3 priežastys, kodėl verta valgyti ankštines daržoves (1)

avinžirniai
Ankštinės daržovės – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis. Šie baltymai yra itin naudingi, nes juose yra nepakeičiamųjų amino rūgščių ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Straipsnyje pateikiamos 3 priežastys, kodėl verta į maisto racioną įtraukti ankštines daržoves, ir galimi receptai.

1. Gerinama odos ir nervų sistemos būklė

 

Subalansuota mityba propaguojama vis dažniau, o ankštinės daržovės – neatsiejama jos dalis. Ne veltui, mat ankštinėse daržovėse gausu naudingų vitaminų ir mineralų. Pavyzdžiui, žirniuose gausu vitaminų A ir B. Bene visiems žinoma, kad vitaminas A svarbus geram regėjimui užtikrinti, normaliai odos būklei palaikyti. B grupės vitaminai užtikrina gerą nervų sistemos funkciją, prisideda prie kitų svarbių organizmo procesų. Iš žirnių dažniausiai gaminamos sriubos, pasižyminčios tiršta konsistencija, todėl jos yra itin sočios.

 

2. Užtikrinama gera virškinimo sistemos funkcija

 

Esant virškinimo sutrikimams, rekomenduojama į maisto racioną įtraukti pupelių. Jose gausu mineralinių medžiagų, tokių kaip geležis, fosforas, cinkas, kalcis, kalis, magnis ir siera. Minėtoji medžiaga užtikrina gerą virškinimo sistemos funkciją ir prisideda prie cukraus reguliavimo kraujyje.

 

Pupelėmis dažniausiai praturtinamos įvairios salotos ir mišrainės. Jos taip pat plačiai naudojamos meksikietiškoje virtuvėje. Įprastai džiovintas pupeles reikia mirkyti: šaltame vandenyje apie 12 valandų, o karštame – 3 valandas. Tačiau šiandien galima įsigyti ir jau paruoštas naudoti konservuotas daržoves. Tai itin patogu, nes nieko nereikia laukti, galima iš karto ruošti maistingus patiekalus tiek sau, tiek artimiesiems.

 

3. Stiprinama širdies veikla

 

Lęšiai ir avinžirniai taip pat vienos populiariausių ankštinių daržovių, naudingų organizmui. Pasaulyje yra daug lęšių rūšių – nuo šviesiai geltonos iki rudos ar net juodos spalvos. Organizmui naudingiausi – rudi ir žali lęšiai, kurie, sakoma, prisideda palaikant normalią skydliaukės funkciją. Avinžirniuose esančios skaidulinės medžiagos teigiamai veikia virškinimo traktą ir stiprina širdies bei kraujagyslių veiklą.

 

Iš avinžirnių ir lęšių galima pasigaminti falafelius, labiausiai paplitusius tarp vegetarizmą propaguojančių žmonių. Šiomis daržovėmis taip pat galima pagardinti įvairias sriubas, salotas, troškinius ar kitus pagrindinius patiekalus. Svarbiausia – įsigyti atsakingai užaugintus produktus, mat šie teiks didžiausią naudą organizmui.

 

Tai tik pagrindinės priežastys, kodėl verta įtraukti ankštines daržoves į kasdienį mitybos racioną. Kiekvienas gali rasti naudingų daržovių savybių, dėl kurių verta jomis praturtinti patiekalus. Verta eksperimentuoti ir ieškoti dar neatrastų skonių. Spalvinga lėkštė sužavės tiek mažuosius, tiek suaugusius.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.