Džiovinti vaisiai: svarbiausia – saikas (0)

– Lukai, iš kokių šalių į Jūsų parduotuvėlę atkeliauja džiovinti vaisiai?
– Turbūt iš viso pasaulio. Nuo lietuviškų džiovintų obuolių, turkiškų abrikosų ir figų. Didelė dalis natūralių vaisių atvežama iš Tailando, Uzbekistano, būna ir iš Pietų Afrikos Respublikos, taip pat iš JAV ir Kanados.
– Džiovinti vaisiai – patogus ir naudingas užkandis kelionėje. Kokius ir kaip įpakuotus pirkti, kad nereikėtų ruošti papildomai, o žmogus jaustųsi saugus bei sveikas?
– Praktiškai visi džiovinti vaisiai tinka kelionėms. Dauguma jų nebijo didesnio karščio, todėl ir mums nereikia bijoti, kad jie suges ir bus netinkami vartoti. Norėčiau išskirti džiovintą imbierą, nes jei keliaujantįjį ima pykinti, vienas kubelis imbiero nuramina šį nemalonų jausmą. Keliaujant geriausia džiovintus vaisius laikyti maisto dėžutėse, o skrendant lėktuvu, ką darau ir pats, – naudoti užsegamus maišelius. Taip sutaupau vietos.
– Labai svarbu, kad vaisių džiovinimas vyktų natūraliai. Bet tuomet jų prekinė išvaizda būna ne tokia patraukli. Ar vaisių išvaizda labai svarbi pirkėjams?
– Iš tiesų išvaizda labai svarbu pirkėjams. Dažniausia žmones traukia ryškios spalvos. Reiktų vengti jų, nes tik labai maža vaisių dalis turi ryškias natūralias spalvas.
– Ar visuomet būna pažymėta, kad džiovinimo metu vaisiai buvo apdoroti konservantu – sieros dioksinu, kuris yra alergenas?
– Taip, visi sieros dioksidu apipurkšti vaisai turi prierašą, kad jie apdoroti konservantu.
– Kaip ir kur laikyti nusipirktus didesnius kiekius, kad kenkėjų neprisiviliotume?
– Iš tiesų, kuo mažiau apdirbtas vaisius, tuo didesnė tikimybė, kad iš egzotinių šalių kartu su vaisiumi atskraidintas ir kenkėjo kiaušinėlis. O kenkėjams išsiristi tinkamą terpę sukuria šiluma, tad siūlyčiau vaisius laikyti kuo vėsesnėje vietoje. Jei džiovintus vaisius saugote šaldytuve, juos reiktų kuo sandariau supakuoti, kad nepritrauktų drėgmės, nes ji pakeičia džiovinto vaisiaus skonį.
– Džiovintos slyvos siejamos su geresniu virškinimu, abrikosai – regėjimo pagerinimu, datulėse esantis kalis naudingas širdžiai, razinos – akims. Kokie džiovinti vaisiai alytiškių yra labiausiai mėgiami ir perkami?
– Alytiškiai ir jauni, ir vyresni, dažniausiai dėl geresnio virškinimo, vietoje vaisių renkasi džiovintas slyvas. Labai populiarios ir datulės, daug pirkėjų jas naudoja kaip sveiką alternatyvą saldumynams. Itin mėgiamas džiovintas imbieras, jis padeda apsisaugoti nuo peršalimo, gerina virškinimą. Alytiškiai noriai renkasi ir kiek egzotiškesnius vaisius, mėgstami mangai, ananasai bei kiviai, kuriuose gausu vitamino C bei kitų mums reikalingų mikroelementų.
– O kokie džiovinti vaisiai labiausiai mėgiami Jūsų?
– Aš dažniausia renkuosi razinas, nes aktyviai sportuoju. Tai labai universalus vaisius, kuris tinka bet kur. Labiausia mėgstu jas valgyti su grūdų koše, bet patinka ir vienos. Daug žmonių razinas naudoja ir mėsos patiekalams gardinti.
– Dietologai skatina valgyti džiovintų vaisių saikingai, kartu išgerti ir stiklinę vandens. Ką Jūs dažniausiai patariate pirkėjams?
– Kaip ir viskam, taip ir džiovintų vaisių valgymui turi būti saikas. Nes net ir sveiką bei natūralų maistą galime paversti žalingu, jei pamiršime saiką. Tai pat rekomenduoju, jei yra galimybė, prieš valgant vaisius nusiplauti vandeniu. O kai kuriuos vaisius net siūlyčiau per naktį pamirkyti, taip jie tampa skanesni ir greičiau virškinami. Pavyzdžiui, figos daug skanesnės ir lengviau virškinamos, kai yra išmirkomos vandenyje.
Komentarai
Palikite savo komentarą