Iš didelio debesies – nė lašo lietaus: teismas abu L.Radzevičiūtės mestus kaltinimus merui atmetė (192)

Alytaus miesto savivaldybės inf.
Nerijus Cesiulis
Pastaruoju metu viešojoje erdvėje iš tarybos narės Lauros Radzevičiūtės garsiai skambėję kaltinimai Alytaus miesto merui Nerijui Cesiuliui nepasitvirtino. Abu skundus: tiek dėl patarėjų pareigybių naikinimo klausimo neteikimo tarybai svarstyti, tiek dėl neva neteisėtai skirtų paskatinimų patarėjui Aurelijui Jaruševičiui – teismas atmetė.

„Viena vertus, džiaugiuosi, kad gyvename teisinėje valstybėje, kur galų gale teisybė triumfuoja. Kita vertus, nežinau, kaip galima dirbti su tokiais tarybos nariais, kurie svaidosi iš piršto laužtais kaltinimais, bet kokiais būdais ir priemonėmis nori pakenkti man, kaip asmeniui, vietoj to, kad visą energiją ir dėmesį nukreiptų konkretiems darbams miesto labui. Manau, ir vienas, ir kitas teismo sprendimas yra puikus įrodymas, kad tušti puodai garsiai skamba. Laikas rodyti rezultatus, alytiškiai to tikrai laukia“, - teismo sprendimais džiaugėsi Alytaus miesto meras N.Cesiulis.

Pareikšti kaltinimai - be jokio pagrindo

Tarybos narė L.Radzevičiūtė skundu kreipėsi į teismą prašydama pripažinti Alytaus miesto mero 2019 m. gruodžio 20 d. potvarkius „Dėl premijų skyrimo“ ir „Dėl vienkartinių piniginių išmokų skyrimo“ neteisėtais, juos panaikinti bei priteisti iš mero N.Cesiulio neva padarytą žalą savivaldybės biudžetui – viso 300 eurų ir 100 proc. valstybės tarnautojo pareiginės algos dydžio išmoką, kuri 2019 m. buvo išmokėta mero patarėjui A.Jaruševičiui.

Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėja Jolanta Medvedevienė skundą priimti atsisakė. Įvertinęs bylos aplinkybes teismas nenustatė jokio juridinio pagrindo, kuriuo vadovaudamasi pareiškėja L.Radzevičiūtė tiek kaip savivaldybės tarybos narė, tiek kaip fizinis asmuo galėtų ginti viešąjį interesą teisme.

Ginčas dėl reglamento - nesuteikė teisės kreiptis į teismą

Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmuose taip pat buvo gautas pareiškėjos Alytaus miesto savivaldybės tarybos narės L. Radzevičiūtės skundas, kuriuo prašoma įpareigoti Alytaus miesto merą N.Cesiulį įtraukti į artimiausią Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę ir pateikti svarstyti 2020 m. lapkričio 5 d. 9 tarybos narių pasirašytą sprendimo projektą „Dėl Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2019-05-19 sprendimo „Dėl savivaldybės tarybos ir mero sudarymo“ pakeitimo“.

Savivaldybės tarybos sprendimų įtraukimą į savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę reglamentuoja Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo ir savivaldybės tarybos veiklos reglamento nuostatos. Vietos savivaldos įstatymo 13 straipsnio 6 dalyje nustatyta, kad Savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę sudaro meras. Jeigu meras svarstytinų klausimų į posėdžio darbotvarkę neįtraukia, dėl jų įtraukimo į darbotvarkę sprendžia savivaldybės taryba reglamente nustatyta tvarka.

Teismas nustatė, kad ginčas iš esmės kilo dėl procedūrinių savivaldybės tarybos veiklos reglamento ir Vietos savivaldos įstatymo nuostatų. Remdamasi suformuota teismine praktika, teisėja Janina Vitunskienė išaiškino, kad L.Radzevičiūtei nesuteikta teisė ginti viešąjį interesą, ji, kaip tarybos narė, neturi Vietos savivaldos įstatyme numatytos subjektinės teisės konkrečiu atveju kreiptis į administracinį teismą. Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, pareiškėjos skundas buvo atmestas.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

    Komentaras

    Vėl skandalas lygioj vietoj. Nes pagal įstatymus tarybos nariai gali trikt klausimus svarstyt taryboje. Tada meras užregistruoja ir klausimų svarstymą nukreipia į tarybos komitetus. Kurie gali pritart, ar nepritart, kad klausimą taryboj svarstytų. Bet tai priklauso nuo tarybos daugumos valios. O čia apeinant tarybą ir teismo sorwndimas keliantis įtampą. Kurios ir taip per daug įpusėjus kadencijai.

    Komentaras

    Šis teismo sprendimas iš tų, kurie kelia įtampas ir blogina savivaldos lygį Alytaus mieste. Nes pagal įstatymus meras už savo ir savivaldybės veiklą atskaitingas tarybai ir bendruomenei. Todėl galėjo tarybos narės siūlymą dėl patarėjų įtraukt į svarstymą taryboj. Jei turi daugumą netvirtina ir nėr problemos. Dabar tas vengimas per tarybą patiems sprest patys nervinas, skųndinėjas, didinas įtampas. Kurių ir taip per daug įpusėjus kadencijai.

    Komentaras

    Pagal įstatymus tik pačių alytiškių rinkti 27 tarybos nariai atsakingi ir atskaitingi. Per savivaldą už viešo intereso gynimą ir lėšų naudojimą. Tad jei už savivaldybės lėšas straipsnis, kad pagal teismų praktiką net tarybos narė negali gint viešo ibtereso, kam ta taryba iš vis reikalinga? Kaip reguliuoja pagal į valdžią nerinktų teismų praktiką?

    Komentaras

    Tokius straipsnius spausdinant, objektyvumo dėlei pateikiama nuomonė ir kitos pusės. Ką kaip tarybos narė mano, kad pagal teismų praktiką negali gint viešo intereso. Tada bus objektyvu. Kita pusė vis atsiranda neetiškų komentarų po anonimais link pašaipų iš neįtonkančio asmens. Kas nedaro garbės rimto miesto lygiui.

    Komentaras

    Gerbiamasai(-oji), ar neatskiriate informacijos nuo užsakomojo straipsnio? Ar jums viskas, kas nepatinka, yra kažkieno užsakyta ir nupirkta? Nepatinka mero fizionomija, tai žiūrėkit į savąją veidrodyje. Man irgi ji nepatinka, todėl tik į Laurutės skaistų veidelį žiūriu

newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.