Žuvų mėgėjai žiemą „žvejoja“ pas Vygantą (1)

Aldona KUDZIENĖ, aldona@alytausnaujienos.lt
VYGANTO ŽUVYS
Maisto specialistai kalba, kad lietuviai vis dar per mažai valgo žuvies ir jos produktų, bet dalis žmonių neįsivaizduoja pusryčių ar pietų be lašišos, šamo ar upėtako kepsnio. Statistikos specialistai teigia, kad lašiša, šamas ir upėtakis – mėgstamiausiųjų sąraše, nors šalies šviežios žuvies asortimente yra gerokai per 200 rūšių vandens gėrybių. Kokią žuvį mėgsta ir kur jos ieško Dzūkijos žmonės? Juos kalbinome „Metų žuvies“ („Alytaus naujienų“ įsteigtos nominacijos) nominacijos laimėtojo Vyganto Vilbiko parduotuvėje „Vyganto žuvis“, veikiančioje Vilniaus gatvėje.

„Kaip atsidūriau šioje parduotuvėje? Iš Vilniaus vykdami į sodybą prie Ilgų ežero užsinorėjome stintų. GPS programėlės užklausiau, kur Alytuje galėčiau nusipirkti šios šviežios žuvies. Pasiūlė vienintelę „Vyganto žuvies“ parduotuvę. Atvykę dar nusipirkome skumbrės, silkutės. Asortimentas patiko, gana platus“, – kalbėjo vilnietis Aleksandras.

Pašnekovas teigė, kad žuvis nėra pagrindinis jų šeimos maistas, bet mėgstamas. Ar iš tiesų šalies sostinėje maisto produktai brangesni negu Dzūkijos sostinėje? „Nepasakyčiau, bet stinta Alytuje pigesnė negu Vilniuje“, – teigė. Dar pridūrė, kad prie šviežios žuvies triūsti nesibodi, ją išvalo, paruošia kepimui, bet prie viryklės jau darbuojasi žmona.

Aleksandras – ir pats žvejys, mėgsta žuvis iš Ilgų ežero traukti. Šis ežeras, vilniečio pastebėjimu, žuvingas, bet kaprizingas, nelengva žuveles prisivilioti.

Užkietėjęs žvejys Vidas kalbėjo, kad irgi linkęs žuvų pats prisigaudyti Daugų ežere, bet šią žiemą „kimba“ tik parduotuvėse. „Labai liūdna, kad ledo nėra. Nors tenka pačiam laimikį sutvarkyti, bet vis tiek gamtoje smagu. Jei žmonai skusti palikčiau, vargu ar į žvejybą dažnai išleistų“, – pajuokauja Vidas. Žmona Aldona teigia, kad vyro paruoštą žuvį ji noriai iškepa.

Žiemą, pašnekovo teigimu, ant Daugų ežero ešeriukai daugiausia kimba, nors gausu karpių, karšių, šamų, lydekų. Didžiausias Vido laimikis – 12 kilogramų lydeka. Bet tai jau senais laikais buvę. Anot žvejo, tokia lydeka labai tiko anuomet vadintam kyšiui, dabar paprasčiau – dovana įvardijamam.

Jolita į žuvies parduotuvę atėjo pirkti rūkytų ikrų, mėgsta jų pasmaguriauti: „Ne visur tokių skanių rasi. Kartą mano katinas Gučis užuodė juos ir surijo. Gučis inoringas, renkasi tik gerą maistą, tad išvada viena – čia parduodami ikrai tikrai labai gerai paruošti.“

...............

Daugiau skaitykite laikraščio „Alytaus naujienos“ 14071-ajame numeryje.

Geriausias, pigiausias būdas laikraštį skaityti yra jį užsisakyti. Prenumerata – čia.

© Publikacijų autorystė yra saugoma ℗ Perpublikavimas žiniasklaidoje griežtai draudžiamas

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai