Įsikibk į žemę, žemė į tave penkis kartus labiau įsikibs (24)
Pirmosios daržovės ryškesnius raštus pina
Jazminų turguje pasitiko pavasarinės vyrų kalbos. Iš jų šnekos supratau, kad susitiko to paties kaimo vyrai. „Ar girdėjai, į Sūrmaišį sugrįžo knyvės, net kelios šeimynos. Vargšelės nuo ryto jau knyviuoja, kažkaip net širdį graudina“, – pastebi vienas.
„Kur negirdėsi, net mąstau, kasdien lietus drožia, neturės sausos vietos lizdeliams sukti“, – atjaučiau atitaria kitas, dar su liaudiška mintimi – „pempelė tuo ir bagota, kad jos galvelė kuoduota“.
Vyrai tęsia kalbą ir apie kitus skrajūnus, kurie per tokią šaltą ir vėjuotą naktį iki pat ryto savo klykiančiomis voromis dangų raižė. Gražu stebėti vyrus taip jautriai įsikalbėjusius.
Jau turgaus valdose ir vėl kalba apie paukščius, tik tuos, kurie prie jų lesinimo vietų vis dar laikosi. „Jau begėdžiams turėtų būti gėda lesalo kaulinti, kai visa žemė kurmių ir sliekų išvarpyta“, – girdžiu pažįstamą Onutės Petrauskienės balsą. Garbaus amžiaus moteris pirkusi krepšelį saulėgrąžų. „Kad gi tie maži snapeliai dar labai nori jų“, – teisinasi pensininkė.
Ir manieji dar nori, ir aš ketinu saulėgrąžų kilogramą ar du nupirkti. Pardavėjos klausiu, gal jau paskutinė pirkėja būsiu, ši net nustemba. Pasirodo, šiandien per dvidešimt penkiakilograminių maišelių parsivežė ir, ko gero, kaipmat jų nebeliks.
Vienas buvęs girininkas ką tik tris paėmė, jis beveik apskritus metus paukšteliams saulėgrąžų paberia. Šis garbaus amžiaus paukštijos mylėtojas vien šiemet per dvidešimt maišelių yra pirkęs. Klausantis griūva stereotipai, kad vyrams visai kiti reikalai rūpi.
Jazminų turguje šį kartą vyrauja svogūnai. Bene didžiausia pasiūla ropelių, kurios augina laiškus. Kilogramas tokių svogūnų – 1–1,2 euro, svogūnėlių kilogramo kaina iki 3,5 euro, „šalot“ tipo valgyti skirtų (sodinimui per didelės ropelės) – vienas euras.
Ant prekystalių raudonuoja ridikėliai, kuriuos kaimynai lenkai užauginę, ryšulėlis – iki 60 euro centų, maždaug tiek kainuoja ir krūminė salota. Šviežių lenkiškų agurkėlių kilogramo kaina sumažėjo perpus, iki 3,50 euro. Pirmosios daržovės, pasak turgaus lankytojų, ryškesnius raštus ant prekystalių pina.
Akį traukė rauginti česnakai. Jų skonio žinovai teigia, kad raugti česnakai švelnesni, visai ne tokie kaip žali, ir labai tinkamas pagardas prie mėsos. „Su jais, panašiai kaip su bulvių traškučiais, kartą paragavęs negali sustoti“, – vaizdžiai paaiškina Jonu pasivadinęs vyras. Kilogramas raugintų česnakų kainuoja 10 eurų.
Rauginti agurkėliai penkis kartus pigesni, o raugintų kopūstų kilogramas – 1,2 euro. Apie raugintas daržoves besisukinėdama išgirdau ir dėmesio vertą patarimą – raugiant burokus ar kopūstus reikia įdėti porą riekelių juodos duonos, kad rūgštis būtų geresnio skonio.
Patarimų, patarsiu, reikia klausyti. Štai anąkart, kai susiruošusi išsikepti žagarėlių, parduotuvėje sukiojausi prie miltų lentynos, daugiau patirties turinti moteris ėmė patarinėti, kad speltos miltų būtent šiam kepiniui nepirkčiau, nes nusivilsiu. Nepaklausiau. Bet ir kepiniu neapsidžiaugiau. Svečiai irgi nesimėgavo nauju skoniu. Va, blynai tikrai iš šių miltų būtų skanūs.
Kaip vaidilas drausmino Liudas Gira
Pagaliau išsirinkome merus. Kaip papokštavo ilgametis mūsų laikraščio skaitytojas Vincas, politikų žmonų ir vaikų rodymo metas baigėsi, dabar turi prasidėti rimtas darbas.
Vincas netrukus į darbus visuomenės labui pulsiantiems politikams, tarybų nariams linki produktyvaus darbo. Jis sėkmingas bus nuo kiekvieno į valdžią patekusio atsidavimo, atsakomybės lygio. O tiems, kuriems šių savybių pritruks ir jie bus neaktyvūs, Vincas siūlo pritaikyti bausmes, kokias prieš 98-erius metus ką tik įsteigto valstybinio Kauno teatro aktoriams taikė su jais sutartis pasirašinėdamas tuometis dramos vaidyklos vedėjas Liudas Gira. Tai buvo 1921 metais. Juk dažnai, skaitytojo Vinco pastebėjimu, tarybos nariai savo elgesiu primena artistus.
Kritikų didžiąja saule vadinama maištingoji primadona Ona Rymaitė mėgo chaosą, tad su ja, kaip su vaidila (taip tuomet ši profesija buvo įvardijama) buvo pasirašyta sutartis, kuria remiantis jauna graži artistė turėjo pasižadėti laikytis vaidyklos darbuotės statuto.
Vasaros metu gauti atostogų 1,5 mėnesio, susirgus gauti du mėnesius visą algą, antrus du mėnesius – pusę gaunamos algos. Ligai užtrukus ilgiau kaip keturis mėnesius, alga toliau nemokama, bet sutartis galioja iki 6 mėnesių nuo ligos pradžios.
Alga – 2 tūkst. auksinų.
Už pavėlavimą į repeticiją – baudžiama iki 3 nuošimčių algos, už pavėlavimą į vaidinimą – iki 10 nuošimčių algos. Už neatėjimą į repeticiją – 10 nuošimčių algos, už neatėjimą į vaidinimą – 50 nuošimčių algos.
Baudos pinigai išskaitomi algą mokant. Pavėlavimas, trunkantis iki valandos, traktuojamas kaip neatėjimas.
Įvedus tokią tvarką, tarybos posėdžiai, Vinco nuomone, būtų produktyvūs.
„Aš niekaip nesuprantu politikų, kurie taip veržiasi į pirmųjų gretas, o išrinktųjų gyvybingumas subliūkšta kaip vasarinių grybų po stipresnio lietaus“, – teigia pašnekovas.
Bet dar ne grybavimo metas, dar tik įpusėjo kovas, taip miela žvalgytis į bundančią gamtą.
Dirvožemis tampa ne juodas, o pilkas
Pasak senolių, iš daržovių mūsų protėviai daugiausia augino ir suvartodavo kopūstų ir burokų. Ne vienas garbaus amžiaus mano pašnekovas teigė, kad dar prisimena tėvų augintus dryžuotus burokus, kuriuos vėliau, pokariu, išstūmė raudonieji burokėliai.
Ne kartą ir savo bičiulę Marijoną esu kamantinėjusi, ar tie, dabar sėklų rinkoje pasirodę itališki dryžuoti burokai, nėra atrasti pamirštieji? Tvirtino, kad tikrai ne tie. Anie buvę labai skanūs.
Anuomet kiekvienas, kas turėjo žemės, skirdavo sklypelį kanapėms auginti. Jų sėklas spragindavo ir grūsdavo piestoje į pieną, kuris buvo nepamainomas pasninko metu. Bet apie pasninko valgius pakalbėsime vėliau, dabar laikas rimtai kalbai apie mūsų žemę maitintoją.
Pastaruoju metu daug kalbama apie dirvožemio nykimą, jo derlingumo mažėjimą, kas yra opi viso pasaulio problema. Jungtinių Tautų Organizacijos duomenimis, apie trečdalis planetos žemės yra nualinta.
Remiantis spauda, pasaulio specialistai perspėja – jei ir toliau leisime dirvožemiui degraduoti tokiais tempais, žemdirbystės vaisiais galėsime džiaugtis tik artimiausius 60 metų.
Jungtinės Tautos iškėlė tikslą iki 2030 metų sustabdyti pasaulinę dirvožemio degradaciją. Lietuvos mokslininkai taip pat ragina aktyviai spręsti dirvožemio nykimo problemą.
Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto docentas, Žemės ūkio mokslo ir technologijų parko naujų technologijų centro vadovas dr. Vytautas Liakas akcentuoja ir neatsakingą ūkininkavimą, tai yra pernelyg intensyvų žemės dirbimą, nepagrįstą žemės ūkio technikos naudojimą, gausų tręšimą.
„Kai kurie Lietuvos ūkininkai nuo savo veiklos pradžios 1991 metais prarado 50–60 proc. dirvožemio humuso. Tai yra milžiniški nuostoliai – beveik dirvožemio sunaikinimas. Žmonės paprastai tos žalos neįvertina, tačiau specialistai fiksuoja, jog kasmet netenkama derlingojo, humusingo sluoksnio. Dirvožemis tampa ne juodas, o pilkas.
Ūkininkai pastebi, kad trąšų ir augalų saugos priemonių sunaudoja vis daugiau, o derlius negerėja. Nuo 1998 metų trąšų sunaudojimas Lietuvoje išaugo vidutiniškai 30 proc. Tačiau žymaus derlingumo padidėjimo nėra. To priežastis – prastėjantis dirvožemis“, – teigia V.Liakas.
Mokslininkas pastebi, kad dirvožemis kadaise buvo smėlis, tik jame per milijonus metų iš sunykusių augalų ir gyvūnų liekanų susiformavo organinė dalis – humusas.
Nuolat alinant, ateityje jis vėl gali virsti smėliu. Augalams reikalingas minimalus humuso kiekis dirvožemyje yra 2 proc. Dabar didelėje dalyje Lietuvos dirvožemių yra tik 1,2–1,5 proc. humuso.
Lietuvos mokslininkai siūlo tokias pagrindines rekomendacijas šalies dirvožemiui išsaugoti:
Atsisakyti nepagrįsto žemės dirbimo. Lietuvoje derlingas tik 15–20 cm dirvožemio paviršius. Tačiau naudojant šiuolaikinę žemės ūkio techniką, išariama giliau ir į viršų iškeliamas nederlingas sluoksnis.
Be to, netinkamas arimas padidina piktžolių plitimą, o po laukus važinėjanti sunki technika žemę dar ir suslegia.
„Ūkininkai niekaip nesuvokia, kad žemę reikia dirbti mažiau. Rekomenduojama supaprastinti žemės dirbimą ir pereiti prie tiesioginės sėjos, kai nuėmus augalus žemė ne ariama, o sėjama iškart. Tai yra vienas populiariausių sprendimų, leidžiantis apsaugoti dirvožemį nuo nykimo“, – aiškino V.Liakas.
Taikyti sėjomainą. Vienus augalus auginti pelninga, kitus – ne. Ūkininkai linkę auginti vien pelninguosius, tai yra kviečius, miežius, rapsus. Šie labiausiai alina dirvožemį, todėl būtina taikyti sėjomainą – augalų kaitą.
Naudoti biologinius preparatus. Jie – nėra trąšos. Tai dirvožemio aktyvintojai, kurie sukurti naudojant tokias technologijas, kurias gamta sėkmingai naudoja milijonus metų. Žemėje yra visų jai reikalingų naudingųjų medžiagų. Tik mes jas užblokavome ilgą laiką gausiai naudodami trąšas ir pesticidus.
Biologiniai preparatai padeda dirvožemiui atsigauti ir aprūpinti augalus būtinomis maistingomis medžiagomis.
Išmintingi daržininkai, ypač turintys ir vertinantys šiltnamius, manau, pasinaudos šiomis naujausiomis mokslininkų rekomendacijomis ir pasirūpins žemės, kurioje jau ne vienerius metus auginamos tos pačios daržovės, kokybe.
Ir gavėnioje valgyti norisi
Jūsų laiškų kraitelė neišsenka. Violeta savajame pretenzijų reiškia miesto veido kūrėjams – architektams. Jos pastebėjimu, jau net genelio margumą savo spalvomis pranoksta mūsų renovuoti daugiabučiai.
„Kaip smagu važinėti po Europos šalis, kurių miestuose ir miesteliuose dominuoja architektų parinktos spalvos – estetiška, gražu. O kokie mūsų namai? Kam kokia spalva patinka, tokia ir nusidažo. Ar ne laikas truputį pakoreguoti, parinkti gatvei, kvartalui spalvų derinį, kad sau ir turistams atrodytume šiek tiek įspūdingiau?“ – klausia Violeta.
Paskambinęs savo mintis išsakė 80 metų pintinių pynėjas, kuriam nepatiko Simno Kaziuko mugėje prekiavusio devyniasdešimtmečio pynėjo iš Pivašiūnų gaminiai. „Aš pinu daug įdomiau ir sparčiau“, – tikino jis.
Tikime ir dar kartą prašomės į svečius. Mielai atvažiuosime ir meistro patirtį pagarsinsime. Juk mokančiųjų senoviškai pinti vadinamuosius kašikus yra nedaug. Tad laukiame kvietimo.
„Savo kaimynes jau išmokiau, kaip paruošti žemę pomidorams, agurkams auginti, pamokyti noriu ir skaitytojus. Ne vienas nusipirkęs žemės mano, kad belieka išpilti į sodinimo indą ir pasėti sėklas. Pirmiausia durpių substratą reikia išpilti į kibirą ar didesnį dubenį ir patikrinti drėgnumą. Tada daugiau ar mažiau įpilti šilto vandens ir gerai išmaišyti. Po pusvalandžio dar kartą permaišyti ir išpilstyti į sodinimo indus. Nepermaišyta žemė dažnai jau būna supuolusi į grumstelius, ilgiau pastovėjusi pradžiūsta. Pastebėjau, kad į taip paruoštą žemę pasodintos sėklelės greičiau išdygsta“, – gerą patarimą atsiuntė Vilija.
Ponios Valerijos Aleknavičienės laiškas – tarsi kulinarinis lankstinukas. Senjora su bičiulėmis, prieš pusšimtį metų baigusiomis Vilniaus universitetą, surengė pasibuvimo vakarą. Į jį kiekviena turėjo atsivežti savo regiono patį seniausią receptą, paveldinį. Ir ne bet kokį, o pasninkinį. Pasigaminti patiekalo nereikėjo, nes susitiko vienoje Marijampolės kavinėje.
„Labai įdomių receptų gavau, tad griekas būtų jais su skaitytojais nepasidalyti, juo labiau kad dabar pasninkas, gal ne viena šeimininkė pasinaudos“, – teigia Valerija.
Degtienė, anykštietės patiekalo receptas
Reikia:
2 stiklinių rupių ruginių miltų,
saujos džiovintų obuolių,
šaukšto cukraus ar tiek pat paruoštų garstyčių,
dviejų stiklinių vandens.
Miltus užpilti šiltu virintu vandeniu, suberti juostelėmis supjaustytus išmirkytus obuolius, cukrų ar garstyčias, gerai išmaišyti ir dvi dienas rauginti. Valgyti su šiltomis su lupenomis išvirtomis bulvėmis.
Šmotalas pagal žemaitę
Reikės:
3 bulvių,
2 svogūnų,
1 skiltelės česnako,
2 šaukštų grietinės,
stiklinės rūgusio pieno,
2 nedidelių virtų burokėlių,
pipirų, druskos.
Išvirtas bulves sutrinti, sumaišyti su grietine, rūgusiu pienu, pipirais, svogūnu, česnaku. Smulkiai sukapoti burokėlius ir viską išmaišyti.
Šmotalas tiekiamas su karštomis lupenuotomis bulvėmis ir dažniausiai vakarienei.
Pusmarškonė žemaičių košė
Pusei kilogramo bulvių reikia stiklinės ruginių ar kvietinių miltų, pusės litro pieno, 100 g lašiniukų, svogūno, šaukšto grietinės, druskos. Bulves išvirti, sugrūsti, supilti pieną, suberti miltus (ruginiai geriau), maišant pavirti, kad miltų kvapas išnyktų, pasūdyti. Lašiniukus supjaustyti, paspirginti su svogūnu, grietine ir užpilti košę. Valgoma su rūgusiu pienu vakarienei.
Vietoje lašiniukų kartais dedama silkė. Ji išvaloma, supjaustoma ir įmaišoma į košę.
Bulvės pasukų padaže
Reikės:
6–7 bulvių,
50 g aliejaus ar sviesto,
pusės litro pasukų,
2 šaukštų miltų,
2–3 raugintų agurkų, svogūno.
Su lupenomis išvirtas bulves nulupti ir griežinėliais supjaustyti. Miltus pakepinti svieste ar aliejuje, supilti pasukas, supjaustytus agurkus, svogūną ir 10 minučių troškinti. Patiekti su indu vakarienei ar pusryčiams.
Salierų maltinukai šventadieniui suvalkietiškai
Reikės:
600 g salierų,
100g pyrago,
100 g mėsos,
kiaušinio,
druskos,
kmynų,
2 šaukštų miltų,
aliejaus,
sviesto.
Salierus nuvalyti, stambiai supjaustyti ir 10 minučių virti pasūdytame vandenyje. Piene pamirkyti pyragą. Viską sumalti, daryti kukulius, apvolioti juos miltuose ir kepti. Iškeptus apipilti lydytu sviestu.
Valgyti pietums su virtomis bulvėmis, raugintomis daržovėmis.
Valerijos atsiųstų senovinių patiekalų receptų paletę papildysime mūsų nuolatinės skaitytojos, pyragų meistrės Gitanos Stramskienės trupininiu pyragu su juodaisiais serbentais ir obuoliene.
Reikės:
400 g kvietinių miltų,
50 g visų grūdo dalių miltų,
200g cukraus,
vanilinio cukraus,
1 a. š. kepimo miltelių,
3 kiaušinių,
150 g sviesto.
Dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Sudėti minkštą sviestą ir kiaušinius. Minkyti, kol sulips į vientisą masę. Tešlą padalyti į dvi dalis. Į vieną įminkyti šaukštą aguonų – tai bus pyrago pagrindas. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti kokiai valandai į šaldymo kamerą. Skardą iškloti kepimo popieriumi ir jį patepti sviestu. Išėmus iš kameros vieną gabalėlį tarkuoti į skardą – tai bus pyrago padas. Tada pilti uogienę. Aš pilu apie pusę litro juodųjų serbentų ir tiek pat obuolienės. Tada ant viršaus užtarkuoti likusią dalį tešlos. Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie valandą.
Skanumėlis.
Komentarai
Palikite savo komentarą
Tcyifm - buy furosemide…
Komentaras
Tcyifm - buy furosemide online Yeboop llkojp
Iskvat - rx sildenafil…
Komentaras
Iskvat - rx sildenafil Jqxodr iecaas
Usstnt - writing a research…
Komentaras
Usstnt - writing a research essay Hyyobe lyiqib
Qinphw - generic…
Komentaras
Qinphw - generic finasteride how much Ycirtz iknfsm
Whvefr - amour avec viagra…
Komentaras
Whvefr - amour avec viagra Yupxyx pkuoqv
Izguil - finasteride 1mg…
Komentaras
Izguil - finasteride 1mg alternatives Ihfxez iuzocw
Tyvvjd - writing personal…
Komentaras
Tyvvjd - writing personal essay Erprci wsgxsw
Pwtxmu - brand viagra…
Komentaras
Pwtxmu - brand viagra Drrpdv nglkbn
Yahtmj - essay capital…
Komentaras
Yahtmj - essay capital Zpfjhd douyiz
Edwahl - buy viagra pay…
Komentaras
Edwahl - buy viagra pay with paypal Izgprq icyxrv
Zxukrv - can i buy cialis…
Komentaras
Zxukrv - can i buy cialis over the counter canada Artuit naayry
Czvjni - furosemida 40 mg…
Komentaras
Czvjni - furosemida 40 mg Rpgzja xnhjyp
Nfirlv - tadalafil generic…
Komentaras
Nfirlv - tadalafil generic Bzzrim plpgzo
Bvuelr - modafinil adhd…
Komentaras
Bvuelr - modafinil adhd Jesjlj hotete
link1 link2 link3 link4…
Komentaras
link1
link2
link3
link4
link5
link6
link7
link8
link9
link10
link11
link12
link13
link14
link15
link16
link17
link18
link19
link20
link21
link22
link23
link24
link25
link26
link27
link28
link29
link30
link31
link32
link33
link34
link35
link36
link37
link38
link39
link40
link41
link42
link43
link44
link45
link46
link47
link48
link49
link50
link51
link52
link53
link54
link55
link56
link57
link58
link59
link60
link61
link62
link63
link64
link65
link66
link67
link68
link69
link70
link71
link72
link73
link74
link75
link76
link77
link78
link79
link80
link81
link82
link83
link84
link85
link86
link87
link88
link89
link90
link91
link92
link93
link94
link95
link96
link97
link98
link99
link100
link101
link102
link103
link104
link105
link106
link107
link108
link109
link110
link111
link112
link113
link114
link115
link116
link117
link118
link119
link120
link121
link122
link123
link124
link125
link126
link127
link128
link129
link130
link131
link132
link133
link134
link135
link136
link137
link138
link139
link140
link141
link142
link143
link144
link145
link146
link147
link148
link149
link150
link151
link152
link153
link154
link155
link156
link157
link158
link159
link160
link161
link162
link163
link164
link165
link166
link167
link168
link169
link170
link171
link172
link173
link174
link175
link176
link177
link178
link179
link180
link181
link182
link183
link184
link185
link186
link187
link188
link189
link190
link191
link192
link193
link194
link195
link196
link197
link198
link199
link200
link201
link202
link203
link204
link205
link206
link207
link208
link209
link210
link211
link212
link213
link214
link215
link216
link217
link218
link219
link220
link221
link222
link223
link224
link225
link226
link227
link228
link229
link230
link231
link232
link233
link234
link235
link236
link237
link238
link239
link240
link241
link242
link243
link244
link245
link246
link247
link248
link249
link250
link251
link252
link253
link254
link255
link256
link257
link258
link259
link260
link261
link262
link263
link264
link265
link266
link267
link268
link269
link270
link271
link272
link273
link274
link275
link276
link277
link278
link279
link280
link281
link282
link283
link284
link285
link286
link287
link288
link289
link290
link291
link292
link293
link294
link295
link296
link297
link298
link299
link300
link301
link302
link303
link304
link305
link306
link307
link308
link309
link310
link311
link312
link313
link314
link315
link316
link317
link318
link319
link320
link321
link322
link323
link324
link325
link326
link327
link328
link329
link330
link331
link332
link333
link334
link335
link336
link337
link338
link339
link340
link341
link342
link343
link344
link345
link346
link347
link348
link349
link350
link351
link352
link353
link354
link355
link356
link357
link358
link359
link360
link361
link362
link363
link364
link365
link366
link367
link368
link369
link370
link371
link372
link373
link374
link375
link376
link377
link378
link379
link380
link381
link382
link383
link384
link385
link386
link387
link388
link389
link390
link391
link392
link393
link394
link395
link396
link397
link398
link399
link400
link401
Bulcxs - http://virviaga…
Komentaras
Bulcxs - http://virviaga.com/ canada viagra
buy tadalafil generic -…
Komentaras
buy tadalafil generic - tadalafil pfizer tadalafil 5mg
if i stop taking propecia -…
Komentaras
if i stop taking propecia - http://propechl.com/ is finasteride safe
propecia rogaine - does…
Komentaras
propecia rogaine - does propecia thicken thinning hair reddit propecia
tadalafil online canadian…
Komentaras
tadalafil online canadian pharmacy - buy tadalafil pills tadalafil 20 mg