Užkandžius namuose gaminanti Jolita Vainevičienė: „Šeima pastūmėjo į tokį verslą, net netikėjau, kad taip gerai seksis” (3)

Populiariausia namuose gaminti įvairius kepinius
Prieš trejus metus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba supaprastino reikalavimus mažiesiems maisto gamintojams. Tarnybos direktoriaus Manto Staškevičiaus teigimu, daugeliui tai tapo nuosavo verslo pradžia: „Prieš atlaisvinant reikalavimus buvo nerimo, nes maisto gamyba susijusi su tam tikra rizika, tačiau avansu suteiktas pasitikėjimas nebuvo nuviltas. Mažieji gamintojai ne tik puikiai susitvarko su visais saugos reikalavimais, bet ir nuolat plečia gaminių asortimentą bei pirkėjų ratą. Matome, kad mažieji gamintojai populiarėja visoje Europoje ir tampa neatsiejama maisto kultūros dalimi, prisideda prie nacionalinio kulinarinio paveldo išsaugojimo bei puoselėjimo.“
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad nustatyti reikalavimai numato, jog, pradedant maisto gamybos verslą namuose, būtina veiklą užregistruoti tarnyboje, skelbiant apie parduodamą produkciją internete, privalu nurodyti veiklos registracijos tarnyboje numerį ir turėti leidimą veiklai vykdyti. Mažiesiems gamintojams kiekiai įvairiems produktams nustatomi vadovaujantis atitinkamais teisės aktais.
Pagal tarnybos turimus duomenis, šiuo metu Lietuvoje yra apie 1 tūkst. maisto gamintojų mažais kiekiais arba tokių gamintojų namuose ir šis skaičius nuolat didėja, o populiariausia namuose gaminti įvairius kepinius ir miltinius produktus. Tokių gamintojų šalyje – apie 500. Namuose pieno produktus gamina per 270 asmenų Lietuvoje, mėsos gaminius – beveik 150, žuvies produktus – per 90.
Alytuje – 25 maisto gamintojai namų virtuvėse
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento aptarnaujamoje teritorijoje – Birštono, Druskininkų, Alytaus miesto, Alytaus, Lazdijų, Prienų ir Varėnos rajonų savivaldybėse šiuo metu yra 46 maisto gamintojai namų virtuvėse. Daugiausia jų Alytuje – 25, Lazdijų rajone – 7, Prienų ir Varėnos rajonuose – po 6, Alytaus rajone – 2.
Populiariausi gaminiai, ruošiami namų virtuvėse, minėtose savivaldybėse kaip ir Lietuvoje yra įvairių kepinių gamyba. Antroje vietoje pagal populiarumą – gaminami įvairūs užkandžiai.
Kaip sakė Alytaus departamento patarėja Solveiga Truncienė, veterinarijos specialistai nuolat konsultuoja norinčiuosius gaminti produktus namuose ir juos parduoti, susidomėjimas tokia veikla yra nemažas.
Dėl konsultacijų galima ne tik tiesiogiai kreiptis į veterinarijos specialistus, bet ir skambinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos telefonu 1879.
Dviejų dešimtmečių darbą restoranuose išmainė į užkandžių gamybą namuose
Kad Dzūkijos sostinėje galima išsiversti maisto produktus pardavimui gaminant namų virtuvėje, liudija alytiškės J.Vainevičienės pavyzdys.
Turėdama maitinimo verslo organizavimo specialybę ji du dešimtmečius dirbo miesto restoranuose virėja, vyriausiąja virėja, gamybos vadove.
„Atėjus kovidui atsirado laiko gyvenimo apmąstymui, svajonių ir tikslų įgyvendinimui. Gana ilgą laiką neapleido mintis, kad reikia kažką keisti profesiniame gyvenime, toliau tobulėti, o ne sėdėti vietoje. Vieną vakarą, bendraujant ir diskutuojant šeimos rate apie ateitį, tarėme sau – kada, jei ne dabar? Nuo tos dienos mažais žingsneliais su dideliu noru ėjau link tikslo ir pasiekiau tai, apie ką kažkada tik svajojau – įkūriau „Jolli virtuvę“,– savo mažojo verslo kūrimo pradžią prisiminė Jolita.
Kadangi, jos teigimu, užsisakyti įvairius užkandžius ne tik šeimų, bet ir kolektyvų šventėse ar renginiuose tampa labai populiaru, ji savo buto virtuvėje ir ėmėsi tokių produktų gamybos.
J.Vainevičienė tvirtino, kad dar iki oficialiai registruotos veiklos, ji įvairius vieno kąsnio ir didesnius užkandžius gamino tik šeimai ir artimiausiems draugams: „Norėjosi išgirsti, kaip bus įvertintas jų skonis, pateikimas, išvaizda, ar patiks. Tikrai sulaukiau daug pagyrimų, paskatų ir pagaliau šią veiklą užregistravau Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje. Šeima pastūmėjo į tokį verslą, net netikėjau, kad taip gerai seksis.“
„Stengiuosi viską gaminti tik iš kokybiškų produktų“
Beveik dvejus metus Jolita užsiima įvairių užkandžių ir salotų gamyba savo namuose. Pasak moters, ilgiausiai užtruko sugalvoti šių produktų meniu, reikėjo sukurti puslapį „Facebook“ paskyroje, pritraukti sekėjų, patentuoti „Jolli virtuvės“ vardą. Šioje virtuvėje atsirado siūlomi gaminiai – vieno kąsnio ir didesni užkandžiai ant čiabatos duonos, mini burgeriukai, kruasanai ir dar nemažai kitų.
„Dabar mano virtuvės siūlomų užkandžių asortimentas atsinaujinęs. Šiuo metu populiariausi užkandžiai su karamelizuota kriauše ir sūriais, krevetėmis ar saulėje džiovintais pomidorais, taip pat salotos indeliuose, burgeriukai. Naujausias mano produktas – vištienos suktinukai su morkų pesto ant duonelės. Stengiuosi viską gaminti iš kokybiškų produktų. „Jolli virtuvės” vertybės –kokybė, pateikimas, išvaizda ir skonis. Juk pirmiausia patiekalus vertiname akimis, o tik vėliau pajaučiame skonį“, – pasakojo J.Vainevičienė.
Jolita prisipažino, kad yra kalbinama grįžti dirbti į miesto viešojo maitinimo įstaigas, bet šiandien apie tai negalvojanti: „Nėra geriau, kaip dirbti sau ir visą savo laiką atiduoti mylimam darbui. Tiems, kas turi sugebėjimų gaminti maistą, palinkėčiau to imtis. Tikrai nėra keliami kažkokie neįvykdomi reikalavimai. Jie įveikiami, jei stengiesi dėl savęs ir klientų.

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata
Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

Komentarai
Palikite savo komentarą
Nuostabus skonis ,…
Komentaras
Nuostabus skonis , pateikimas , patiekalų išvaizda . Didžiausios sėkmės Jolitai , džiuginant pirkėjus .
Užsisakėme ne kartą tikrai…
Komentaras
Užsisakėme ne kartą tikrai labai skanūs
tik neaisku ar galima valgyt
Komentaras
tik neaisku ar galima valgyt