Pristatytos 22-osios Vilniaus knygų mugės tradicijos, naujienos, svečiai ir saugumo pasirengimai (8)

Knygu mugė Vilniuje
Paskutinę 2020 metų Vilniaus knygų mugės dieną paskelbta naujos mugės tema „Vaizdas kaip tekstas“, rodos, pataikė į dešimtuką. Karantino vaizdų įprasminimas ir pagal juos sukurti tekstai tapo mūsų kasdienybe. Iššūkiai priimti, svečiai sukviesti, rizikos įvertintos, saugumas užtikrintas – 2022 metais 22-oji Vilniaus knygų mugė įvyks. Rašytojai, autoriai, knygų kūrėjai, leidėjai, bibliotekininkai, skaitytojai Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO laukiami vasario 24-27 dienomis. Mugę globoja Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda.

Šiandien Lietuvos parodų ir kongresų centre vykusioje spaudos konferencijoje aptarti iššūkiai, su kuriais teko susidurti Vilniaus knygų mugės organizatoriams, pristatytos mugės naujienos, svečiai ir renginiai bei susitikimai. Spaudos konferencijoje dalyvavo Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė ir VKM organizacinio komiteto pirmininkė Lolita Varanavičienė, Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė, Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė, Asociacijos AGATA direktorė Agnė Begetė, LITEXPO direktorius Justinas Bortkevičius, kultūros istorikas, rašytojas, radijo ir TV laidų vedėjas Aurimas Švedas.

Globalios tendencijos

Kultūros istorikas A. Švedas neabejoja, kad Vilniaus knygų mugės organizacinis komitetas suformulavo 2021-aisiais turėjusios vykti, atšauktos ir sugrįžtančios šiemet mugės temą – „Vaizdas kaip tekstas“, galvodamas tiek apie globalines tendencijas, tiek ir apie lietuviškąsias aktualijas.

„Pasaulio knygų autoriai ir leidėjai reaguoja į vaizdų pasaulyje gyvenančio žmogaus norą pasakoti istorijas ne tik tekstais, bet ir pasitelkus nuotraukas, piešinius, kompiuterinės grafikos kūrinius ir kitokias medijas. Vaizdai XXI amžiuje nebėra vien tik knygų iliustracijomis, jie komentuoja tekstą, kuria papildomas jo prasmes, patys tampa naujais naratyvais. Taigi, vaizdai keičia tiek knygų rašymo, tiek ir skaitymo procesą. Todėl dabar jau nieko nebestebina, kuomet itin sudėtingos ir skaudžios temos yra atskleidžiamos komiksuose arba grafiniuose romanuose, o solidžios mokslinės monografijos, ypač humanitarų pasaulyje, nebeįsivaizduojamos be jose išsakomus teiginius komentuojančių vaizdų“, – spaudos konferencijoje kalbėjo kultūros istorikas. 

Maksimalus dėmesys saugumui

LITEXPO direktorius Justinas Bortkevičius spaudos konferencijoje teigė, kad parodų centras pasirengęs užtikrinti lankytojų ir dalyvių saugumą. Atvykstantiems į mugę jis rekomenduoja iš anksto pasidomėti Knygų mugės programa ir pasirinkti renginius, kuriuos norės pamatyti. Išsamią mugės renginių programą galima rasti LITEXPO tinklalapyje. Iš anksto J. Bortkevičius siūlo įsigyti ir bilietus, o atvykstant pasirūpinti N95 arba FFP2 respiratoriais. Į parodų centrą visas keturias mugės dienas veš nemokamas, VKM logotipu pažymėtas viešasis transportas.

„Saugumui skirsime didžiausią dėmesį. Reguliuosime lankytojų srautus tarp salių – bus įrengta speciali lankytojų srautų realaus laiko matavimo sistema, kuri padės nukreipti lankytojų srautus į mažiau užimtas erdves. Salių vėdinimo sistema veiks maksimaliu pajėgumu – oras jose bus keičiamas kas valandą. Kad išvengtume didelių susibūrimų, judėjimas salėse vyks viena kryptimi, lankytojų prašysime sekti rodykles ir nuorodas. Valgyti bus galima tik specialiai tam įrengtose vietose ir žinoma, paruošėme daugybę rankų dezinfekavimo stotelių“, – sakė LITEXPO direktorius J. Bortkevičius.

Pandemija kvietė atsigręžti į knygas

Viena iš Vilniaus knygų mugės organizatorių, Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė, leidyklos „Tyto Alba“ vadovė Lolita Varanavičienė spaudos konferencijoje teigė, kad pandeminis laikas buvo palankus knygų pasauliui. „Karantinas ir tai, kad turėjome užsidaryti namuose, žmones pakvietė atsigręžti į knygas, kaip į puikią laisvalaikio leidimo formą, galimybę mokytis ar net keliauti. Išaugęs vaikų literatūros poreikis įrodo, kad ir vaikai grįžo, o gal tėvelių buvo sugrąžinti, prie skaitymo“, – kalbėjo L. Varanavičienė.

Ji teigia, kad per pandemijos metus, po pirmojo šoko atsigavusi leidėjų bendruomenė aktyviai ieškojo naujų kelių pas skaitytojus, modernių bendravimo formų. Suklestėjo knygų prekyba internetu, daugelis leidyklų atidarė savo internetines parduotuves. Vietoj gyvų susitikimų ir pokalbių su rašytojais leidyklos pradėjo kviesti į nuotolinius. „Prie dažnos knygos internete šiandien rasite ir virtualų susitikimą su autoriumi, kurio mes patys, gyvai, gal prisikviesti į Lietuvą nebūtume net svajoję“, – sakė L.Varanavičienė.

2020-ųjų metų knygų leidybos statistika teigia, kad per karantino metus tik nedaug sumažėjo naujai išleistų knygų pavadinimų - nuo 3479 iki 3257. Tiražai taip pat nekrito, o grožinės literatūros knygų pavadinimų atsirado net daugiau nei 2019 metais – buvo 1418, išleista 2020-aisiais – 1483. Lietuvių grožinės literatūros išleista tiek pat kiek 2019. „Šie skaičiai sako, kad leidybos sektorius greitai prisitaikė, nenustojo veikęs, kad mes, leidėjai, skaitytojams buvome naudingi ir reikalingi”, – sakė L.Varanavičienė, pridurdama, kad vieną knygą Lietuvoje perskaito 5-6 žmonės, knygomis dalijamasi, jos imamos iš bibliotekų.

Knygų pasaulis per pandemijos metus nesustojo. Tačiau ir autoriai, ir leidėjai, ir skaitytojai yra nepaprastai pasiilgę gyvo kalbėjimo, bendravimo, priblėso nominacijų ir apskritai Lietuvos knygų pasaulio akcentai. Tai, ką Vilniaus knygų mugė per 21-erius savo metus dovanojo ir ką augino. „Turime tai sugrąžinti, todėl į mugę grįžta ir tradiciniai literatūros apdovanojimai. Bus įtekta Vilniaus klubo premija, Jurgos Ivanauskaitės premija, apdovanoti Gražiausios knygos laureatai, pristatytas Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto kūrybiškiausių knygų dvyliktukas ir knyga laureatė, paskelbtos Metų knygos rinkimų bei IBY Lietuvos skyriaus vaikų literatūros nominacijos, „Knyga plius kinas“ pristatys kinematografiškiausias knygas“, – vardijo L.Varanavičienė.

Programoje – pasaulinės literatūros žvaigždės, parodos ir „Šortai“

Ruošdami 2022 metų programą, Vilniaus knygų mugės organizatoriai sau vis primindavo: turi būti įdomu kaip niekada. Išlaikyti visi formatai, visos tradicijos, skaitytojų laukia beveik 100 visiškai naujų leidinių. Ir vis dėlto, didžiulės programos per porą savaičių neįmanoma sukurti, taigi, mugės organizatoriams teko apsišarvuoti kantrybe, nustumti į šalį žodį „jeigu“ ir labai daug dirbti, kad ji įvyktų. „Padorumas reikalauja užsienio svečius kviesti prieš metus. Tačiau, ar galėjome būti tikri, kad mugė vyks ir svečiai turės, kur atvykti? Bet pandemija mus vienija, ribojimai visur panašūs, taigi, lieka tik padėkoti svečiams, kurie nepanikavo, kantriai laukė patvirtinimo ir į mugę atvyksta“, – kalbėjo L.Varanavičienė.

Vilniaus knygų mugėje šiais metais pamatysime gausų užsienio rašytojų būrį. Su savo skaitytojais susitikti atvyksta Karen Swan (JK), Halgrimur Helgasson (Islandija), Andrei Kurkov (Ukraina), Gabriel Pacheco (Meksika, Italija), Piotr Socha (Lenkija), Jean-Philippe Toussaint (Belgija). Savo klausimus skaitytojai galės užduoti ir rašytojams, kurie prisijungs prie mugės virtualiai: Luca di Fulvio (Italija), Andre Makine (Prancūzija), Nora Krug (JAV). Grįžta ir ne Lietuvoje gyvenantys mūsų literatūros ir kultūros žmonės – Algis Mickūnas, Kristina Sabaliauskaitė, Valdas Papievis, Saulius Tomas Kondrotas.

Mugės programa kasmet turi išskirtinę temos liniją, nepriklausomai nuo to, kokiu šūkiu ji pasitinkama. „Šiemet pristatoma nemažai knygų, reflektuojančių įvairius Lietuvos istorijos etapus: tremtį, sovietmetį, tautinių mažumų gyvenimą Lietuvoje, taip pat laukia pokalbiai apie literatūrą, kalbą, bus pristatyta nemažai poezijos knygų. 2022 metai yra paskelbti Pranciškaus Skorinos metais, tad net keli renginiai bus skirti jam“, – pasakojo viena iš mugės organizatorių Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Eljošaitytė-Kaikarė.

Diskusijos, parodos ir ekspozicijos Vilniaus knygų mugėje taip pat atspindės šių metų temą ,,Vaizdas kaip tekstas”. Spaudos konferencijoje jas pristatė viena iš mugės organizatorių, Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė. Ji pasakojo, kad ir šiais metais mugėje išlieka lankytojams 2019 metais pristatytas debatų turnyras „Šortai“. Penkiolikos minučių literatūrinėje dvikovoje du pokalbininkai – knygos autorius ir kritikas – turi maksimaliai turiningai atskleisti aptariamos knygos privalumus ir trūkumus. „Šortų“ ištvermingumą parodė ir pandemija – nors 2021 metais mugė buvo atšaukta, „Šortai“ įvyko portalo 15min.lt eteryje“, – sakė A. Žilinskienė.

„Šortų“ dvikovose aptariamos ne daugiau nei prieš metus išleistos knygos. Septyni kritikai, pasirinkę po dvi jiems įdomiausias knygas, kalbins jų autorius. Iš viso – penkios valandos, keturiolika susitikimų! Šiemet laukia net dvi naujovės – „Šortai“ su vaikų knygų autoriais ir pokalbis su vertėja apie knygą, parašytą ne lietuvių kalba. Šias diskusijas pristatys žurnalistas Audrius Ožalas.

Įtraukianti „Diskusijų klubo“ programa išskleidžia šių metų mugės temą „Vaizdas kaip tekstas“ ir siūlo diskutuoti apie vizualinę kultūrą. Kodėl vis daugiau skaitome ir rašome vaizdais, ką jie mums pasako tokio, ką nutyli žodžiai? „Svarstysime apie knygos vietą šiuolaikinėje vaizdų kultūroje ir kodėl autoriai kuria vaizdais praturtintus pasakojimus. O taip pat išlaikysime tradiciją aptarti svarbiausias aktualijas: kalbos ir ideologijos santykį, socialinę inžineriją ir jos apmąstymus distopinėje literatūroje, kolektyvinių traumų įtaką tiek visuomenės elgesio modeliams, tiek ir mūsų asmeniniams tarpusavio santykius“, – „Diskusijų klubo“ programą pristatė A. Žilinskienė.

3 salės galerijoje veiks 2020–2021 metų Knygos meno konkurso knygų laureačių ekspozicija. Tvarią bei ekologišką ją šiais metais kartu su VDA Interjero dizaino II kurso studentais parengė studija „Moa“. „Pristatome ir naujovę – edukacines ekskursijas Knygos meno ekspozicijoje su knygos meno ekspertėmis. Į jas registracija prasidės vasario 17 d. Lietuvos kultūros instituto interneto svetainėje“, – kvietė A. Žilinskienė.

Jauniesiems skaitytojams – atskira salė

Jaunųjų skaitytojų salėje užsiėmimą ras senas ir jaunas, vaikas ir suaugęs. „Kūrybos erdvėje be formulių“ – dėmesys komiksų kūrimui ir daugybė kitų kūrybinių malonumų, „Vaikų scenoje“ lauks susitikimai su pasiilgtais knygų autoriais, pažintys su pamėgtais ir naujais personažais, su moksleiviais bendradarbiaujantis „Jaunimo taškas“ pristatys pokalbių ciklą „Veidas iš ekrano“, kuriame kalbins socialinių tinklų garsenybes.

Jaunųjų skaitytojų salės partneris – Lietuvos bibliotekininkų draugija – „Bibliotekų erdvėje“ šiemet ypatingą dėmesį skiria pasakojimo menui, bus pristatyta kaip visada gausi, Lietuvos bibliotekų išradingai parengta programa.

Pirmą kartą pačius mažiausius skaitytojus, jų mamas ir tėčius mugė kviečia į jaukų „Knygų starto“ kampelį. Čia įsikurs pirmųjų knygelių biblioteka, vyks edukaciniai užsiėmimai ir konsultacijos ankstyvojo skaitymo klausimais, o taip pat valandėlė – „Tėčiai skaito vaikams“. 

 Jaunųjų skaitytojų salėje lankytojai ras ir spalvingiausias parodas. Vaizdais kalbančios knygos bus pristatytos parodoje „Bežodės knygos: iš pasaulio į Vilniaus knygų mugę“. Bežodžių knygų skaitymo užsiėmimuose lankytojai bus supažindinama su tokių knygų fenomenu, jų skaitymo strategijomis. Lankytojai kviečiami ir į Lietuvos rašytojų ir iliustruotojų sukurtų „knygiukų“ parodą.

Sigutės Chlebinskaitės kuruojama „Knygų šalis“ šiemet pristatys tris išskirtinius tiek savo talentu, tiek ir likimais knygų dailininkus. Iš Irano kilęs, šiuo metu Londone įsikūręs ir tarptautinius apdovanojimus vieną po kito renkantis talentingas grafikas, iliustruotojas ir paratletas Mohammadas Barrangi Fashtami knygų mugėje surengs savo kūrybos parodą, o per visas mugės dienas Jaunųjų skaitytojų salėje kurs kūrinį, kurio pristatymas vyks sekmadienį.

Rufinos Bazlovos siuvinėjimų serija „Baltarusiškos Vyzhyvankos istorija“ pasklido socialinėje erdvėje ir atkreipė viso pasaulio dėmesį, kuomet dailininkė, solidarizuodamasi su Baltarusijos masinių protestų dalyviais, tradicine foklorine siuvinėjimo technika įamžino taikius protestus ir kruviną valdžios atsaką į juos. Šiuo metu ši talentinga menininkė gyvena Prahoje ir atvyksta į Vilnių pristatyti savo kūrybos parodą „Vyzhyvanka, arba Nūdienos kronikų komiksai ir iliustracijos kryželiu“.

Garsus išskirtinio braižo lenkų knygų dailininkas Piotras Socha, Lietuvoje gerai pažįstamas iš knygų „Bitės“, „Medžiai“, knygų mugėje pristatys savo iliustracijų parodą. Visi trys menininkai kvies ne tik kartu kurti „Knygų šalies“ dirbtuvėse, bet ir į susitikimus bei jungtinį iliustruotojų slemą, kuris įvyks mugės šeštadienį.

Į mugės atidarymo ceremoniją kvies „Muzikos salė“

Melomanus, kūrėjus bei muzikos mylėtojus Vilniaus knygų mugėje suburianti AGATA Muzikos salė šiemet sukvietė daugiau nei 200 dalyvių. Lankytojai šiais metais kviečiami į dvi sales. 1-oje įsikūrs Lietuvos muzikantai, leidėjai ir kultūros centrai bei pokalbių scena. Joje apie savo naujus leidinius, kūrybą ir pasirodymus pasakos gausybė muzikantų, tarp jų ir grupės „jauti“, „shishi“, „8 kambarys”, atlikėja Gabrielė Vilkickytė ir net „Šventinis Bankuchenas“. 2-oje salėje bus įrengta profesionali scena kurioje vyks ir jaunųjų atlikėjų, ir scenos vilkų – Justino Jaručio, Donato Montvydo, Jurgos pasirodymai.

Pirmą kartą istorijoje, „Muzikos salėje“ mugės penktadienį bus surengtas aukcionas, per kurį bus galima įsigyti lietuviškos muzikos istoriją žyminčių atributų.

Jau tradicija tapo ir antrą „Muzikos salės“ dieną vyksiantys klausomiausių metų įrašų ir albumų apdovanojimai pagal asociacijos AGATA renkamus tikslius statistinius duomenis. Apdovanojami klausomiausi lietuviški albumui ir singlai tarptautinėse muzikos pasiklausymo platformose - „Spotify“, „Deezer“, „Apple Music“ ir kitose platformose. Pirmą kartą bus apdovanotas ir gražiausias albumo viršelis.

Keletą kartų per dieną lankytojus stebins įspūdingas technines koncertų galimybes demonstruojantis „Spacemap Go“ šou. „Muzikos salė” visas keturias dienas taps vienos didelės muzikos šeimos namais, - sakė „Muzikos salės“ organizatorė, asociacijos AGATA direktorė Agnė Begetė. Ji nepaprastai džiaugiasi, kad būtent „Muzikos salei“ patikėta surengti didžiausio kultūrinio renginio Lietuvoje – Vilniaus knygų mugės atidarymo ceremoniją.

Tarptautinė, 22-oji Vilniaus knygų mugė „Vaizdas kaip tekstas“ vyks šių metų vasario 24–27 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Mugės organizatoriai – Lietuvos leidėjų asociacija, Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos parodų ir kongresų centras LITEXPO.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.