Ta­ry­bos po­sė­džių tran­slia­ci­ja per te­le­vi­zi­ją – ne­ga­li­ma, spor­to klu­bų fi­nan­sa­vi­mas – įtar­ti­nas (365)

Alma MOSTEIKAITĖ, alma@ana.lt
Pačesa ir Radzevičiutė
Alytaus miesto savivaldybės tarybos dauguma sausio pabaigoje vykusiame posėdyje pritarė frak­ci­jos „Už Aly­tų“ se­niū­no To­mo Pa­čė­so pa­va­duo­to­jos Lau­ros Ra­dze­vi­čiū­tės pateiktam sprendimo projektui dėl tarybos posėdžių transliacijos per televiziją. Zitos STANKEVIČIENĖS nuotr
Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba ką tik ga­vo Vy­riau­sy­bės at­sto­vo Vil­niaus ir Aly­taus ap­skri­ty­se Ju­liaus Ar­laus­ko tei­ki­mą, ku­riuo siū­lo­ma pa­nai­kin­ti sau­sio pa­bai­go­je pri­im­tą spren­di­mą dėl ta­ry­bos po­sė­džių tran­slia­ci­jos per te­le­vi­zi­ją. Tei­ki­mo prie­žas­tis – toks spren­di­mas prieš­ta­rau­ja tei­sės ak­tams. Vy­riau­sy­bės at­sto­vas dar va­sa­rio vi­du­ry­je mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai yra pa­ra­šęs tei­ki­mą dėl įsta­ty­mams prieš­ta­rau­jan­čio spren­di­mo, su­si­ju­sio su spor­to klu­bų veik­los da­li­niu fi­nan­sa­vi­mu, pa­kei­ti­mo ar pa­nai­ki­ni­mo. Ta­čiau va­do­vau­jan­tis šiuo ta­ry­bos spren­di­mu lė­šos spor­to klu­bams jau skir­tos.

Spren­di­mo pro­jek­tą pa­tei­kė frak­ci­jos „Už Aly­tų“ se­niū­no pa­va­duo­to­ja

Sau­sio pa­bai­go­je vy­ku­sia­me Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je, ku­ria­me bu­vo svars­to­mas šie­me­tis mies­to iž­das, spren­di­mo pro­jek­tą dėl ta­ry­bos po­sė­džių tran­slia­ci­jos per te­le­vi­zi­ją pa­tei­kė ta­ry­bos frak­ci­jos „Už Aly­tų“ se­niū­no To­mo Pa­čė­so pa­va­duo­to­ja Lau­ra Ra­dze­vi­čiū­tė.

Dau­gu­ma ta­ry­bos na­rių pri­ta­rė, kad ad­mi­nist­ra­ci­jos va­do­vy­bė bū­tų įpa­rei­go­ta ne­del­siant pa­skelb­ti ir or­ga­ni­zuo­ti vie­šą kon­kur­są po­sė­džiams tran­sliuo­ti per te­le­vi­zi­ją. Tai per me­tus mies­to biu­dže­tui ga­li kai­nuo­ti ne vie­ną de­šim­tį tūks­tan­čių eu­rų.

Kaip tuo­me­čia­me ta­ry­bos po­sė­dy­je sa­kė L.Ra­dze­vi­čiū­tė, to­kios tran­slia­ci­jos są­ly­go­tų di­des­nį vi­suo­me­nės įsi­trau­ki­mą į ta­ry­bos dar­bą, žmo­nės ma­ty­tų, ką vei­kia ta­ry­ba, kaip įgy­ven­di­na­mi prieš rin­ki­mus duo­ti pa­ža­dai. Ta­ry­bos na­rė ak­cen­ta­vo, kad kon­kur­sas ne­bū­tų or­ga­ni­zuo­ja­mas vie­nam sub­jek­tui, ti­ki­ma­si su­lauk­ti ir ki­tų te­le­vi­zi­jos pa­slau­gų tei­kė­jų pa­siū­ly­mų.

Da­bar mies­to ta­ry­bos po­sė­džiai ne­mo­ka­mai tran­sliuo­ja­mi „You­Tu­be“, per „Go­og­le“ ben­dro­vės so­cia­li­nį tin­klą.

Spren­di­mo pro­jek­tą dėl ta­ry­bos po­sė­džių tran­slia­ci­jos per te­le­vi­zi­ją pri­sta­čiu­si ta­ry­bos na­rė pa­gal su­tar­tį yra dir­bu­si Aly­taus re­gio­ni­nė­je te­le­vi­zi­jo­je, ku­riai va­do­vau­ja ta­ry­bos na­rio T.Pa­čė­so žmo­na Lai­ma Pa­čė­sie­nė.

Tad pri­ėmus spren­di­mą dėl ta­ry­bos po­sė­džių tran­slia­ci­jos per te­le­vi­zi­ją ir tam ski­riant lė­šų iš mies­to biu­dže­to, ne vie­nas ta­ry­bos na­rys bu­vo įsi­ti­ki­nęs, kad to­kį kon­kur­są lai­mės vie­ti­nė te­le­vi­zi­ja, nes ki­tas te­le­vi­zi­jas toks kon­kur­sas var­gu ar su­do­mins.

Jau pa­reng­tas spren­di­mo pro­jek­tas pa­nai­kin­ti spren­di­mą

Ko­vo pra­džio­je Vy­riau­sy­bės at­sto­vas Vil­niaus ir Aly­taus ap­skri­ty­se J.Ar­laus­kas mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai pa­ra­šė tei­ki­mą, ku­ria­me siū­lo­ma pa­nai­kin­ti sau­sio pa­bai­go­je pri­im­tą spren­di­mą dėl ta­ry­bos po­sė­džių tran­slia­ci­jos per te­le­vi­zi­ją.

Tei­ki­me nu­ro­do­ma, kad Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mas sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai ne­su­tei­kia tei­sės pri­im­ti to­kio spren­di­mo.

Gy­ven­to­jai, ku­rie do­mi­si sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos veik­la, in­for­ma­ci­ją apie po­sė­džiuo­se svars­to­mus klau­si­mus, pa­reng­tus spren­di­mų pro­jek­tus ga­li su­ži­no­ti sa­vi­val­dy­bės in­ter­ne­to sve­tai­nė­je. Taip pat gy­ven­to­jai ga­li da­ly­vau­ti sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­džiuo­se, nes jie yra at­vi­ri.

Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­me nu­sta­ty­ta, kad, kai yra tech­ni­nės ga­li­my­bės, sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­džiai tran­sliuo­ja­mi sa­vi­val­dy­bės in­ter­ne­to sve­tai­nė­je, ta­čiau ne­nu­ro­do­ma, jog jie ga­li bū­ti tran­sliuo­ja­mi per te­le­vi­zi­ją.

Taip pat Vy­riau­sy­bės at­sto­vo tei­ki­me nu­ro­dy­ta, kad Vie­šų­jų pir­ki­mų įsta­ty­mas ne­reg­la­men­tuo­ja vie­šų­jų pir­ki­mų, su­si­ju­sių su sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­džių tran­slia­ci­ja per te­le­vi­zi­ją.

Kaip in­for­ma­vo mies­to ta­ry­bos ir me­ro sek­re­to­ria­to va­do­vė Da­lia Je­zu­ke­vi­čie­nė, ga­vus Vy­riau­sy­bės at­sto­vo tei­ki­mą, yra pa­reng­tas spren­di­mo pro­jek­tas pa­nai­kin­ti sau­sio pa­bai­go­je ta­ry­bos pri­im­tą spren­di­mą dėl ta­ry­bos po­sė­džių tran­slia­ci­jos per te­le­vi­zi­ją. Šis klau­si­mas tu­rė­tų bū­ti svars­to­mas ko­vo pa­bai­go­je vyk­sian­čia­me mies­to ta­ry­bos po­sė­dy­je.

Mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja dar nė­ra pa­skel­bu­si kon­kur­so šių po­sė­džių per te­le­vi­zi­ją tran­slia­ci­jai, nors ir bu­vo įpa­rei­go­ta tai pa­da­ry­ti ne­del­siant. Pa­na­šu, kad toks kon­kur­sas jau ir ne­bus skel­bia­mas.

Tei­ki­mas kol kas ne­vyk­do­mas, pi­ni­gai spor­to klu­bams jau pa­skir­ti

Vy­riau­sy­bės at­sto­vas Vil­niaus ir Aly­taus ap­skri­ty­se J.Ar­laus­kas sau­sio pra­džio­je krei­pė­si į Re­gio­nų apy­gar­dos ad­mi­nist­ra­ci­nio teis­mo Kau­no rū­mus, pra­šy­da­mas įpa­rei­go­ti mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bą per teis­mo nu­sta­ty­tą ter­mi­ną įgy­ven­din­ti Spor­to įsta­ty­mo nuo­sta­tas. Nu­si­sta­ty­ti il­ga­lai­kius spor­to plėt­ros tiks­lus, sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to lė­šo­mis fi­nan­suo­ja­mas spor­to sri­tis, spor­to sri­ty­je vei­kian­čių fi­zi­nių ir ju­ri­di­nių as­me­nų veik­los fi­nan­sa­vi­mo iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to kri­te­ri­jus ir tvar­ką.

Vy­riau­sy­bės at­sto­vui pri­rei­kė kreip­tis į teis­mą, nes mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba ne­pai­sė jo pa­teik­to rei­ka­la­vi­mo.

Mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba va­sa­rio vi­du­ry­je su­lau­kė dar vie­no Vy­riau­sy­bės at­sto­vo tei­ki­mo, su­si­ju­sio su Spor­to įsta­ty­me nu­ma­ty­tų nuo­sta­tų ne­pai­sy­mu. Šį­kart dėl 2017-ųjų ko­vo pa­bai­go­je pri­im­to ta­ry­bos spren­di­mo, ku­riuo bu­vo pa­tvir­tin­tas Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės kū­no kul­tū­ros ir spor­to pro­gra­mos spor­to klu­bų pro­jek­tų da­li­nio fi­nan­sa­vi­mo ir ad­mi­nist­ra­vi­mo tvar­kos ap­ra­šas, pa­kei­ti­mo ar pa­nai­ki­ni­mo.

Kon­sta­tuo­ta, kad pa­gal Spor­to įsta­ty­mą nė­ra to­kios nuo­sta­tos, jog sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba sa­vo nu­sta­ty­ta tvar­ka ga­lė­tų fi­nan­suo­ti tik spor­to klu­bų veik­lą. Pir­miau­sia sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba, va­do­vau­da­ma­si šiuo įsta­ty­mu, tu­ri nu­si­sta­ty­ti mi­nė­tus tiks­lus, fi­nan­suo­ja­mas spor­to sri­tis bei fi­nan­sa­vi­mo kri­te­ri­jus ir tvar­ką, – bū­tent dėl to Vy­riau­sy­bės at­sto­vas krei­pė­si į teis­mą.

Spor­to įsta­ty­me spor­to pro­jek­tas api­brė­žia­mas kaip do­ku­men­tas, ku­ria­me ap­ra­šo­ma lai­ki­na ju­ri­di­nio as­mens veik­la sie­kiant uni­ka­lių ir kon­kre­čių, su spor­tu su­si­ju­sių ko­ky­bi­nių ir kie­ky­bi­nių re­zul­ta­tų.

Va­sa­rio pa­bai­go­je vy­ku­sia­me mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je me­ras Ne­ri­jus Ce­siu­lis pra­ne­šė, kad yra gau­tas Vy­riau­sy­bės at­sto­vo tei­ki­mas dėl mi­nė­to ta­ry­bos spren­di­mo pa­kei­ti­mo ar pa­nai­ki­ni­mo. Pa­sa­kė, kad yra ren­gia­mas spren­di­mo pro­jek­tas ir jis bus svars­to­mas ki­ta­me ta­ry­bos po­sė­dy­je.

O kol įsta­ty­mui prieš­ta­rau­jan­tis, spor­to klu­bų veik­lai da­li­nį fi­nan­sa­vi­mą nu­ma­tan­tis tvar­kos ap­ra­šas ne­pa­keis­tas ir ne­pa­nai­kin­tas, va­do­vau­jan­tis juo bei Spor­to klu­bų veik­los pro­jek­tų pa­raiš­kų at­ran­kos ir ver­ti­ni­mo ko­mi­si­jos pro­to­ko­lu, šio mė­ne­sio pra­džio­je mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Ro­lan­das Juo­nys pa­si­ra­šė įsa­ky­mą dėl šie­me­čia­me mies­to biu­dže­te nu­ma­ty­tų lė­šų pa­skirs­tos šiems klu­bams.

Iš vi­so sep­ty­niems spor­to klu­bams pa­skirs­ty­ta 490 tūkst. eu­rų. Dau­giau­sia iš šios su­mos – 280 tūkst. eu­rų te­ko vie­ša­jai įstai­gai „Dzū­ki­jos spor­tui“, ku­riai va­do­vau­ja ta­ry­bos na­rio T.Pa­čė­so žmo­na ir ku­ri tu­ri krep­ši­nio klu­bą „Aly­taus Dzū­ki­ja“.

Ta­ry­bos opo­zi­ci­nės frak­ci­jos „Aly­taus pi­lie­čiai“ se­niū­no Vy­tau­to Jast­rems­ko tei­gi­mu, spor­to klu­bams skir­tas fi­nan­sa­vi­mas pa­gal Vy­riau­sy­bės at­sto­vo siū­lo­mą keis­ti įsta­ty­mų ne­ati­tin­kan­tį ap­ra­šą ke­lia įta­ri­mų: „Gal to­dėl ir ne­sku­bė­ta jo keis­ti ar nai­kin­ti, kad klu­bams bū­tų pa­skir­ti pi­ni­gai. Jei tas ap­ra­šas bū­tų pri­pa­žin­tas ne­ga­lio­jan­čiu, ne­bū­tų pa­grin­do skir­ti pi­ni­gus. Ga­vus Vy­riau­sy­bės at­sto­vo tei­ki­mą pa­nai­kin­ti spren­di­mą dėl ta­ry­bos po­sė­džių tran­slia­ci­jos per te­le­vi­zi­ją, sku­biai pa­reng­tas spren­di­mo pro­jek­tas tai pa­da­ry­ti. O dėl spor­to klu­bų fi­nan­sa­vi­mo ap­ra­šo pa­kei­ti­mo spren­di­mo pri­im­ti kaž­ko­dėl ne­sku­bė­ta.“

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai