Baleto šventė Alytuje. Profesionalūs šokėjai pristato garsiausius pasaulio baleto pasirodymus (172)

Rokas Maksimavičius
Baletas
Rugsėjo 13 d. 18 val. įvyks profesionalių baleto šokėjų grupės Classic Art pasirodymas, kuriame turėsime unikalią galimybę išvysti ištraukas iš garsiausių pasaulio baleto pasirodymų. Kalbamės su baleto trupės vadove Vaida Šniurevičiūte. Ji – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro šokėja, scenoje praleidusi nei daug, nei mažai – jau 18 metų. Iš pradžių pati atlikusi garsiausius pasaulio baleto pasirodymus, šiandien Vaida baleto žiūrovams pažįstama ir kaip talentinga choreografė, turinti net kelias baleto studijas, ir kaip Classic Art trupės vadovė.

Vaida, visgi baletas iki šiol atrodo kiek mistiška profesija, mažesniųjų palydima susižavėjimo šūksniais, o vyresniųjų – smalsiais žvilgsniais. Kaip jūsų gyvenime atsirado baletas?

Paradoksalu, kad patį pirmą kartą žiūrėdama baletą buvau maždaug devynerių. Išėjau viduryje pirmo veiksmo, nes man buvo labai nuobodu. Kiek pamenu, tai buvo „Spragtukas“. Būdama maža niekada nesvajojau tapti balerina ir šis menas man buvo visai nepažįstamas. Aš tiesiog žinau, kad visada mėgau šokti, ir tai pastebėjusi mama nuvedė mane į meno mokyklą, kur labai patiko ir gerai sekėsi. Mokytoja Vaiva Aleksandravičienė, pamačiusi mano gabumus, pasiūlė stoti į baleto mokyklą Vilniuje. Man tai buvo absurdiška, nes tuo metu gyvenome Jonavoje ir apie jokį gyvenimą kitame mieste atskirai nuo šeimos net nenorėjau galvoti. Tačiau mano mama vėlgi ėmėsi iniciatyvos ir po kelių dienų mes jau buvome Vilniuje, kur patikrinus mano gabumus iškart priėmė. Tik tada pirmą kartą ir pamačiau baleto pasaulį iš arti.


Pati dirbate ne tik LNOBT scenoje, bet ir mokote vaikus. Koks jų santykis su baletu?

Baleto studijose mano veikla yra visiškai kitokia nei šokis scenoje. Tai daugiau organizacinių, socialinių įgūdžių reikalaujantis darbas. Stengiuosi, kad vaikai pamiltų šokį, pažintų baleto žaviąsias puses ir nelaikytų jo nuobodžiu ar kankinančiu. Vaikai tikrai labai nuoširdžiai laukia pamokų, būna aktyvūs ir susidomėję. Kai paprašau šokti improvizuotai, ką nori patys, dažniausiai renkasi būti balerinomis, o ne kokiais šuniukais, undinėlėmis ar kitais personažais. Matau, kad jie žavisi baleto pasauliu.


O kaip gimė baleto trupės idėja? Atrodo, kad baleto šokėjų grafikas pakankamai įtemptas – juk reikia nuolat repetuoti, atlikti pasirodymus scenoje, kodėl išvis kilo mintis veiklą pratęsti ir už LNOBT scenos ribų?

Classic Art trupės idėja gimė vieną bemiegę naktį. Tiesiog suvokiau, kad mano giminės iš kitų miestų nematė manęs šokančios, nors tai darau jau daugiau nei pusę gyvenimo. Norėjau sugalvoti būdą, kaip baleto meną padaryti lengviau prieinamą žmonėms, gyvenantiems ne sostinėje. Juk profesionalų baletą dažniausiai galima pamatyti tik Vilniuje. Taip pat norėjau suteikti galimybę kolegoms ir sau šokti mylimiausius šokius, tobulėti, išpildyti svajones atlikti vaidmenis, kurių galbūt nėra ir niekada nebus galimybės sušokti didžiojoje scenoje. Taip visą naktį nemiegojusi ir sukūriau planą, kaip galima į šalies regionus atvežti sumažintą baleto spektaklių versiją. Kitą rytą be galo užsidegusi nuėjau į teatrą, pasidalijau šia idėja su kolegomis ir jie man sakė – daryk. Taip ir pradėjau. Jau po kelių mėnesių šokome savo pirmąjį koncertą Utenoje. Tikrai jaučiau euforiją, nes ir šokėjai, ir žiūrovai, ir užsakovai buvo labai laimingi ir patenkinti. Nuo to laiko jau praėjo 3 metai, o mūsų pasirodymų vis daugėja. Tai tikrai labai džiugina.

Kokie žmonės šoka jūsų trupėje? Ar tai LNOBT scenos kolegos?

Visi Classic Art šokėjų komandos nariai yra profesionalūs baleto artistai. Visi šoko arba vis dar šoka teatre. Renkantis žmones man visada svarbiausia ne tik gabumai, bet ir noras bendradarbiauti, pasitikėjimas, meilė šokiui. Nemėgstu dirbti su tais, kurie šoka tik dėl pinigų. Mūsų repeticijose visada gera atmosfera ir tai yra mano tikslas – mes kuriame gerą emociją repetuodami, kad vėliau tokią pačią emociją galėtume perduoti žiūrovams. Man tai labai svarbu. Viską daryti su meile.

Kokį pasirodymą atliksite Alytuje?

Alytuje atliksime iš tiesų įspūdingą pasirodymą, kuriuo labai didžiuojuosi. Tai bus klasikiniai, charakteriniai, šiuolaikiniai ir pačių kurti šokiai. Tai gyva, kontrastinga programa, kuri tikrai neleis nuobodžiauti. Į šį darbą visi įdeda labai daug širdies ir energijos, todėl neabejoju, kad gerų emocijų žiūrovai tikrai pasikraus. Tikiuosi, sulauksime ir žiūrovų, kuriems baletas atrodė neįdomus ir pasenęs menas, nes šventai tikiu, kad šį požiūrį pakeisime. Taip pat su pasirodymu bus galima pamatyti ir labai įdomią Lietuvos literatūros ir meno archyvo paruoštą parodą apie baleto istoriją, taip pat pasivaišinti karštu šokoladu. Visa tai bus už simbolinę kainą dėka Lietuvos kultūros tarybos, kuri jau ne pirmą kartą remia šią mūsų veiklą. Labai laukiame pasirodymo ir tikimės sulaukti pilnos salės žiūrovų, kuriems dovanosime pačias šviesiausias emocijas ir tikrą baleto šventę.

Bilietus į pasirodymą, kurių kaina 5 EUR, galite nusipirkti Kultūros centro bilietų kasoje arba rezervuoti parašius mums el. p. baletasbilietai@gmail.com

 


 


 

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai