Luksnėniškių šeimos spaustas sultis mėgsta ir vaikai, ir senoliai ()

Naruševičių šeimos sulčių spaudimo verslas prasidėjo nuo sulčių spaudimo savo poreikiams. „Pasigaminau rankinį spaustuvą ir spaudėme sau, pamatę giminaičiai irgi paprašė išspausti. Nuo to ir užsivedė visas šitas reikalas“, – pasakojo A.Naruševičius.
Šiandien sulčių spaudykla „Obuolinio sultys“, teikianti sulčių spaudimo, pasterizavimo ir pakavimo paslaugas, žinoma plačiai. Į Luksnėnus obuolius sultims spausti žmonės veža iš visos Pietų Lietuvos – Varėnos, Lazdijų rajonų. Anot A.Naruševičiaus, gal kam patogiau, gal kam kokybė labiau patinka.
„Visa reikalinga sulčių gamybos įranga – du spaudimo presai, keturi pasterizavimo katilai, atliekų šalinimo transporteris – sukonstruota tėčio rankomis. Viskas padaryta taip, kad žmogus gautų kuo sveikesnį ir kokybiškesnį produktą“, – aiškino A.Naruševičiaus sūnus Šarūnas, perimantis iš tėvų verslą.
Naruševičių šeima draugiška aplinkai – išspaudų klientui išsivežti nereikia, nes atliekos keliauja pas ūkininką, kuris jas panaudoja siloso gamybai.
„Esame išskirtiniai“
Anot Š.Naruševičiaus, sulčių spaudykla „Obuolinio sultys“ nuo daugelio kitų sulčių spaudyklų skiriasi tuo, kad joje nėra linijos, kurioje vyksta nepertraukiamas sulčių spaudimo procesas.
Tai leidžia iš karto spausti tiek obuolių, kiek klientas atsivežė, nerenkant reikalingo kiekio, kad apsimokėtų paleisti liniją. „Spaudžiame kiekvieną dieną, kada žmogui patogu, nesvarbu 20 ar 30 litrų. Mes spaudžiame, o naudojant liniją, to padaryti negalima“,–apie rūpestį klientų patogumu kalbėjoŠ.Naruševičius.
Be to, „Obuolinio sulčių“ spaudykloje visą sulčių gamybos procesą nuo obuolių nuplovimo (kiekvieno kliento obuoliai nuplaunami nauju vandeniu) iki sulčių išpilstymo į pakuotes galima stebėti.
Klientai tai įvertina ir luksnėniškių spaudykloje sultis spaudžia ištisus dešimtmečius, neieškodami kitų spaudyklų. „Kasmet susitikdami su tais pačiais žmonėmis, tampame artimi, dalijamės gyvenimo džiaugsmais ir bėdomis, tad vasarai persiritus į antrą pusę jau imi laukti susitikimų“, – pasakojo jaunasis Naruševičius.
Dar vienas „Obuolinio sulčių“ išskirtinumas – dėmesys vaikams. „Jei kartu su tėvais ar seneliais atvažiavo ir vaikų, jiems nereikia nuobodžiauti. Belaukdami gali pašokinėti ant batuto, pasisupti sūpynėse ar pameškerioti čia pat esančiame tvenkinėlyje“, – vardijo pramogas vaikams Š.Naruševičius.
Smalsesni mažieji gali žiūrėti, kaip obuoliai tampa sultimis.
Gardina kitomis sultimis
Spaudimo sezonas tradiciškai prasideda alyviniais ir kitų vasarinių veislių obuoliais, o jam įsibėgėjant, obuolių sultys gardinamos vynuogių, aviečių, kriaušių, morkų, moliūgų, melionų, šilauogių, šaltalankių, apelsinų sultimis. „Ypač skanios šalnų pakąstų vynuogių ir rojaus obuoliukų sultys“, – sako Š.Naruševičius.
Sūnui pritaria ir vyresnysis Naruševičius. Anot jo, nors alyviniai obuoliai valgyti skanūs, o pažiūrėti gražūs, bet sultims nelabai tinka, nes jų sultys neturi gero skonio, tarsi vanduo.
Didelę sulčių gaminimo patirtį turinčių vyrų nuomone, su obuolių sultimis galima maišyti įvairiausių uogų ir vaisių, daržovių sultis. Svarbiausia, kad didžiąją dalį sulčių sudarytų obuolių sultys. Proporcijos turėtų būti tokios: 85–90 proc. obuolių sultys, o likusią dalį galėtų sudaryti kitokios.
„Tokiomis proporcijomis sumaišytos sultys bus idealios. Pasirinkus kitokias proporcijas, kada dominuos kitos sultys, mes negalėsime atsakyti už kokybę“, – aiškino Š.Naruševičius.
Pilstymas į bidonus nepopuliarus
„Obuolinio sultyse“ pagamintos sultys neprarūgsta, nes neturi drumzlių. Sultims pakaitus iki tam tikros temperatūros, nugriebiamos putos, taip pašalinant nuosėdas. Uždaroje sulčių spaudimo linijoje to padaryti negalima.
„Sultys prarūgsta todėl, kad drumzlei patekus į kranelį, jis sandariai neužsidaro. Taip patenka oro ir prasideda rūgimas. Sultis kaitiname iki 80 laipsnių karščio, kad žūtų blogosios bakterijos ir būtų išsaugotos gerosios“, – aiškino Š.Naruševičius.
Pataruoju metu išpopuliarėjęs sulčių pilstymas į pakuotes baigia išstumti išpilstymą į klientų atsivežtą tarą, dažniausiai bidonus.
Š.Naruševičiaus teigimu, į bidonus pageidauja supilti maždaug kas dešimtas užsakovas, ketinantis iš sulčių raugti vyną ar jose konservuoti burokėlius. Išspausti bidoną (beveik 40 l) atsieina 7 eurus.
Luksnėniškiai sultis pilsto į 5 ir 3 litrų pakuotes. 3 l tvirta pastatoma pakuotė su kraneliu kainuoja 2,20 Eur. Tokia pati 5 l pakuotė kainuoja 2,70 Eur, o 5 l pakuotė, kuriai reikia dėžutės,– 2,40 Eur. Popierinė dėžutė, kurią galima naudoti ne vieną kartą, kainuoja 0,3 Eur.
Dažniausiai vienas klientas atsiveža 3–4 maišelius obuolių, iš kurių išeina 10–14 pakuočių arba apie 70–80 litrų sulčių.
Dovanoja seneliams
Šiemet jau bus ketvirti metai, kai Naruševičių šeima po 20 pakuočių sulčių kasmet dovanoja Druskininkų senoliams.
„Nuvežame į „Carito“ organizaciją ir jie išdalija kuriems reikia. Kaip patvirtinimo, kad sultys tikrai pateko seneliams, paprašau senolio su sulčių pakuote nuotraukos“, – pasakoja Š.Naruševičius, kurio gyvenimo kredo – „Išmokai gauti, išmok ir duoti“.