10 idėjų, ką veikti Lietuvoje Pasaulinę turizmo dieną (362)

turizmas
Artėjantis savaitgalis – ypatingas ir keliautojams, ir tiems, kas rūpinasi jų pagalvės minkštumu, sklandžia kelione, numalšintu alkiu, pažinimu ir pramogomis. Rugsėjo 27 d. visame pasaulyje minima Pasaulinė turizmo diena. Ir nors tradiciškai ši šventė asocijuojasi su knibždėte knibždančiais oro uostais bei tarptautinėmis traukinių stotimis, dėl užsitęsusios pandemijos, Pasaulio turizmo organizacija ir nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ kviečia šią dieną praleisti keliaujant po savo šalį.

„Šie metai turizmo verslui, juo besirūpinančioms įstaigoms ir keliautojams buvo pilni iššūkių, tačiau sudėtingos situacijos akivaizdoje pastebime nuoširdų bendruomeniškumą ir neeilinį kūrybiškumą. Sveikiname visus, kuriančius ir puoselėjančius kelionių galimybes, ir kviečiame tuos, kurie yra neabejingi atradimo jausmui, pasimėgauti šia švente keliaujant po Lietuvą“, - sako „Keliauk Lietuvoje“ direktorius Dalius Morkvėnas.

Jūsų dėmesiui – įdomiausi savaitgalio renginiai Lietuvos miestuose ir miesteliuose – nuo naktinėjimo su gervėmis iki lobių ieškojimo!

  1. Naktis su gervėmis

Ar esate naktinėję po mišką? Ar sutemus klausėte miško garsų? Jeigu ne, tuomet rugsėjo 25 dienos vakaras – puiki proga tai išbandyti. Kauno rajone keliautojai kviečiami į paskutinį šiais metais pėsčiųjų žygį „Panaktinėkime su gervėmis“ su profesionaliu gidu atsisveikinti ne tik su šių metų šiltuoju turizmo sezonu, bet ir gražuolėmis gervėmis, kurios jau netrukus kels sparnus. Ekskursijos dalyvių lauks rudenėjantis miškas, takelių ir istorijų vingiai, būrys bendraminčių ir sočios miško vaišės.

  1. Mistiškas susidūrimas su gamtos stichijomis

Rugsėjo 25–27 dienomis Druskininkai leisis į neįprastą stichijų kelionę. Miesto širdis, Vilniaus alėja, taps magiška skaitmeninio meno – garso, šviesų ir vaizdo arterija, apjungiančia svarbiausius miesto pastatus ir lokacijas. Gerai pažįstami miesto pastatai ir erdvės transformuosis – turizmo gurmanų laukia netikėti vaizdiniai sprendimai, drąsios vizualinės ir garsinės interpretacijos. Be spalvų žaismo mieste keliautojų lauks teminės gidų ekskursijos, naktiniai žygiai ir orientacinės su mistikos prieskoniu.

  1. Neišmintais sostinės takais: ką slepia sostinės rajonai?

Vilnius šią savaitę dedikuoja turizmui ir kviečia vilniečius bei miesto svečius žengti dar neišmintais sostinės takais: kartu su profesionaliais gidais aplankyti ne miesto centrą, o gyvenamuosius rajonus Justiniškes, Šeškinę, Vilkpėdę, Grigiškes ir kitas mažiau turizmui įprastas miesto vietas. Nemokamos ekskursijos po daugiau nei dvi dešimtis Vilniaus rajonų vyks nuo antradienio iki sekmadienio. Dar daugiau ekskursijų pasiūlys... Vilniaus viešasis transportas.

  1. Afrikos būgnų ritmais

Kol aplankyti tolimuosius kraštus neturime galimybės, Joniškis Pasaulinės turizmo dienos proga kviečia miesto gyventojus ir svečius patirti egzotiką Lietuvoje! Rugsėjo 26 d. Baltojoje sinagogoje turistų lauks net 70 būgnų, kuriuos įvaldyti padės „Afrikos būgnų“ įkūrėjas Gediminas Mačiulskis. Po energingo edukacinio vakarėlio, Joniškio mieste įsikūrusios kavinės kvies ragauti specialiai šiai progai pagamintų egzotinių patiekalų.

  1. Teatralizuotų ekskursijų ciklas „Vienos Klaipėdos gatvės istorija”

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras kartu su vietiniais gidais ir Pantomimos teatru „A“ keliautojams parengė net 10 ekskursijų arba kitaip – gatvių istorijų ciklą, kuris kvies kūrybišku keliu žengti į miesto pažinimą. Čia pinsis istorijos ir Klaipėdoje gyvenusių žmonių gyvenimo paslaptys, o už kampo lauks skaniausios varškės spurgos mieste.

  1. Vienuolių takais

Daugiau negu 400 metų senumo Kretingos pranciškonų vienuolynas ir bažnyčia saugo daugybę gražių istorijų bei paslapčių. Būtent Pasaulinės turizmo dienos proga, rugsėjo 26 d., lankytojai kviečiami į jaudinančią nemokamą ekskursiją – „Vienuolių takais“: pažinti vienuolių gyvenimo ritmą, vienuolyno klestėjimą ir tragedijas, paslaptingas kriptas, užgriuvusius rūsius bei tunelius, švedų karių paliktus kardų kirčius bei nužvelgti Kretingą iš svaiginančio aukščio, užkopus į bokštą.

  1. Paroda „Corone arba Niekad nesibaigianti diena“

Karantinas lietuviams kurti nesutrukdė – tą įrodė dailininkė Aldona Butkuvienė, kuri jau artėjantį savaitgalį Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centre pristatys parodą „Corone arba Niekad nesibaigianti diena“. Parodos atidarymo metu sužinosite, kaip socialinės izoliacijos metu susidariusią emocinę būseną gerinti konkrečiais darbais, o Renavo dvaro sodybos direktorius, gamtininkas Deividas Makavičius, papasakos apie mūsų ryšį su gamta ir kaip tai nulemia žmogaus egzistavimą visatoje.

  1. Nuo žygio Parnidžio takais iki GeoKopingo

Šį savaitgalį Neringa keliautojams paruošė visą unikalių renginių puokštę: jau nuo penktadienio vakaro Nidoje organizuojamas žygis-ekskursija Parnidžio takais. Šeštadienį turistai bus kviečiami į Preiloje vykstančią paskaitą apie judėjimo naudą ir žygį dviračiais, o savaitgalį vainikuos vyksiantis orientacinis GeoKopingo žaidimas Juodkratėje.

  1. Žaidimas (Ne)grybauk Varėnoje

Specialiai Turizmo savaitgaliui Varėnos krašte sukurtas įdomus, galvosūkių, mįslių ir įvairių užduočių pilnas maršrutas automobiliu, kurį įveikti padės mobilioji programėlė „Actionbound“. Žaidimo dalyviai turės galimybę ne tik pažinti Varėnos kraštą išmaniai, bet ir laimėti puikių partnerių įsteigtų prizų. Žaidimo tikslas – rezultatas ir žinoma – produktyviai, smagiai ir prasmingai praleistas laikas.

  1. Turizmo lobių paieškos Alytuje

Ar žinojote, kad Alytuje slepiasi net 5 tikros lobių skrynios? Jau rugsėjo 26 d., šeštadienį, minint Pasaulinę turizmo dieną, Alytus savo lankytojus kvies į turistinių lobių paiešką mylimiausiose miesto vietose. Kas valandą nuo 10 ryto, Alytaus turizmo informacijos centras savo “Facebook” paskyroje skelbs užuominas, kur yra paslėpti net 5 skirtingi lobiai. Pirmieji, radę ir atnešę į informacijos centro būstinę, gaus žavių prizų.

Dar daugiau idėjų, kaip atšvęsti pasaulinę turizmo dieną rasite čia.


Gintarė Stakėnaitė

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.