo kai­na su­ma­žė­jo per­pus, iki 3,50 eu­ro. Pir­mo­sios dar­žo­vės, pa­sak tur­gaus lan­ky­to­jų, ryš­kes­nius raš­tus ant pre­kys­ta­lių pi­na.

Akį trau­kė rau­gin­ti čes­na­kai. Jų sko­nio ži­no­vai tei­gia, kad raug­ti čes­na­kai švel­nes­ni, vi­sai ne to­kie kaip ža­li, ir la­bai tin­ka­mas pa­gar­das prie mė­sos. „Su jais, pa­na­šiai kaip su bul­vių traš­ku­čiais, kar­tą pa­ra­ga­vęs ne­ga­li su­sto­ti“, – vaiz­džiai pa­aiš­ki­na Jo­nu pa­si­va­di­nęs vy­ras. Ki­log­ra­mas rau­gin­tų čes­na­kų kai­nuo­ja 10 eu­rų.

Rau­gin­ti agur­kė­liai pen­kis kar­tus pi­ges­ni, o rau­gin­tų ko­pūs­tų ki­log­ra­mas – 1,2 eu­ro. Apie rau­gin­tas dar­žo­ves be­si­su­ki­nė­da­ma iš­gir­dau ir dė­me­sio ver­tą pa­ta­ri­mą – rau­giant bu­ro­kus ar ko­pūs­tus rei­kia įdė­ti po­rą rie­ke­lių juo­dos duo­nos, kad rūgš­tis bū­tų ge­res­nio sko­nio.

Pa­ta­ri­mų, pa­tar­siu, rei­kia klau­sy­ti. Štai aną­kart, kai su­si­ruo­šu­si iš­si­kep­ti ža­ga­rė­lių, par­duo­tu­vė­je su­kio­jau­si prie mil­tų len­ty­nos, dau­giau pa­tir­ties tu­rin­ti mo­te­ris ėmė pa­ta­ri­nė­ti, kad spel­tos mil­tų bū­tent šiam ke­pi­niui ne­pirk­čiau, nes nu­si­vil­siu. Ne­pa­klau­siau. Bet ir ke­pi­niu neap­si­džiau­giau. Sve­čiai ir­gi ne­si­mė­ga­vo nau­ju sko­niu. Va, bly­nai tik­rai iš šių mil­tų bū­tų ska­nūs.

 Kaip vai­di­las draus­mi­no Liu­das Gi­ra 

Pa­ga­liau iš­si­rin­ko­me me­rus. Kaip pa­pokš­ta­vo il­ga­me­tis mū­sų laik­raš­čio skai­ty­to­jas Vin­cas, po­li­ti­kų žmo­nų ir vai­kų ro­dy­mo me­tas bai­gė­si, da­bar tu­ri pra­si­dė­ti rim­tas dar­bas.

Vin­cas ne­tru­kus į dar­bus vi­suo­me­nės la­bui pul­sian­tiems po­li­ti­kams, ta­ry­bų na­riams lin­ki pro­duk­ty­vaus dar­bo. Jis sėk­min­gas bus nuo kiek­vie­no į val­džią pa­te­ku­sio at­si­da­vi­mo, at­sa­ko­my­bės ly­gio. O tiems, ku­riems šių sa­vy­bių pri­truks ir jie bus ne­ak­ty­vūs, Vin­cas siū­lo pri­tai­ky­ti baus­mes, ko­kias prieš 98-erius me­tus ką tik įsteig­to vals­ty­bi­nio Kau­no te­at­ro ak­to­riams tai­kė su jais su­tar­tis pa­si­ra­ši­nė­da­mas tuo­me­tis dra­mos vai­dyk­los ve­dė­jas Liu­das Gi­ra. Tai bu­vo 1921 me­tais. Juk daž­nai, skai­ty­to­jo Vin­co pa­ste­bė­ji­mu, ta­ry­bos na­riai sa­vo el­ge­siu pri­me­na artistus.

Kri­ti­kų di­dži­ą­ja sau­le va­di­na­ma maiš­tin­go­ji pri­ma­do­na Ona Ry­mai­tė mė­go cha­o­są, tad su ja, kaip su vai­di­la (taip tuo­met ši pro­fe­si­ja bu­vo įvar­di­ja­ma) bu­vo pa­si­ra­šy­ta su­tar­tis, ku­ria re­mian­tis jau­na gra­ži ar­tis­tė tu­rė­jo pa­si­ža­dė­ti lai­ky­tis vai­dyk­los dar­buo­tės sta­tu­to.

Va­sa­ros me­tu gau­ti atos­to­gų 1,5 mė­ne­sio, su­sir­gus gau­ti du mė­ne­sius vi­są al­gą, ant­rus du mė­ne­sius – pu­sę gau­na­mos al­gos. Li­gai už­tru­kus il­giau kaip ke­tu­ris mė­ne­sius, al­ga to­liau ne­mo­ka­ma, bet su­tar­tis ga­lio­ja iki 6 mė­ne­sių nuo li­gos pra­džios.

Al­ga – 2 tūkst. auk­si­nų.

Už pa­vė­la­vi­mą į re­pe­ti­ci­ją – bau­džia­ma iki 3 nuo­šim­čių al­gos, už pa­vė­la­vi­mą į vai­di­ni­mą – iki 10 nuo­šim­čių al­gos. Už ne­at­ėji­mą į re­pe­ti­ci­ją – 10 nuo­šim­čių al­gos, už ne­at­ėji­mą į vai­di­ni­mą – 50 nuo­šim­čių al­gos.

Bau­dos pi­ni­gai iš­skai­to­mi al­gą mo­kant. Pa­vė­la­vi­mas, trun­kan­tis iki va­lan­dos, trak­tuo­ja­mas kaip ne­at­ėji­mas.

Įve­dus to­kią tvar­ką, ta­ry­bos po­sė­džiai, Vin­co nuo­mo­ne, bū­tų pro­duk­ty­vūs.

„Aš nie­kaip ne­su­pran­tu po­li­ti­kų, ku­rie taip ver­žia­si į pir­mų­jų gre­tas, o iš­rink­tų­jų gy­vy­bin­gu­mas su­bliūkš­ta kaip va­sa­ri­nių gry­bų po stip­res­nio lie­taus“, – tei­gia pa­šne­ko­vas.

Bet dar ne gry­ba­vi­mo me­tas, dar tik įpu­sė­jo ko­vas, taip mie­la žval­gy­tis į bun­dan­čią gam­tą.

Dir­vo­že­mis tam­pa ne juo­das, o pil­kas

Pa­sak se­no­lių, iš dar­žo­vių mū­sų pro­tė­viai dau­giau­sia au­gi­no ir su­var­to­da­vo ko­pūs­tų ir bu­ro­kų. Ne vie­nas gar­baus am­žiaus ma­no pa­šne­ko­vas tei­gė, kad dar pri­si­me­na tė­vų au­gin­tus dry­žuo­tus bu­ro­kus, ku­riuos vė­liau, po­ka­riu, iš­stū­mė rau­do­nie­ji bu­ro­kė­liai.

Ne kar­tą ir sa­vo bi­čiu­lę Ma­ri­jo­ną esu ka­man­ti­nė­ju­si, ar tie, da­bar sėk­lų rin­ko­je pa­si­ro­dę ita­liš­ki dry­žuo­ti bu­ro­kai, nė­ra at­ras­ti pa­mirš­tie­ji? Tvir­ti­no, kad tik­rai ne tie. Anie bu­vę la­bai ska­nūs.

Anuo­met kiek­vie­nas, kas tu­rė­jo že­mės, skir­da­vo skly­pe­lį ka­na­pėms au­gin­ti. Jų sėk­las spra­gin­da­vo ir grūs­da­vo pies­to­je į pie­ną, ku­ris bu­vo ne­pa­mai­no­mas pas­nin­ko me­tu. Bet apie pas­nin­ko val­gius pa­kal­bė­si­me vė­liau, da­bar lai­kas rim­tai kal­bai apie mū­sų že­mę mai­tin­to­ją.

Pas­ta­ruo­ju me­tu daug kal­ba­ma apie dir­vo­že­mio ny­ki­mą, jo der­lin­gu­mo ma­žė­ji­mą, kas yra opi vi­so pa­sau­lio pro­ble­ma. Jung­ti­nių Tau­tų Or­ga­ni­za­ci­jos duo­me­ni­mis, apie treč­da­lis pla­ne­tos že­mės yra nu­a­lin­ta.

Re­mian­tis spau­da, pa­sau­lio spe­cia­lis­tai per­spė­ja – jei ir to­liau lei­si­me dir­vo­že­miui de­gra­duo­ti to­kiais tem­pais, žem­dir­bys­tės vai­siais ga­lė­si­me džiaug­tis tik ar­ti­miau­sius 60 me­tų.

Jung­ti­nės Tau­tos iš­kė­lė tiks­lą iki 2030 me­tų su­stab­dy­ti pa­sau­li­nę dir­vo­že­mio de­gra­da­ci­ją. Lie­tu­vos moks­li­nin­kai taip pat ra­gi­na ak­ty­viai spręs­ti dir­vo­že­mio ny­ki­mo pro­ble­mą.

Alek­san­dro Stul­gins­kio uni­ver­si­te­to Ag­ro­no­mi­jos fa­kul­te­to do­cen­tas, Že­mės ūkio moks­lo ir tech­no­lo­gi­jų par­ko nau­jų tech­no­lo­gi­jų cen­tro va­do­vas dr. Vy­tau­tas Lia­kas ak­cen­tuo­ja ir ne­at­sa­kin­gą ūki­nin­ka­vi­mą, tai yra per­ne­lyg in­ten­sy­vų že­mės dir­bi­mą, ne­pa­grįs­tą že­mės ūkio tech­ni­kos nau­do­ji­mą, gau­sų trę­ši­mą.

„Kai ku­rie Lie­tu­vos ūki­nin­kai nuo sa­vo veik­los pra­džios 1991 me­tais pra­ra­do 50–60 proc. dir­vo­že­mio hu­mu­so. Tai yra mil­ži­niš­ki nuos­to­liai – be­veik dir­vo­že­mio su­nai­ki­ni­mas. Žmo­nės pa­pras­tai tos ža­los ne­įver­ti­na, ta­čiau spe­cia­lis­tai fik­suo­ja, jog kas­met ne­ten­ka­ma der­lin­go­jo, hu­mu­sin­go sluoks­nio. Dir­vo­že­mis tam­pa ne juo­das, o pil­kas.

Ūki­nin­kai pa­ste­bi, kad trą­šų ir au­ga­lų sau­gos prie­mo­nių su­nau­do­ja vis dau­giau, o der­lius ne­ge­rė­ja. Nuo 1998 me­tų trą­šų su­nau­do­ji­mas Lie­tu­vo­je iš­au­go vi­du­ti­niš­kai 30 proc. Ta­čiau žy­maus der­lin­gu­mo pa­di­dė­ji­mo nė­ra. To prie­žas­tis – pra­stė­jan­tis dir­vo­že­mis“, – tei­gia V.Lia­kas.

Moks­li­nin­kas pa­ste­bi, kad dir­vo­že­mis ka­dai­se bu­vo smė­lis, tik ja­me per mi­li­jo­nus me­tų iš su­ny­ku­sių au­ga­lų ir gy­vū­nų lie­ka­nų su­si­for­ma­vo or­ga­ni­nė da­lis – hu­mu­sas.

Nuo­lat ali­nant, at­ei­ty­je jis vėl ga­li virs­ti smė­liu. Au­ga­lams rei­ka­lin­gas mi­ni­ma­lus hu­mu­so kie­kis dir­vo­že­my­je yra 2 proc. Da­bar di­de­lė­je da­ly­je Lie­tu­vos dir­vo­že­mių yra tik 1,2–1,5 proc. hu­mu­so.

Lie­tu­vos moks­li­nin­kai siū­lo to­kias pa­grin­di­nes re­ko­men­da­ci­jas ša­lies dir­vo­že­miui iš­sau­go­ti:

At­si­sa­ky­ti ne­pa­grįs­to že­mės dir­bi­mo. Lie­tu­vo­je der­lin­gas tik 15–20 cm dir­vo­že­mio pa­vir­šius. Ta­čiau nau­do­jant šiuo­lai­ki­nę že­mės ūkio tech­ni­ką, iš­aria­ma gi­liau ir į vir­šų iš­ke­lia­mas ne­der­lin­gas sluoks­nis.

Be to, ne­tin­ka­mas ari­mas pa­di­di­na pik­tžo­lių pli­ti­mą, o po lau­kus va­ži­nė­jan­ti sun­ki tech­ni­ka že­mę dar ir su­sle­gia.

„Ūki­nin­kai nie­kaip ne­su­vo­kia, kad že­mę rei­kia dirb­ti ma­žiau. Re­ko­men­duo­ja­ma su­pap­ras­tin­ti že­mės dir­bi­mą ir per­ei­ti prie tie­sio­gi­nės sė­jos, kai nu­ė­mus au­ga­lus že­mė ne aria­ma, o sė­ja­ma iš­kart. Tai yra vie­nas po­pu­lia­riau­sių spren­di­mų, lei­džian­tis ap­sau­go­ti dir­vo­že­mį nuo ny­ki­mo“, – aiš­ki­no V.Lia­kas.

Tai­ky­ti sė­jo­mai­ną. Vie­nus au­ga­lus au­gin­ti pel­nin­ga, ki­tus – ne. Ūki­nin­kai lin­kę au­gin­ti vien pel­nin­guo­sius, tai yra kvie­čius, mie­žius, rap­sus. Šie la­biau­siai ali­na dir­vo­že­mį, to­dėl bū­ti­na tai­ky­ti sė­jo­mai­ną – au­ga­lų kai­tą.

Nau­do­ti bio­lo­gi­nius pre­pa­ra­tus. Jie – nė­ra trą­šos. Tai dir­vo­že­mio ak­ty­vin­to­jai, ku­rie su­kur­ti nau­do­jant to­kias tech­no­lo­gi­jas, ku­rias gam­ta sėk­min­gai nau­do­ja mi­li­jo­nus me­tų. Že­mė­je yra vi­sų jai rei­ka­lin­gų nau­din­gų­jų me­džia­gų. Tik mes jas už­blo­ka­vo­me il­gą lai­ką gau­siai nau­do­da­mi trą­šas ir pes­ti­ci­dus.

Bio­lo­gi­niai pre­pa­ra­tai pa­de­da dir­vo­že­miui at­si­gau­ti ir ap­rū­pin­ti au­ga­lus bū­ti­no­mis mais­tin­go­mis me­džia­go­mis.

Iš­min­tin­gi dar­ži­nin­kai, ypač tu­rin­tys ir ver­ti­nan­tys šilt­na­mius, ma­nau, pa­si­nau­dos šio­mis nau­jau­sio­mis moks­li­nin­kų re­ko­men­da­ci­jo­mis ir pa­si­rū­pins že­mės, ku­rio­je jau ne vie­ne­rius me­tus au­gi­na­mos tos pa­čios dar­žo­vės, ko­ky­be.

Ir ga­vė­nio­je val­gy­ti no­ri­si 

Jū­sų laiš­kų krai­te­lė ne­iš­sen­ka. Vio­le­ta sa­va­ja­me pre­ten­zi­jų reiš­kia mies­to vei­do kū­rė­jams – ar­chi­tek­tams. Jos pa­ste­bė­ji­mu, jau net ge­ne­lio mar­gu­mą sa­vo spal­vo­mis pra­noks­ta mū­sų re­no­vuo­ti dau­gia­bu­čiai.

„Kaip sma­gu va­ži­nė­ti po Eu­ro­pos ša­lis, ku­rių mies­tuo­se ir mies­te­liuo­se do­mi­nuo­ja ar­chi­tek­tų pa­rink­tos spal­vos – es­te­tiš­ka, gra­žu. O ko­kie mū­sų na­mai? Kam ko­kia spal­va pa­tin­ka, to­kia ir nu­si­da­žo. Ar ne lai­kas tru­pu­tį pa­ko­re­guo­ti, pa­rink­ti gat­vei, kvar­ta­lui spal­vų de­ri­nį, kad sau ir tu­ris­tams at­ro­dy­tu­me šiek tiek įspū­din­giau?“ – klau­sia Vio­le­ta.

Pa­skam­bi­nęs sa­vo min­tis iš­sa­kė 80 me­tų pin­ti­nių py­nė­jas, ku­riam ne­pa­ti­ko Sim­no Ka­ziu­ko mu­gė­je pre­kia­vu­sio de­vy­nias­de­šimt­me­čio py­nė­jo iš Pi­va­šiū­nų ga­mi­niai. „Aš pi­nu daug įdo­miau ir spar­čiau“, – ti­ki­no jis.

Ti­ki­me ir dar kar­tą pra­šo­mės į sve­čius. Mie­lai at­va­žiuo­si­me ir meist­ro pa­tir­tį pa­gar­sin­si­me. Juk mo­kan­čių­jų se­no­viš­kai pin­ti va­di­na­muo­sius ka­ši­kus yra ne­daug. Tad lau­kia­me kvie­ti­mo.

„Sa­vo kai­my­nes jau iš­mo­kiau, kaip pa­ruoš­ti že­mę po­mi­do­rams, agur­kams au­gin­ti, pa­mo­ky­ti no­riu ir skai­ty­to­jus. Ne vie­nas nu­si­pir­kęs že­mės ma­no, kad be­lie­ka iš­pil­ti į so­di­ni­mo in­dą ir pa­sė­ti sėk­las. Pir­miau­sia dur­pių sub­stra­tą rei­kia iš­pil­ti į ki­bi­rą ar di­des­nį du­be­nį ir pa­tik­rin­ti drėg­nu­mą. Ta­da dau­giau ar ma­žiau įpil­ti šil­to van­dens ir ge­rai iš­mai­šy­ti. Po pus­va­lan­džio dar kar­tą per­mai­šy­ti ir iš­pils­ty­ti į so­di­ni­mo in­dus. Ne­per­mai­šy­ta že­mė daž­nai jau bū­na su­puo­lu­si į grums­te­lius, il­giau pa­sto­vė­ju­si pra­džiūs­ta. Pa­ste­bė­jau, kad į taip pa­ruoš­tą že­mę pa­so­din­tos sėk­le­lės grei­čiau iš­dygs­ta“, – ge­rą pa­ta­ri­mą at­siun­tė Vi­li­ja.

Po­nios Va­le­ri­jos Alek­na­vi­čie­nės laiš­kas – tar­si ku­li­na­ri­nis lanks­ti­nu­kas. Sen­jo­ra su bi­čiu­lė­mis, prieš pus­šim­tį me­tų bai­gu­sio­mis Vil­niaus uni­ver­si­te­tą, su­ren­gė pa­si­bu­vi­mo va­ka­rą. Į jį kiek­vie­na tu­rė­jo at­si­vež­ti sa­vo re­gio­no pa­tį se­niau­sią re­cep­tą, pa­vel­di­nį. Ir ne bet ko­kį, o pas­nin­ki­nį. Pa­si­ga­min­ti pa­tie­ka­lo ne­rei­kė­jo, nes su­si­ti­ko vie­no­je Ma­ri­jam­po­lės ka­vi­nė­je.

„La­bai įdo­mių re­cep­tų ga­vau, tad grie­kas bū­tų jais su skai­ty­to­jais ne­pa­si­da­ly­ti, juo la­biau kad da­bar pas­nin­kas, gal ne vie­na šei­mi­nin­kė pa­si­nau­dos“, – tei­gia Va­le­ri­ja.

Deg­tie­nė, anykš­tie­tės pa­tie­ka­lo re­cep­tas

Rei­kia:

2 stik­li­nių ru­pių ru­gi­nių mil­tų,

sau­jos džio­vin­tų obuo­lių,

šaukš­to cuk­raus ar tiek pat pa­ruoš­tų gars­ty­čių,

dvie­jų stik­li­nių van­dens.

Mil­tus už­pil­ti šil­tu vi­rin­tu van­de­niu, su­ber­ti juos­te­lė­mis su­pjaus­ty­tus iš­mir­ky­tus obuo­lius, cuk­rų ar gars­ty­čias, ge­rai iš­mai­šy­ti ir dvi die­nas rau­gin­ti. Val­gy­ti su šil­to­mis su lu­pe­no­mis iš­vir­to­mis bul­vė­mis.

Šmo­ta­las pa­gal že­mai­tę

Rei­kės:

3 bul­vių,

2 svo­gū­nų,

1 skil­te­lės čes­na­ko,

2 šaukš­tų grie­ti­nės,

stik­li­nės rū­gu­sio pie­no,

2 ne­di­de­lių vir­tų bu­ro­kė­lių,

pi­pi­rų, drus­kos.

Iš­vir­tas bul­ves su­trin­ti, su­mai­šy­ti su grie­ti­ne, rū­gu­siu pie­nu, pi­pi­rais, svo­gū­nu, čes­na­ku. Smul­kiai su­ka­po­ti bu­ro­kė­lius ir vis­ką iš­mai­šy­ti.

Šmo­ta­las tie­kia­mas su karš­to­mis lu­pe­nuo­to­mis bul­vė­mis ir daž­niau­siai va­ka­rie­nei.

Pus­marš­ko­nė že­mai­čių ko­šė

Pu­sei ki­log­ra­mo bul­vių rei­kia stik­li­nės ru­gi­nių ar kvie­ti­nių mil­tų, pu­sės lit­ro pie­no, 100 g la­ši­niu­kų, svo­gū­no, šaukš­to grie­ti­nės, drus­kos. Bul­ves iš­vir­ti, su­grūs­ti, su­pil­ti pie­ną, su­ber­ti mil­tus (ru­gi­niai ge­riau), mai­šant pa­vir­ti, kad mil­tų kva­pas iš­nyk­tų, pa­sū­dy­ti. La­ši­niu­kus su­pjaus­ty­ti, pa­spir­gin­ti su svo­gū­nu, grie­ti­ne ir už­pil­ti ko­šę. Val­go­ma su rū­gu­siu pie­nu va­ka­rie­nei.

Vie­to­je la­ši­niu­kų kar­tais de­da­ma sil­kė. Ji iš­va­lo­ma, su­pjaus­to­ma ir įmai­šo­ma į ko­šę.

Bul­vės pa­su­kų pa­da­že

Rei­kės:

6–7 bul­vių,

50 g alie­jaus ar svies­to,

pu­sės lit­ro pa­su­kų,

2 šaukš­tų mil­tų,

2–3 rau­gin­tų agur­kų, svo­gū­no.

Su lu­pe­no­mis iš­vir­tas bul­ves nu­lup­ti ir grie­ži­nė­liais su­pjaus­ty­ti. Mil­tus pa­ke­pin­ti svies­te ar alie­ju­je, su­pil­ti pa­su­kas, su­pjaus­ty­tus agur­kus, svo­gū­ną ir 10 mi­nu­čių troš­kin­ti. Pa­tiek­ti su in­du va­ka­rie­nei ar pus­ry­čiams.

Sa­lie­rų mal­ti­nu­kai šven­ta­die­niui su­val­kie­tiš­kai

Rei­kės:

600 g sa­lie­rų,

100g py­ra­go,

100 g mė­sos,

kiau­ši­nio,

drus­kos,

kmy­nų,

2 šaukš­tų mil­tų,

alie­jaus,

svies­to.

Sa­lie­rus nu­va­ly­ti, stam­biai su­pjaus­ty­ti ir 10 mi­nu­čių vir­ti pa­sū­dy­ta­me van­de­ny­je. Pie­ne pa­mir­ky­ti py­ra­gą. Vis­ką su­mal­ti, da­ry­ti ku­ku­lius, ap­vo­lio­ti juos mil­tuo­se ir kep­ti. Iš­kep­tus api­pil­ti ly­dy­tu svies­tu. 

Val­gy­ti pie­tums su vir­to­mis bul­vė­mis, rau­gin­to­mis dar­žo­vė­mis.

Va­le­ri­jos at­siųs­tų se­no­vi­nių pa­tie­ka­lų re­cep­tų pa­le­tę pa­pil­dy­si­me mū­sų nuo­la­ti­nės skai­ty­to­jos, py­ra­gų meist­rės Gi­ta­nos Strams­kie­nės tru­pi­ni­niu py­ra­gu su juo­dai­siais ser­ben­tais ir obuo­lie­ne.  

Rei­kės:

400 g kvie­ti­nių mil­tų, 

50 g vi­sų grū­do da­lių mil­tų, 

200g cuk­raus, 

va­ni­li­nio cuk­raus, 

1 a. š. ke­pi­mo mil­te­lių, 

3 kiau­ši­nių, 

150 g svies­to. 

Du­be­ny­je su­mai­šy­ti mil­tus, ke­pi­mo mil­te­lius ir cuk­rų. Su­dė­ti minkš­tą svies­tą ir kiau­ši­nius. Min­ky­ti, kol su­lips į vien­ti­są ma­sę. Teš­lą pa­da­ly­ti į dvi da­lis. Į vie­ną įmin­ky­ti šaukš­tą aguo­nų – tai bus py­ra­go pa­grin­das. Teš­lą su­vy­nio­ti į mais­ti­nę plė­ve­lę ir dė­ti ko­kiai va­lan­dai į šal­dy­mo ka­me­rą. Skar­dą iš­klo­ti ke­pi­mo po­pie­riu­mi ir jį pa­tep­ti svies­tu. Iš­ėmus iš ka­me­ros vie­ną ga­ba­lė­lį tar­kuo­ti į skar­dą – tai bus py­ra­go pa­das. Ta­da pil­ti uo­gie­nę. Aš pi­lu apie pu­sę lit­ro juo­dų­jų ser­ben­tų ir tiek pat obuo­lie­nės. Ta­da ant vir­šaus už­tar­kuo­ti li­ku­sią da­lį teš­los. Kep­ti 180 laips­nių tem­pe­ra­tū­ro­je apie va­lan­dą.  

Ska­nu­mė­lis.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

    Komentaras

    link1
    link2
    link3
    link4
    link5
    link6
    link7
    link8
    link9
    link10
    link11
    link12
    link13
    link14
    link15
    link16
    link17
    link18
    link19
    link20
    link21
    link22
    link23
    link24
    link25
    link26
    link27
    link28
    link29
    link30
    link31
    link32
    link33
    link34
    link35
    link36
    link37
    link38
    link39
    link40
    link41
    link42
    link43
    link44
    link45
    link46
    link47
    link48
    link49
    link50
    link51
    link52
    link53
    link54
    link55
    link56
    link57
    link58
    link59
    link60
    link61
    link62
    link63
    link64
    link65
    link66
    link67
    link68
    link69
    link70
    link71
    link72
    link73
    link74
    link75
    link76
    link77
    link78
    link79
    link80
    link81
    link82
    link83
    link84
    link85
    link86
    link87
    link88
    link89
    link90
    link91
    link92
    link93
    link94
    link95
    link96
    link97
    link98
    link99
    link100
    link101
    link102
    link103
    link104
    link105
    link106
    link107
    link108
    link109
    link110
    link111
    link112
    link113
    link114
    link115
    link116
    link117
    link118
    link119
    link120
    link121
    link122
    link123
    link124
    link125
    link126
    link127
    link128
    link129
    link130
    link131
    link132
    link133
    link134
    link135
    link136
    link137
    link138
    link139
    link140
    link141
    link142
    link143
    link144
    link145
    link146
    link147
    link148
    link149
    link150
    link151
    link152
    link153
    link154
    link155
    link156
    link157
    link158
    link159
    link160
    link161
    link162
    link163
    link164
    link165
    link166
    link167
    link168
    link169
    link170
    link171
    link172
    link173
    link174
    link175
    link176
    link177
    link178
    link179
    link180
    link181
    link182
    link183
    link184
    link185
    link186
    link187
    link188
    link189
    link190
    link191
    link192
    link193
    link194
    link195
    link196
    link197
    link198
    link199
    link200
    link201
    link202
    link203
    link204
    link205
    link206
    link207
    link208
    link209
    link210
    link211
    link212
    link213
    link214
    link215
    link216
    link217
    link218
    link219
    link220
    link221
    link222
    link223
    link224
    link225
    link226
    link227
    link228
    link229
    link230
    link231
    link232
    link233
    link234
    link235
    link236
    link237
    link238
    link239
    link240
    link241
    link242
    link243
    link244
    link245
    link246
    link247
    link248
    link249
    link250
    link251
    link252
    link253
    link254
    link255
    link256
    link257
    link258
    link259
    link260
    link261
    link262
    link263
    link264
    link265
    link266
    link267
    link268
    link269
    link270
    link271
    link272
    link273
    link274
    link275
    link276
    link277
    link278
    link279
    link280
    link281
    link282
    link283
    link284
    link285
    link286
    link287
    link288
    link289
    link290
    link291
    link292
    link293
    link294
    link295
    link296
    link297
    link298
    link299
    link300
    link301
    link302
    link303
    link304
    link305
    link306
    link307
    link308
    link309
    link310
    link311
    link312
    link313
    link314
    link315
    link316
    link317
    link318
    link319
    link320
    link321
    link322
    link323
    link324
    link325
    link326
    link327
    link328
    link329
    link330
    link331
    link332
    link333
    link334
    link335
    link336
    link337
    link338
    link339
    link340
    link341
    link342
    link343
    link344
    link345
    link346
    link347
    link348
    link349
    link350
    link351
    link352
    link353
    link354
    link355
    link356
    link357
    link358
    link359
    link360
    link361
    link362
    link363
    link364
    link365
    link366
    link367
    link368
    link369
    link370
    link371
    link372
    link373
    link374
    link375
    link376
    link377
    link378
    link379
    link380
    link381
    link382
    link383
    link384
    link385
    link386
    link387
    link388
    link389
    link390
    link391
    link392
    link393
    link394
    link395
    link396
    link397
    link398
    link399
    link400
    link401

    Komentaras

    KOLKATA ESCORTS
    KOLKATA ESCORT
    KOLKATA ESCORT SERVICE
    KOLKATA INDEPENDENT ESCORTS
    CALL GIRL
    CALL GIRLS
    ESCORT
    ESCORTS
    MODEL ESCORT
    MODEL ESCORTS
    KOLKATA FEMALE ESCORTS
    KOLKATA HOTEL ESCORTS
    KOLKATA MODEL ESCORTS
    KOLKATA CALL GIRL
    KOLKATA CALL GIRL SERVICE
    KOLKATA CALL GIRL SERVICE
    KOLKATA CALL GIRLS
    CALL GIRL
    Call GirlS
    KOLKATA INDEPENDENT CALL GIRLS
    KOLKATA INDEPENDENT CALL GIRL
    ESCORT
    ESCORTS
    ESCORTS SERVICE
    ESCORT SERVICE
    INTERNATIONALSEX GUIDE KOLKATA
    CALL GIRLS NEAR ME
    CALL GIRLFRIEND RELATIONSHIP
    ESCORT SERVICES
    KOLKATA SEX
    CALL GIRL IN KOLKATA
    ESCORT SERVICE IN KOLKATA
    GIRLS WHATAPP NUMBER
    ONLINE GIRLS
    FEMALE ESCORTS
    FEMALE ESCORT
    CALL GIRL NAME AND MOBILR NUMBER
    CALL GIRL KOLKATA
    ESCORTS SERVICE
    MASSAGE IN KOLKATA
    GIRLS PHONE NUMBER
    INDIAN MASSAGE PARLOUR SEX
    ESCORTS SERVICES
    CALL GIRLS NO
    CALL GIRLS KOLKATA
    BEAUTIFUL SEXY GIRLS
    ESCORT KOLKATA
    ESCORTS KOLKATA
    ESCORT IN KOLKATA
    ESCORTS IN KOLKATA
    COLLEGE GIRL HOT
    ESCORT SERVICE KOLKATA
    KOLKATA VIP ESCORTS
    KOLKATA HIGH PROFILE ESCORTS
    KOLKATA COLLEGE ESCORTS
    KOLKATA INDEPENDENT MODEL ESCORTS
    KOLKATA CALL GIRLS ESCORTS
    KOLKATA CHEEP ESCORTS
    KOLKATA CALL GIRLS NUMBER ESCORTS
    KOLKATA HIGH PROFILE ESCORTS
    KOLKATA AIRHOSTESS ESCORTS
    KOLKATA PARK HOTEL ESCORTS
    KOLKATA PARK HOTEL ESCORT
    KOLKATA FIVE STAR ESCORT SERVICE
    KOLKATA HOUSEWIFE ESCORT SERVICE
    KOLKATA BOUDHI ESCORTS
    INDEPENDNET ESCORT IN KOLKATA
    KOLKATA ESCORT AGENCY

    SALT LAKE ESCORTS
    SALT LAKE ESCORT
    SALT LAKE ESCORTS SERVICE
    SALT LAKE ESCORT SERVICE
    SALT LAKE INDEPENDENT ESCORTS
    SALT LAKE INDEPENDENT ESCORT
    SALT LAKE CALL GIRLS
    SALT LAKE CALL GIRLS

    NEW TOWN ESCORTS
    NEW TOWN ESCORT
    NEW TOWN ESCORTS SERVICE
    NEW TOWN ESCORT SERVICE
    NEW TOWN INDEPENDENT ESCORTS
    NEW TOWN INDEPENDENT ESCORT
    NEW TOWN CALL GIRLS
    NEW TOWN CALL GIRL

    PARK STREET ESCORT
    PARK STREET ESCORTS
    PARK STREET ESCORT SERVICE
    PARK STREET ESCORTS SERVICE
    PARK STREET CALL GIRLS
    PARK STREET CALL GIRL
    PARK STREET INDEPENDENT ESCORTS
    PARK STREET INDEPENDENT ESCORT

    DHARMATALA ESCORTS
    DHARMATALA ESCORT
    DHARMATALA ESCORT SERVICE
    DHARMATALA ESCORTS SERVICE
    DHARMATALA INDEPENDENT ESCORTS
    DHARMATALA INDEPENDENT ESCORT
    DHARMATALA CALL GIRLS
    DHARMATALA CALL GIRL

    AIRPORT ESCORTS
    AIRPORT ESCORT
    AIRPORT ESCORT SERVICE
    AIRPORT ESCORTS SERVICE
    AIRPORT CALL GIRLS
    AIRPORT CALL GIRL
    AIRPORT INDEPENDENT ESCORTS
    AIRPORT INDEPENDENT ESCORT

    BALLYGUNGE ESCORTS
    BALLYGUNGE ESCORT
    BALLYGUNGE ESCORT SERVICE
    BALLYGUNGE ESCORTS SERVICE
    BALLYGUNGE CALL GIRLS
    BALLYGUNGE CALL GIRL
    BALLYGUNGE INDEPENDENT ESCORTS
    BALLYGUNGE INDEPENDENT ESCORT

    JADAVPUR ESCORTS
    JADAVPUR ESCORT
    JADAVPUR CALL GIRLS
    JADAVPUR CALL GIRL
    JADAVPUR INDEPENDENT ESCORTS
    JADAVPUR INDEPENDENT ESCORT
    JADAVPUR ESCORT SERVICE
    JADAVPUR ESCORTS SERVICE

    EM BY PASS ESCORTS
    EM BY PASS ESCORT
    EM BY PASS ESCORTS SERVICE
    EM BY PASS ESCORT SERVICE
    EM BY PASS CALL GURLS
    EM BY PASS CALL GURL
    EM BY PASS INDEPENDENT ESCORTS
    EM BY PASS INDEPENDENT ESCORT

    VEDIC VILLAGE ESCORTS
    VEDIC VILLAGE ESCORT
    VEDIC VILLAGE ESCORT SERVICE
    VEDIC VILLAGE ESCORTS SERVICE
    VEDIC VILLAGE CALL GIRLS
    VEDIC VILLAGE CALL GIRL
    VEDIC VILLAGE INDEPENDENT ESCORTS
    VEDIC VILLAGE INDEPENDENT ESCORT

    SHARPOORJI ESCORT
    SHARPOORJI ESCORTS
    SHARPOORJI INDEPENDENT ESCORT
    SHARPOORJI INDEEPNDENT ESCORTS
    SHARPOORJI CALL GIRLS
    SHARPOORJI CALL GIRL
    SHARPOORJI ESCORT SERVICE
    SHARPOORJI ESCORTS SERVICE

    ASANSOL ESCORTS
    ASANSOL ESCORT
    ASANSOL ESCORTS SERVICE
    ASANSOL CALL GIRLS
    ASANSOL CALL GIRL
    ASANSOL ESCORT SERVICE
    ASANSOL INDEPENDENT ESCORTS
    ASANSOL INDEPENDENT ESCORT

    DURGAPUR INDEPENDENT ESCORTS
    DURGAPUR ESCORTS
    DURGAPUR ESCORT
    DURGAPUR ESCORT SERVICE
    DURGAPUR ESCORTS SERVICE
    DURGAPUR CALL GIRLS
    DURGAPUR CALL GIRL
    DURGAPUR INDEPENDENT ESCORT

    BANSDRONI ESCORTS
    BANSDRONI ESCORT
    BANSDRONI ESCORT SERVICE
    BANSDRONI ESCORTS SERVICE
    BANSDRONI INDEPENDENT ESCORTS
    BANSDRONI INDEPENDENT ESCORT
    BANSDRONI CALL GIRLS
    BANSDRONI CALL GIRL

    BARRACKPORE ESCORTS
    BARRACKPORE ESCORT
    BARRACKPORE ESCORT SERVICE
    BARRACKPORE CALL GIRLS
    BARRACKPORE CALL GIRL
    BARRACKPORE INDEPENDENT ESCORTS
    BARRACKPORE INDEPENDENT ESCORT
    BEHALA ESCORTS
    BEHALA ESCORT
    BEHALA ESCORT SERVICE
    BEHALA CALL GIRLS
    BEHALA CALL GIRL
    BEHALA INDEPENDENT ESCORTS
    BEHALA INDEPENDENT ESCORT

    BELGACHIA ESCORTS
    BELGACHIA ESCORT
    BELGACHIA ESCORTS SERVICE
    BELGACHIA ESCORT SERVICE
    BELGACHIA INDEPENDENT ESCORTS
    BELGACHIA INDEEPNDENT ESCORTS
    BELGACHIA CALL GIRLS

    BIDHAN NAGAR CALL GIRLS
    BIDHAN NAGAR CALL GIRL
    BIDHAN NAGAR ESCORT SERVICE
    BIDHAN NAGAR ESCORT
    BIDHAN NAGAR ESCORTS
    BIDHAN NAGAR INDEPENDENT ESCORTS
    BIDHAN NAGAR INDEPENDENT ESCORT

    CHETLA ESCORTS
    CHETLA ESCORTS SERVICE
    CHETLA ESCORT SERVICE
    CHETLA ESCORT
    CHETLA CALL GIRLS
    CHETLA CALL GIRL
    CHETLA INDEPENDENT ESCORTS
    CHETLA INDEPENDENT ESCORT

    CHINAR PARK ESCORTS
    CHINAR PARK ESCORT
    CHINAR PARK ESCORTS SERVICE
    CHINAR PARK ESCORT SERVICE
    CHINAR PARK CALL GIRLS
    CHINAR PARK CALL GIRL
    CHINAR PARK INDEPENDENT ESCORTS
    CHINAR PARK INDEPENDENT ESCORT

    DUMDUM ESCORT
    DUMDUM ESCORTS
    DUMDUM ESCORT SERVICE
    DUMDUM ESCORT SERVICE
    DUMDUM INDEPENDENT ESCORT
    DUMDUM INDEPENDENT ESCORTS
    DUMDUM CALL GIRL
    DUMDUM CALL GIRLS

    SILIGURI ESCORTS
    SILIGURI ESCORT
    SILIGURI ESCORT SERVICE
    SILIGURI ESCORTS SERVICE
    SILIGURI INDEPENDENT ESCORTS
    SILIGURI INDEPENDENT ESCORT
    SILIGURI CALL GIRLS
    SILIGURI CALL GIRL

    KALYANI ESCORTS
    KALYANI ESCORT
    KALYANI ESCORT SERVICE
    KALYANI ESCORTS SERVICE
    KALYANI INDEPENDENT ESCORTS
    KALYANI INDEPENDENT ESCORT
    KALYANI CALL GIRLS
    KALYANI CALL GIRL

    NEW ALIPORE ESCORTS
    NEW ALIPORE ESCORT
    NEW ALIPORE ESCORTS SERVICE
    NEW ALIPORE ESCORT SERVICE
    NEW ALIPORE INDEPENDENT ESCORTS
    NEW ALIPORE INDEEPNDENT ESCORT
    NEW ALIPORE CALL GIRLS
    NEW ALIPORE CALL GIRL

    RAJARHAT ESCORTS
    RAJARHAT ESCORT
    RAJARHAT ESCORT SERVICE
    RAJARHAT ESCORTS SERVICE
    RAJARHAT INDEPENDENT ESCORTS
    RAJARHAT INDEPENDENT ESCORT
    RAJARHAT CALL GIRLS
    RAJARHAT CALL GIRL

    SEALDHA ESCORTS
    SEALDHA ESCORT
    SEALDHA CALL GIRLS
    SEALDHA CALL GIRL
    SEALDHA INDEPENDENT ESCORTS
    SEALDHA INDEPENDENT ESCORT
    SEALDHA ESCORT SERVICE
    SEALDHA ESCORTS SERVICE

    DARJEELING ESCORTS
    DARJEELING ESCORT
    DARJEELING ESCORTS SERVICE
    DARJEELING ESCORT SERVICE
    DARJEELING CALL GIRLS
    DARJEELING CALL GIRL
    DARJEELING INDEPENDENT ESCORTS
    DARJEELING INDEPENDENT ESCORT

    KOLKATA RUSSIAN ESCORTS
    KOLKATA RUSSIAN ESCORT
    KOLKATA RUSSIAN ESCORT SERVICE
    KOLKATA RUSSIAN ESCORTS SERVICE
    KOLKATA RUSSIAN INDEPENDENTESCORTS
    KOLKATA RUSSIAN INDEPENDENT ESCORT
    KOLKATA RUSSIAN CALL GIRLS
    KOLKATA RUSSIAN CALL GIRL

    KOLKATA HOUSEWIFE ESCORTS
    KOLKATA HOUSEWIFE ESCORT
    KOLKATA HOUSEWIFE ESCORT SERVICE
    KOLKATA HOUSEWIFE ESCORT SERVICE
    KOLKATA HOUSEWIFE CALL GIRLS
    KOLKATA HOUSEWIFE CALL GIRL

    KOLKATA HOTEL ESCORTS
    KOLKATA HOTEL ESCORT
    KOLKATA HOTEL ESCORTS SERVICE
    KOLKATA HOTEL ESCORT SERVICE
    KOLKATA HOTEL INDEPENDENT ESCORTS
    KOLKATA HOTEL INDEPENDENT ESCORT
    KOLKATA HOTEL CALL GIRLS
    KOLKATA HOTEL CALL GIRLS

    KOLKATA BENGALI ESCORTS
    KOLKATA BENGALI ESCORTS
    KOLKATA BENGALI ESCORT
    KOLKATA BENGALI CALL GIRLS
    KOLKATA BENGALI CALL GIRL
    KOLKATA BENGALI ESCORT SERVICE
    KOLKATA BENGALI ESCORT SERVICE

    ULTADANGA ESCORTS
    ULTADANGA ESCORT
    ULTADANGA ESCORT SERVICE
    ULTADANGA ESCORTS SERVICE
    ULTADANGA CALL GIRLS
    ULTADANGA CALL GIRL
    ULTADANGA INDEPENDENT ESCORTS
    ULTADANGA INDEPENDENT ESCORT

    LAKE TOWN ESCORTS
    LAKE TOWN ESCORT
    LAKE TOWN ESCORT SERVICE
    LAKE TOWN ESCORTS SERVICE
    LAKE TOWN CALL GIRLS
    LAKE TOWN CALL GIRL
    LAKE TOWN INDEPENDENT ESCORTS
    LAKE TOWN INDEPENDENT ESCORT

    BELGHORIA ESCORTS
    BELGHORIA ESCORT
    BELGHORIA ESCORTS SERVICE
    BELGHORIA ESCORT SERVICE
    BELGHORIA CALL GIRLS
    BELGHORIA CALL GIRL
    BELGHORIA INDEPENDENT ESCORTS
    BELGHORIA INDEPENDENT ESCORT

    BUDGE BUDGE ESCORTS
    BUDGE BUDGE ESCORT
    BUDGE BUDGE ESCORTS SERVICE
    BUDGE BUDGE ESCORT SERVICE
    BUDGE BUDGE INDEPENDENT ESCORTS
    BUDGE BUDGE INDEPENDENT ESCORT
    BUDGE BUDGE CALL GIRLS
    BUDGE BUDGE CALL GIRL

    BAGUIATI ESCORT
    BAGUIATI ESCORTS
    BAGUIATI ESCORTS SERVICE
    BAGUIATI INDEPENDENT ESCORTS
    BAGUIATI ESCORT SERVICE
    BAGUIATI INDEPENDENT ESCORT
    BAGUIATI CALL GIRLS
    BAGUIATI CALL GIRL
    BAGUIATI ESCORT SERVICE

    TAGORE PARK ESCORTS
    TAGORE PARK ESCORT
    TAGORE PARK ESCORT SERVICE
    TAGORE PARK INDEPENDENT ESCORTS
    TAGORE PARK ESCORT SERVICE
    TAGORE PARK INDEPENDENT ESCORT
    TAGORE PARK CALL GIRL
    TAGORE PARK CALL GIRLS

    BARUIPUR ESCORTS
    BARUIPUR ESCORT
    BARUIPUR ESCOR SERVICES
    BARUIPUR ESCORTS SERVICE
    BARUIPUR INDEPENDENT ESCORTS
    BARUIPUR INDEPENDENT ESCORT
    BARUIPUR ESCORT SERVICE
    BARUIPUR CALL GIRLS
    BARUIPUR CALL GIRL

    SCIENCE CITY ESCORTS
    SCIENCE CITY ESCORT
    SCIENCE CITY ESCORTS SERVICE
    SCIENCE CITY ESCORT SERVICE
    SCIENCE CITY INDEPENDENT ESCORTS
    SCIENCE CITY INDEPENDENT ESCORT
    SCIENCE CITY CALL GIRL
    SCIENCE CITY CALL GIRLS

    INCALL ESCORTS
    INCALL ESCORT
    INCALL ESCORTS SERVICE
    INCALL ESCORT SERVICE
    INCALL CALL GIRLS
    INCALL CALL GIRL
    INCALL INDEPENDENT ESCORTS
    INCALL INDEPENDENT ESCORT

    OUTCALL INDEPENDENT ESCORTS
    OUTCALL INDEPENDENT ESCORT
    OUTCALL ESCORTS
    OUTCALL ESCORT
    OUTCALL CALL GIRLS
    OUTCALL CALL GIRL

    AIRHOSTESS ESCORTS
    AIRHOSTESS ESCORT
    AIRHOSTESS ESCORTS SERVICE
    AIRHOSTESS ESCORT SERVICE
    AIRHOSTESS INDEPENDENT ESCORTS
    AIRHOSTESS INDEEPNDENT ESCORT
    AIRHOSTESS CALL GIRLS
    AIRHOSTESS CALL GIRL

    BARABAZAR ESCORTS
    BARABAZAR ESCORT
    BARABAZAR ESCORTS SERVICE
    BARABAZAR ESCORT SERVICE
    BARABAZAR CALL GIRLS
    BARABAZAR CALL GIRL
    BARABAZAR INDEPEDNENT ESCORTS
    BARABAZAR INDEPENDENT ESCORTS

    BELIAGHATA ESCORTS
    BELIAGHATA ESCORT
    BELIAGHATA ESCORT SERVICE
    BELIAGHATA ESCORTS SERVICE
    BELIAGHATA CALL GIRL
    BELIAGHATA CALL GIRLS
    BELIAGHATA INDEPENDENT ESCORTS
    BELIAGHATA INDEPENDENT ESCORT

    SONAGACHI ESCORTS
    SONAGACHI ESCORT
    SONAGACHI ESCORT SERVICE
    SONAGACHI ESCORTS SERVICE
    SONAGACHI CALL GIRLS
    SONAGACHI CALL GIRL
    SONAGACHI INDEPENDENT ESCORTS
    SONAGACHI INDEPENDENT ESCORT

    KOLKATA COLLEGE ESCORTS
    KOLKATA COLLEGE ESCORT
    KOLKATA COLLEGE ESCORT SERVICE
    KOLKATA COLLEGE ESCORTS SERVICE
    KOLKATA COLLEGE CALL GIRL
    KOLKATA COLLEGE CALL GIRLS
    KOLKATA COLLEGE INDEPENDENT ESCORTS
    KOLKATA COLLEGE INDEPENDENT ESCORTS
    KOLKATA COLLEGE FEMALE ESCORTS

    CALL GIRLS
    CALL GIRLS
    MUMBAI CALL GIRLS
    MUMBAI CALL GIRL
    HOT INDIAN GIRLS
    MUMBAI ESCORTS
    MUMBAI ESCORT
    MUMBAI ESCORT SERVICE
    MUMBAI ESCORTS SERVICE
    MUMBAI ESCORT SERVICES
    MUMBAI ESCORTS SERVICES
    ESCORT SERVICE
    ESCORTS SERVICE
    ESCORT
    ESCORTS
    INDIAN BIG BOOBS
    SEXY INDIAN GIRL
    BIG BOOBS INDIAN
    MALLU AUNTY HOT
    CALL GIRLS NEAR ME
    BIG INDIAN BOOBS
    BOOBS INDIAN
    INDIAN MMS VIDEO
    CALL GIRLS IN MUMBAI
    INDIAN GIRLS HOT
    ESCORTS IN MUMBAI
    BUSTY AUNTY
    MUMBAI SEX VIDEOS
    INDIAN CALL GIRLS
    HOT INDIAN MODELS
    MUMBAI GIRLS
    INDIAN GIRLS ASS
    INDIAN ESCORTS
    INDIAN ESCORT
    INDIAN CALL GIRLS
    INDIAN CALL GIRL
    ESCORT GIRLS
    INDIAN EROTIC VIDEOS
    INDEPENDENT ESCORTS
    INDEPENDENT ESCORT
    MUMBAI INDEPENDENT ESCORTS
    MUMBAI INDEPENDENT ESCORT
    INDEPENDENT ESCORTS IN MUMBAI
    INDEPENDENT ESCORT IN MUMBAI
    FEMALE ESCORTS
    FEMALE ESCORT
    MUMBAI FEMALE ESCORTS
    MUMBAI FEMALE ESCORT
    MUMBAI ESCORT AGENCY
    MUMBAI ESCORTS AGENCY
    MUMBAI RUSSIAN ESCORTS
    MUMBAI RUSSIAN ESCORT
    MUMBAI HOUSEWIFE ESCORTS
    MUMBAI HOUSEWIFE ESCORT
    MUMBAI MODEL ESCORTS
    MUMBAI MODEL ESCORT
    MUMBAI CALL GIRLS
    ESCORT AGENCY
    ESCORTS AGENCY
    HOUSEWIFE ESCORTS
    HOUSEWIFE ESCORT
    MODEL ESCORTS
    MODEL ESCORT
    COLLEGE CALL GIRLS
    COLLEGE CALL GIRL
    MUMBAI COLLEGE CALL GIRLS
    MUMBAI COLLEGE CALL GIRL
    ESCORT MUMBAI
    ESCORTS MUMBAI
    ESCORT IN MUMBAI
    ESCORTS IN MUMBAI
    WOMEN SEEKING MEN IN MUMBAI

    CALL GIRLS NEAR ME
    CALL GIRLFRIEND RELATIONSHIP
    ESCORT SERVICES
    KOLKATA SEX
    CALL GIRL IN KOLKATA
    ESCORTS SERVICE IN KOLKATA
    GIRLS WHATSAPP NUMBERS
    ONLINE GIRLS
    FEMALE ESCORTS
    FEMALE ESCORT
    CALL GIRL NAMES AND MOBILE NUMBER
    CALL GIRL KOLKATA
    ESCORTS SERVICES
    MASSAGE IN KOLKATA
    GIRLS WHATSAPP NUMBER
    INDIAN MASSAG PARLOUR SEX
    CALL GIRL NO
    CALL GIRLS KOLKATA
    BEAUTIFUL SEXY GIRLS
    ESCORT KOLKATA
    COLLEGE GIRLS HOT
    CALL GIRLS WHATSAPP NUMBER
    ESCORT SERVICE KOLKATA
    SEXY GIRL NUMBER
    KOLKATA SEX

    KOLKATA CALL GIRLS
    CALL GIRLS IN KOLKATA
    CALL GIRL IN KOLKATA
    CALL GIRLS KOLKATA

    KOLKATA CALL GIRLS CENTER
    INDEPENDENT CALL GIRLS IN KOLKATA
    KOLKATA CALL GIRLS NUMBER

    CALL GIRLS NAKED PICTURE KOLKATA
    KOLKATA CALL GIRLS HOME SERVICE
    KOLKATA CALL GIRLS IN HOTEL ROOM PORN

    KOLKATA CALL GIRLS IN NIGHT STREET
    KOLKATA CALL GIRLS MOBILE NUMBER AND RATE
    KOLKATA CALL GIRL NUMBER

    CALL GIRL NEAR ME
    KOLKATA CALL GIRLS PERSONAL CONTACT NO
    KOLKATA CALL GIRLS SEX VIDEOS

    KOLKATA CALL GIRLS STAND IN NIGHT
    PARK STREET KOLKATA CALL GIRLS
    CHEAPEST CALL GIRLS IN KOLKATA

    KOLKATA ESCORTS
    ESCORTS IN KOLKATA
    KOLKATA ESCORTS SERVICE

    ESCORTS KOLKATA
    ESCORTS SERVICE IN KOLKATA
    ESCORTS SERVICES IN KOLKATA

    FEMALE ESCORTS IN KOLKATA
    FOREIGN ESCORTS KOLKATA
    LOW COST ESCORTS IN KOLKATA

    ESCORT SERVICE PHONE NUMBER IN KOLKATA
    ESCORT SERVICE PHONE NUMBER KOLKATA
    KOLKATA ESCORT

    ESCORT SERVICE IN KOLKATA
    ESCORT SERVICE KOLKATA
    KOLKATA ESCORT SERVICE

    ESCORT KOLKATA
    KOLKATA SHEMALE ESCORT
    ESCORT IN KOLKATA

    ESCORT SERVICES IN KOLKATA
    KOLKATA ESCORT SERVICES
    CHEAP ESCORT SERVICES IN KOLKATA

    ESCORT SERVICES KOLKATA
    ESCORT GIRL IN KOLKATA
    KOLKATA ESCORT GIRL

    ESCORT GIRLS KOLKATA
    ESCORT SERVICEIN IN ULTADANGA
    GIRLS ESCORT SERVICE OF KOLKATA

    KOLKATA ESCORT GIRL NIGHT
    ESCORT SERVICE GIRL PHONE NUMBER KOLKATA
    ESCORT SERVICE GIRL PHONE NUMBER IN KOLKATA SOBHABAZAR

    BENGALI ESCORT SERVICE KOLKATA
    BEST ESCORT GIRLS CONTACT IN KOLKATA
    BUSTY INDIAN HOUSEWIFES ESCORT KOLKATA

    CHEAP ESCORT SERVICE KOLKATA
    ESCORT GIRL KOLKATA PH NUMBER
    ESCORT SERVICE SHYAM BAZAE CALL GIRLS NUMBER

    HIGH PROFILE ESCORT SERVICE IN KOLKATA
    HOT KOLKATA ESCORT
    HOTEL AVAILABLE ESCORT SERVICE AT KOLKATA

    INDIAN GIRLS ESCORT KOLKATA
    INDIAN GIRLS ESCORT KOLKATA FOR TOUR BANKOK
    KOLKATA AIRHOSTESS ESCORTS

    KOLKATA ESCORTS ACRICCS
    KOLKATA ESCORT CCTV VIDEOS
    KOLKATA ESCORT GIRL FUCK VIDEO

    KOLKATA ESCORT SERVICE CHEEP RATE
    KOLKATA ESCORTS
    ESCORT SERVICE IN KOLKATA

    INDEPENDENT ESCORTS KOLKATA
    KOLKATA ESCORTS AGENCY
    KOLKATA ESCORT AGENCY

    CHEEP CALL GIRLSIN KOLKATA
    ESCORT SERVICENEAR ME
    FEMALE ESCORTS NEAR ME

    INDIAN ESCORTS NEAR ME
    ESCORTS NEAR ME
    SEXY ESCORT KOLKATA

    MALE ESCORT JOB IN KOLKATA
    KOLKATA MODEL ESCORTS
    ESCORTS IN SALT LAKE KOLKATA

    HIGH CLASS ESCORTS IN KOLKATA
    CHEEP ESCORTS IN KOLKATA
    KOLKATA MALE ESCORT JOB

    ESCORT SERVICE JO DESCRIPTION IN KOLKATA
    MALE ESCORT SERVICE IN KOLKATA
    CALL GIRLS NUMBER KOLKATA

    CALL GIRL JOB VACANCIES IN KOLKATA
    CALL GIRL SERVICE IN KOLKATA
    INDEPENDENT CALL GIRLS IN KOLKATA

    CALL GIRL HAYYAT REGENCY KOLKATA
    KOLKATA ESCORT REAL
    ESCORTS SERVICES KOLKATA

    KOLKATA ESCORT
    KOLKATA ESCORTS
    KOLKATA ESCORT SERVICE

    KOLKATA INDEPENDENT ESCORTS
    KOLKATA INDEPENDENT ESCORT
    INDEPENDENT ESCORT IN KOLKATA

    INDEPENDENT ESCORT KOLKATA
    ESCORT KOLKATA
    ESCORTS KOLKATA

    ESCORT IN KOLKATA
    ESCORTS IN KOLKATA
    HOT CALL GIRLS KOLKATA

    KOLKATA BEST ESCORTS
    KOLKATA BEST ESCORT

    BEST CALL GIRL IN KOLKATA
    KOLKATA SEX GIRLS NUMBER
    SEXYGIRLS CONTACT NUMBER

    KOLKATA LOCAL CALL GIRLS
    CALL GIRL CONTACT NUMBRT KOLKATA
    KOLKATA CALL GIRL AREA

    COLLEGE GIRLSFOE SEX IN KOLKATA
    CALL GIRL FOR SEX IN KOLKATA
    KOLKATA CALL GIRL ADDRESS
    SEXY GIRLS PHONE NUMBER
    CALL GIRL PICTURE
    SEX GIRL IN KOLKATA
    COLLEGE CALL GIRLS IN KOLKATA
    KOLKATA CALL GIRLS SERVICE
    SEX GIRL KOLKATA
    DIRECT CALL GIRL NUMBER
    CALL GIRLS PHOTO KOLKATA
    CALL GIRL LARKI

    Kolkata Vip Escorts
    Kolkata High profile Escorts
    Kolkata College Escorts
    Kolkata independent model Escorts
    Kolkata gallery Escorts
    Kolkata cheep Escorts
    Kolkata call girls number Escorts
    kolkata high profile escorts
    kolkata air hostress escorts
    kolkata park hotel escorts
    kolkata park hotel escorts

    kolkata five star escort service
    kolkata housewife escort service
    kolkata boudhi escorts
    independent escorts kolkata
    kolkata escort agency
    kolkata park hotel escorts

    kolkata bengali girls escorts
    kolkata incall escort service
    kolkata outcall escort service
    kolkata hotel escort service
    kolkata local escorts service
    housewife escort service in kolkata
    sexy call girls kolkata
    kolkata air port escort service
    kolkata model agency escorts

    Escort in Kolkata
    Escorts Kolkata
    Female Escort Kolkata
    kolkata model girls
    high class kolkata escorts
    kolkata vip escorts
    high profife escort service kolkata
    salt lake Escorts
    salt lake Escort
    salt lake Escort service
    new town Escorts

    new town Escort
    new town Escort service
    park sreet Escorts
    park sreet Escort
    park sreet Escort service
    park sreet call girls
    dharmatala Escorts
    dharmatala Escort
    dharmatala Escort service
    airport Escorts
    ballygunge Escorts

    ballygunge Escort
    ballygunge Escort service
    ballygunge call girls
    jadavpur Escorts
    jadavpur Escort
    jadavpur Escort service
    em by pass Escorts
    vedic villege Escorts
    vedic villege Escort Service
    vedic villege Escort
    vedic villege Call Girls
    saporji Escort Service
    saporji Escort
    saporji Escorts

    asansol Escort
    asansol Escorts
    asansol Escort service
    asansol call girls
    asansol indepndent Escorts

    durgapur Escort
    durgapur Escorts
    durgapur call girls
    durgapur Escort Service
    durgapur independent Escorts

    bansdroni Escorts
    bansdroni Escort
    bansdroni Escort Service
    bansdroni Call Girls
    bansdroni Independent Escorts

    barrackpore Escort
    barrackpore Escorts
    barrackpore Escort service
    barrackpore call girls
    barrackpore independent Escorts

    behala Escorts
    behala Escort service
    behala call girls
    behala Escort
    behala independent Escorts

    belgachia Escorts
    belgachia Escort
    belgachia Escort service
    belgachia call girls
    belgachia independent Escorts

    bidhan-nagar call girls
    bidhan-nagar Escorts
    bidhan-nagar Escort
    bidhan-nagar Escort Service
    bidhan-nagar Independent Escorts
    bidhan-nagar Female Escorts

    chetla Escort
    chetla Escorts
    chetla Escort Service
    chetla Independent Escorts
    chetla call girl
    chetla call Escorts

    chinar park Escort
    chinar park Escorts
    chinar park Escort service
    chinar park call girls
    chinar park independent Escorts
    chinar park female Escorts

    dumdum Escorts
    dumdum Escort
    dumdum Escort service
    dumdum call girls
    dumdum female Escorts
    dumdum independent Escorts

    siliguri independent Escorts
    siliguri Escorts
    siliguri Escort
    siliguri call girls
    siliguri Escort service
    siliguri model Escorts

    kalyani Escorts
    kalyani Escort
    kalyani Escort service
    kalyani call girls
    kalyani independent Escorts

    new alipore Escorts
    new alipore Escort
    new alipore Escort service
    new alipore call girls
    new alipore independent Escorts

    rajarhat Escort
    rajarhat Escorts
    rajarhat Escort Service
    rajarhat Call Girls
    rajarhat Female Escorts
    rajarhat independent Escort

    sealdha Escorts
    sealdha Escort service
    sealdha Escort
    sealdha call girls
    sealdha independent Escorts
    sealdha Escort call girl
    sealdha female Escorts

    darjeeling Escorts
    darjeeling Escort
    darjeeling Escorts service
    darjeeling call girls
    darjeeling independent Escorts
    darjeeling female Escorts

    Kolkata Russian Escorts
    Kolkata Russian Escort
    Kolkata Russian Escort Service
    Kolkata Russian Call Girls
    Kolkata Russian Independent Escorts

    Kolkata Housewife Escorts
    Kolkata Housewife Escort
    Kolkata Housewife Escort Service
    Kolkata Housewife Call Girls
    Kolkata Housewife independent Escorts
    Kolkata Housewife model Escorts

    Kolkata hotel Escorts
    Kolkata hotel Escort
    Kolkata hotel Escort service
    Kolkata hotel call girls
    Kolkata hotel call girl Escorts

    kolkat bengali call girls
    kolkat bengali escorts
    kolkat bengali escort
    kolkat bengali escort service
    kolkat bengali independent call girls
    kolkat bengali model call girls

    ultadanga call girls
    ultadanga escorts
    ultadanga escort
    ultadanga independent escorts
    ultadanga escort service
    ultadanga escort agency

    ultadanga escorts
    ultadanga escort
    ultadanga escort service
    ultadanga call girls
    ultadanga independent escorts
    ultadanga female escorts

    lake town escorts
    lake town escort
    lake town escort service
    lake town independent escorts
    lake town female escorts
    lake town call girls

    belghoria escorts
    belghoria escort
    belghoria escort service
    belghoria independent escorts
    belghoria call girls

    budge budge escorts
    budge budge escort service
    budge budge escort
    budge budge call girls
    budge budge independent escorts

    baguiati escorts
    baguiati call girls
    baguiati escort
    baguiati escort service
    baguiati independent escorts

    tagore park escorts
    tagore park escort
    tagore park escort service
    tagore park call girls
    tagore park independent escorts

    baruipur escorts
    baruipur call girls
    baruipur escort
    baruipur escort service
    baruipur independent escorts escorts

    science city escorts
    science city escort
    science city escort service
    science city call girls
    science city female escorts
    science city independent escorts

    incall escort
    incall escort service
    incall escort call girls
    incall escorts
    incall escort agency
    incall independent escorts

    outcall escorts
    outcall escort
    outcall escort service
    outcall call girls
    outcall independent escorts
    outcall female escorts

    air hostess escorts
    air hostess escort
    air hostess escort service
    air hostess call girls
    air hostess female escorts
    air hostess independent escorts

    barabazar escorts
    barabazar escort
    barabazar escort service
    barabazar call girls
    barabazar female escorts
    barabazar independent escorts

    beliaghata escorts
    beliaghata escort
    beliaghata escort service
    beliaghata independent escorts
    beliaghata call girls
    beliaghata female escorts

    sonagachi escorts
    sonagachi escort
    sonagachi escort service
    sonagachi call girls
    sonagachi independent escorts

    kolkata college escorts
    kolkata college escort
    kolkata college escort service
    kolkata college independent escorts
    kolkata college call girls
    college call girls
    college call girl

    CALL GIRLS
    CALL GIRLS
    MUMBAI CALL GIRLS
    MUMBAI CALL GIRL
    HOT INDIAN GIRLS
    MUMBAI ESCORTS
    MUMBAI ESCORT
    MUMBAI ESCORT SERVICE
    MUMBAI ESCORTS SERVICE
    MUMBAI ESCORT SERVICES
    MUMBAI ESCORTS SERVICES
    ESCORT SERVICE
    ESCORTS SERVICE
    ESCORT
    ESCORTS
    INDIAN BIG BOOBS
    SEXY INDIAN GIRL
    BIG BOOBS INDIAN
    MALLU AUNTY HOT
    CALL GIRLS NEAR ME
    BIG INDIAN BOOBS
    BOOBS INDIAN
    INDIAN MMS VIDEO
    CALL GIRLS IN MUMBAI
    INDIAN GIRLS HOT
    ESCORTS IN MUMBAI
    BUSTY AUNTY
    MUMBAI SEX VIDEOS
    INDIAN CALL GIRLS
    HOT INDIAN MODELS
    MUMBAI GIRLS
    INDIAN GIRLS ASS
    INDIAN ESCORTS
    INDIAN ESCORT
    INDIAN CALL GIRLS
    INDIAN CALL GIRL
    ESCORT GIRLS
    INDIAN EROTIC VIDEOS
    INDEPENDENT ESCORTS
    INDEPENDENT ESCORT
    MUMBAI INDEPENDENT ESCORTS
    MUMBAI INDEPENDENT ESCORT
    INDEPENDENT ESCORTS IN MUMBAI
    INDEPENDENT ESCORT IN MUMBAI
    FEMALE ESCORTS
    FEMALE ESCORT
    MUMBAI FEMALE ESCORTS
    MUMBAI FEMALE ESCORT
    MUMBAI ESCORT AGENCY
    MUMBAI ESCORTS AGENCY
    MUMBAI RUSSIAN ESCORTS
    MUMBAI RUSSIAN ESCORT
    MUMBAI HOUSEWIFE ESCORTS
    MUMBAI HOUSEWIFE ESCORT
    MUMBAI MODEL ESCORTS
    MUMBAI MODEL ESCORT
    MUMBAI CALL GIRLS
    ESCORT AGENCY
    ESCORTS AGENCY
    HOUSEWIFE ESCORTS
    HOUSEWIFE ESCORT
    MODEL ESCORTS
    MODEL ESCORT
    COLLEGE CALL GIRLS
    COLLEGE CALL GIRL
    MUMBAI COLLEGE CALL GIRLS
    MUMBAI COLLEGE CALL GIRL
    ESCORT MUMBAI
    ESCORTS MUMBAI
    ESCORT IN MUMBAI
    ESCORTS IN MUMBAI
    WOMEN SEEKING MEN IN MUMBAI
    KOLKATA ESCORTS
    KOLKATA ESCORT
    KOLKATA ESCORT SERVICE
    KOLKATA INDEPENDENT ESCORTS
    CALL GIRL
    CALL GIRLS
    ESCORT
    ESCORTS
    HOUSEWIFE ESCORT
    HOUSEWIFE ESCORTS
    MODEL ESCORT
    MODEL ESCORTS
    RUSSIAN ESCORT
    RUSSIAN ESCORTS
    KOLKATA FEMALE ESCORTS
    KOLKATA HOTEL ESCORTS
    KOLKATA MODEL ESCORTS
    KOLKATA CALL GIRL
    KOLKATA CALL GIRL SERVICE
    KOLKATA CALL GIRL SERVICE
    KOLKATA CALL GIRLS

    ESCORT
    ESCORTS
    FEMALE ESCORTS SERVICE KOLKATA
    KOLKATA FEMALE ESCORTS SERVICE
    INDEPENDENT ESCORTS SERVICE
    INDEPENDENT ESCOTRTS SERVIC KOLKATA
    KOLKATA INDEPENDET ESCORTS SERVICE
    RUSSIAN ESCORTS SERVICE KOLKATA
    RUSSIAN ESCORTS SERVICE
    KOLKATA RUSSIAN ESCORTS SERVICE
    FOREIGN ESCORTS SERVICE IN KOLKATA
    INDEPENDEN FOREIGN ESCORTS SERVICE
    ESCORT FOREIGN SERVICE IN KOLKATA
    SEXY FEMALE ESCORTS SERVICE
    SEXY MODEL ESCORTS SERVICE
    MODEL ESCORTS CALL GIRLS
    MODEL ESCORTS CALL GIRLS SERVICE KOLKATA
    CALL GIRLS SERVICE KOLKATA
    CALL GIRLS IN KOLKATA
    KOLKATA CALL GIRLS
    KOLKATA CALL GIRLS
    CALL GIRLS KOLKATA
    cALLL GIRL kolkata
    FEMALE CALL GIRLS KOLKATA
    FEMALE CALL GIRLS
    SEXY CALL GIRLS SERVICE IN KOLKATA
    ESCORTS SERVICE IN KOLKATA
    KOLKATA FEMALE ESCORT SERVICE
    TOP ESCORTS SERVICE KOLKATA
    BEST KOLKATA ESCORTS SERVICE
    CALL GIRLS SERVICE
    ESCORTS SERVICE
    ESCORT SERVICE
    ESCORTS SERVICE IN KOLKATA
    BENGOLI ESCORTS GIRLS
    BENGOLI CALL GIRLS KOLKATA
    KOLKATA ESCORTS SERVICE
    FREE ESCORTS SERVICE KOLKATA
    FREE WHATSAAP NUMBER ESCORTS
    FREE WHATSAAP NUMBER OF CALL GIRLS
    PHONE NUMBER OF ESCORTS SERVICE
    FREE PHONE NUMBER ESCORTS SERVICE
    MOBILE NUMBER OF ESCORTS SERVICE

    Komentaras

    Sunt DONNA, sunt din Marea Britanie. După ce am fost într-o relație cu iubitul meu de 1 an acum și plănuiam să ne căsătorim curând și dintr-o dată m-a părăsit pentru o altă fată. de un adevăr, îl iubesc cu adevărat pe acest tip și niciodată nu îmi pot imagina viața fără el. Am încercat în continuare tot posibilul să-l recuper, dar tot efortul meu de a-l readuce în viața mea nu a dat rezultate. A fost în această zi credincioasă, am întâlnit câteva Mărturii pe un site web despre acest mare caster vrăjitor numit (DR.WEALTHY) orice persoană a susținut că îi ajută să își reînnoiască relația și să-i readucă pe fostul iubit, trebuia să-l contactez pentru că el a fost ultima mea speranță. L-am contactat prin e-mailul său și m-a asigurat că în trei zile, prietenul meu va pleca de la cealaltă fată și va reveni la mine și a fost o surpriză foarte mare să-l văd pe prietenul meu revenind la mine după trei zile vraja a fost Terminat. Sunt atât de fericit astăzi că s-a întors la mine și am reușit acest lucru cu ajutorul DR.WEALTHY. În același timp, vreau să folosesc această ocazie pentru a spune / sfaturi cât mai mulți care au nevoie de fostul lor înapoi, dacă aveți nevoie de ajutorul lui puteți Contactați-l prin EMAIL: wealthylovespell@gmail.com WHATSAPP HIM @ +2348105150446 vizitați site-ul http://wealthyspellhome.over-blog.com

Kiti straipsniai