Verslininkas Edgaras Mazaliauskas: „Nereikia būti egoistu ir matyti pasaulį taip, kad tik kuo daugiau tektų tau” (9)
– Su Jumis, Edgarai, noriu kalbėtis dviem temomis – apie gastronominio paveldo Jūsų įmonės gaminius ir labdarą. Pradėkime nuo gaminių. Be abejo, turėjote galimybę imtis paprastesnio mėsos gamybos verslo, bet išsirinkote gana sunkų – gaminius sūdote protėvių naudotu sausu būdu, rūkote alksniu, vytinate natūraliai, o ne kamerose… Kodėl?
– Esminis dalykas, kurį norime akcentuoti apie pasirinkimą, yra tai, kad gaminame aukščiausios kokybės produkciją, paremtą senovinėmis gamybos technologijomis.
Tai, aišku, nėra lengva, nes viskas daroma rankomis: mėsą kumpinėms dešroms pjaustome rankomis, sūdome rankomis – sausuoju būdu (ne tirpale), kasdien vartome bakuose, perkame tik alksnio malkas, skaldome ir rūkome jomis, identiškai taip, kaip darė, tėvai, seneliai, proseneliai.
Vytiname mėsos gaminius irgi natūraliai, kas yra sudėtinga, nes labai daug kas priklauso nuo ore esančios drėgmės, šilumos, šalčio ir oro slėgio.
– Jei neklystu, veiklą įmonė pradėjo 2016 metų pabaigoje. Palyginti – jauna įmonė, o tiek įvairių gardžių kaimiškų mėsos gaminių. Kokios rankos ir širdys visa tai sukuria?
– Taip, įmonę atidariau 2016-aisiais, pati veikla ir gamyba prasidėjo 2017 metais. Iš pradžių dirbau aš, tėvas ir mama. Pats išpjaustydavau skerdeną, maliau, sūdžiau, rūkiau, vežiojau klientams, tvarkiau visus reikiamus leidimus, dokumentus, dalį buhalterijos, trumpai sakant, dariau viską.
Tada didėjant užsakymams, įdarbinome keletą žmonių, ir šiandien turime 22 darbuotojus. Visus juos apmokėme dirbti patys, nes būtinas specialus skerdenos išpjaustymas, gamybos būdas ir kiti savitumai.
Darbuotojais pasitikime, kiekvienas savo darbą atlieka puikiai.
– Virtas sprandinės vyniotinis, karštai ir šaltai rūkyti šonkauliai, vytinta šoninė, virti riebalai, spirgučiai, virtos ausys, močiutės šaltiena… Įsigilinus į Jūsų siūlomą asortimentą, peršasi mintis, kad nevalgomų dalykų kiaulėse ar galvijuose beveik nėra, visa galima tinkamai paruošus suvartoti. Kokiai skerdienai dar ieškote receptų?
– Gaminame 80–85 skirtingų produktų: vytintus, džiovintus, sūdytus, virtus, marinuotus, rūkytus šaltai, karštai rūkytus, keptus ant malkų. Mes gaminame tik iš rinktinės mėsos, aukščiausios kokybės produktus.
Negaminame jokių pigių produktų, taip, aišku, nėra pelninga, bet mūsų įmonės vertybės – pateikti tik kokybišką produktą. Kaulus, odas, nuopjovas išmetame, jie priklauso 3 kategorijai (ŠGP) – šalutiniai gamybiniai produktai, didelės įmonės ir jas sunaudoja gamybai, bet mes taip nedarome.
– „Bendrių“ skilandis, „Svirno“ dešra, „Kamaros“ dešra, „Karaliaus“ dešra… Kaip gimsta naujo gaminio pavadinimas?
– „Bendrių“ skilandis, tai kaimo pavadinimas, kuriame yra gamybinis cechas. Gaminio pavadinimus dažniausiai galvoja visi darbuotojai, nes jie jį gamina. Kam kokia mintis šauna į galvą ir jeigu man atrodo priimtina, kodėl gi nepavadinti taip?
– Kokius prieskonius naudojate, kaip juos renkatės, paruošiate?
– Naudojame tik aukštos kokybės, brangius prieskonius, turime atsirinkę patikimus tiekėjus, su jais ilgus metus dirbame.
O paruošiame taip: sumąstomas receptas, tada daroma bandymai, kas su kuo dera, koks skonis su vienu ar kitu receptu, tada ragauja visi darbuotojai, ir sprendžia, ką reikėtų recepte atimti ar pridėti, sumažinti ar padidinti procentais prieskonių kiekį.
– Sakoma, kad psalmes gali giedoti ir angelai, tačiau tik žmonės gali padėti vargstantiems. Pagalba svarbiau nei psalmių giedojimas. Kitaip sakant, mes Dievą šiame pasaulyje garbiname ne vien tik maldomis, bet ir padėjimais kitiems, kuriems šiuo metu sunkiau sekasi. Jūs aktyviai padedate žmonėms, esate tikintis, ar tai kitas požiūris?
– Nereikia būti egoistu ir matyti pasaulį taip, kad tik kuo daugiau tektų tau. Reikia galvoti, kad mes visi vienodi, tik vieni sugeba vienus dalykus, kiti kitus dalykus. Aš tikiu, kad nuoseklus, apgalvotas ir sunkus darbas finale duoda atitinkamą rezultatą. Tuo ir vadovaujuosi, kiek įdedi, tiek ir gauni atgal.
Su Dievu tas pats, jei tiki, tai ir gauni atgal, tik reikia mokėti pamatyti tai.
– Esate kažkada sakęs, kad jeigu turi daugiau, neturėtų būti gaila duoti kitam. Bet juk tiek daug yra tų, kurie dar daugiau turi, bet geriau sau dar vieną madingą drabužį į spintą pakabins, negu skirs stokojančiam. Kaip vertinate tokį egoizmą?
– Neigiamai, tai, manau, yra tuštybė, nes, mano manymu, kai žmogus negali savęs niekaip kitaip realizuoti, jis renkasi paprasčiausią būdą PIRKTI be reikalo, ir brangius dalykus, ir taip užslėpti kažkokius savo trūkumus.
Aš nesakau, kad reikia pirkti pigiausius, kokybiški daiktai kainuoja.
Bet ar geriau turėti vienas geras kelnes ir nešioti 5 metus, ar keisti jas kas sezoną pagal madą? Juk mados sukasi ratu.
– Kaip atrandate tuos žmones, kuriems padedate finansiškai? Remiate sava produkcija ir įvairius renginius. Kokių gaminių dažniausiai prašoma?
– Taip, šiais metais parėmėme, regis, 8 renginius, dažniausiai kreipiasi kaimų, miestelių bendruomenės, jos rengia šventes, kuriose susitinka kaimynai, pabendrauja. Dabar ypač kai trūksta žmonėms bendravimo, dėl pandemijos ir panašiai.
Aš visada mielai prisidedu prie švenčių arba pinigais, arba mėsos gaminiais, nes reikia palaikyti ir taip vos gyvuojančius kaimus.
Taip pat turiu įkūręs ir „EM 57th fund and charity“ paramos ir labdaros fondą, per kurį remiu privačius sunkiai besiverčiančius asmenis, senelių namus, mokyklas, šunų prieglaudas. O atrandu juos paprastai, važiuoju, klausiu, kuo galiu padėti, ką nupirkti.
– Ar iš pavydo neatsiranda norinčiųjų šliukštelti į Jūsų sėkmę kokį šaukštelį deguto?
– Jeigu turėčiau laiko klausyti ar mąstyti apie tuos, kurie kažką apie mane blogo kalba, tai neturėčiau laiko užsiimti šeima, labdara, verslu. Na, bet aš juos puikiai suprantu, lietuvio toks jau bruožas, jeigu kažkam sekasi – vadinasi, jis blogas žmogus arba vagis, ar dar koks nors.
Bet, kartoju, judėkite į priekį, dirbkite, gyvenkite, negalvokite negatyviai ir viskas bus taip, kiek patys norėsite. Nebijokite svajoti, nes žmogus, jeigu neturi tikslų-svajonių, mano manymu, jo traukinys važiuoja į apačią, o ne į viršų.
– Ar kitiems pomėgiams laiko atrandate?
– Taip, žaidžiu golfą.
– Gal galite šiek tiek papasakoti apie savo gyvenimą iki „Dvaro mėsos“ atsiradimo? Kodėl įmonei pasirinkote tokį pavadinimą?
– Pamenu, 5–6 metų su vyresniu broliu jau prekiavome turguje obuoliais, bulvėmis. Veliau auginau daug vištų ir pardavinėjau turguje kiaušinius.
Nuo mažens patiko muzika, tai buvau solo atlikėjas, turiu įrašęs keletą savo dainų. Grojau gitara, tada gavau pasiūlymą prisidėti prie „GRUPE 3“ veiklos, tai buvo daug koncertų, TV filmavimų, radijo laidų, bet pramogų pasaulis nesudomino dėl tuštybės ir netikrumo.
Nusprendžiau nebetęsti karjeros ir pasukau į verslą. Su pusbroliu vienu metu valdėme didžiausias feisbuko grupes, turėjome apie 10 tinklalapių, atrodė, kad greitai tapsime finansiškai nepriklausomi.
Bet vieną dieną ryte atsikėlus, visos mūsų paskyros buvo užblokuotos, grupės panaikintos (keitėsi feisbuko politika). Ir, atrodė, viskas žlugo. Tada bandėme kurti viską iš naujo, bet jau nebuvo tiek užsidegimo ir motyvacijos.
Keletą metų ragavau ir emigranto duonos Norvegijoje, bet ten nesijaučiau gerai.
Taip sukaupęs kapitalą, grįžau į Lietuvą ir nusprendžiau pradėti mėsos perdirbimo verslą. O dvaro mėsos pavadinimas turi savo istoriją, nes būtent šioje vietoje stovėjo Bendrių dvaras, tai dėl šio fakto ir kilo mintis pasivadinti „Dvaro mėsa“.
Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata
Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.
Komentarai
Palikite savo komentarą
As a Baby Photographer…
Komentaras
As a Baby Photographer Fontana, i visits this site to get more ideas and expand my knowledge. Thank you for inspiring!
I will surely follow this…
Komentaras
I will surely follow this site! Baby Photography San Jose CA
I love when you pointed out…
Komentaras
I love when you pointed out that good quality of service is equal to more clients. I can relate to it since I own Photography Newborn business.
Sūrūs ir brangūs.
Komentaras
Sūrūs ir brangūs.
The most important thing…
Komentaras
The most important thing that matters in your business is the quality of its product or services and that is always done by the bitcoin exchange software company who always tried their level best to give best services to their customers.
3d led clock exporter, one A…
Komentaras
3d led clock exporter, one A very useful clock component. Not only allows you to check the time at any time, but also allows you to decorate your mobile desktop, come and try!
China nonionic surfactant Isomeric Alcohol Ethoxylates, nonionic surfactants and anionic types have higher emulsifying ability, and It has a certain resistance to hard water and is an indispensable ingredient in detergent and emulsifier formulations.
simplex cable company, industrial cable we can focus on automation All areas provide you with a complete range of varieties suitable for almost all networks.
hunting backpack Manufacturer, the compound bow has a special hunting backpack behind it.
TPU beach tote bag factory, with a chic The waterproof Prada handbags, straw backpacks and seemingly chic beach bags, don’t stay at home and go to the beach on weekends.
china oem display light, from the perspective of product color, it is better to use fluorescent lights for cool colors (cyan, purple), and warm colors ( (Orange, red) Incandescent lamps can better highlight the vividness of the products in the showcase. Incandescent lamps and spotlights for clothing, cosmetics, vegetables, fruits, etc. can well highlight the color of the product.
retro square sunglasses exporter, available in over-the-counter or prescription versions, improve the ability to read something up close, such as a book or a computer screen.
BUVO SKANESNI DABAR…
Komentaras
BUVO SKANESNI DABAR SUPRASTEJO MATOMAI PRADEJO KALTURYT
Jei būtų eilės, nereikėtų…
Komentaras
Jei būtų eilės, nereikėtų reklaminių straipsnių.
Labai patinka kiaunes is…
Komentaras
Labai patinka kiaunes is didmiesciu , kurios valanda laiko dresiruoja pardaveja besirinkdamos produkta ir po valandos nusiperka desros kilpele. Tokios pirkejos atbaido normalius pirkejus nes valanda laukti.... Edgarui sekmes, aciu visam kolektyvui uz puikia produkcija.