Saldus verslas „Tusaldi”: prisistatę žaliojoje vakarienėje desertų kolekcija, sausio pradžioje alytiškiai atidarė desertinę (4)

Verslo idėja – iš Prancūzijos į gimtąjį Alytų
Kepyklėlė „Tusaldi“ – šeimos verslas, praėjusią vasarą Geištaruose atvėrė duris kepyklėlė, o antrąją 2023-iųjų savaitę įkurtuvės atšvęstos ir Alytuje. „Geištarus pasirinkome todėl, kad vyras ten turi verslą. Pati esu alytiškė ir visuomet žinojau, kad verslą kursiu gimtajame mieste. Dvi kepyklėlės ir buvo mūsų sumanymas, kurį įgyvendinome, o dabar mums reikia palaikymo, kurį stengiamės pelnyti skaniais gaminiais“, – sako K.Nekrašienė, neretai sulaukianti klausimo, ar negąsdina iššūkis pradėti verslą būtent dabar ir dar Alytuje, o ne Kaune ar Vilniuje?
Kepyklėlės savininkė svarsto, kad to vienintelio tinkamo laiko turbūt niekada ir nebus, bet jeigu nieko nedarysi – nieko gyvenime ir neįvyks. Ilgai puoselėjusi saldaus verslo idėją svetur, ją parsivežė namo, kad įgyvendintų.
Daugiau kaip dešimt metų Nekrašų šeima gyveno Prancūzijoje ir Italijoje. Kristina pasakoja, kad jai labai patiko mažų kepyklėlių tradicija, kokią teko šiose šalyse matyti: „Lietuvoje pirkėjai labiau orientuoti į tinklines parduotuves, kepyklėles, o mane visuomet žavėjo mažos kavinukės ir vietos gyventojų įprotis kasryt užbėgti išgerti kavos, pabendrauti. Norėtųsi tokią tradiciją kurti ir Alytuje, kad žmonės nebijotų būti šiltesni, draugiškesni vieni kitiems. Tokia mūsų vizija. Esu įsitikinusi, kad kiekvienas verslas turi savo klientą, tik reikia jį atrasti.“
Makarunų recepto paslaptis
Koks yra „Tusaldi“ klientas? Tas, kuris vertina savitą skonį, mėgsta kavą ir saldžius desertus, kaip jau sako ir kepyklėlės pavadinimas. Jis atsirado šeimai dar gyvenant Prancūzijoje, bet jau svarstant apie būsimą verslą. O pavadinimų variantai buvo net keli, abu gražūs, todėl nuspręsta traukti burtus. Laimėjo „Tusaldi“. Jau grįžusi į Lietuvą ir gimus sūnui Kristina sukūrė feisbuke puslapį tuo pačiu pavadinimu, kuriame išradingai pasakojo apie savo gaminamus tortus, desertus. Ne tik technologinius eksperimentus, bet ir emocijas, kurias jautė gamindama. Puslapio sekėjų gretos vis gausėjo, daugelis klausė, kada bus galima paskanauti „Tusaldi“ gaminių gyvai. Tokia ir buvo verslo pradžia.
„Tusaldi“ gaminiai – duona, bandelės, tortai, desertai, kuriuos galima rasti kepyklėlėse, – šaunios komandos darbas, jie kepami Geištaruose. Visus receptus kuria jos savininkė K.Nekrašienė: „Laikomės principo, kad verčiau pagaminti truputį mažiau, bet mūsų gaminiai turi būti švieži. Nors kepyklėlė Alytuje atvėrė duris vos prieš savaitę, jau matau klientų, kurie sugrįžta. Nemėgstu girtis, bet galėčiau drąsiai sakyti, kad labai vertinami yra mūsų gaminti makarunai.“
Lietuvių taip pamėgtus makarunus Kristina mokėsi gaminti ilgai. Valgyti šių subtilių sausainių pati nelabai mėgsta, o štai gaminti – labai patinka. Makarunai gaminami išskirtinai tik su migdolų miltais.
„Jei prancūzai pamatytų, kaip makarunų receptą „patobulino“ kai kurie lietuviai, jie tikrai apsiverktų!“ – sako „Tusaldi” savininkė apie tuos gamintojus, kurie įsigudrina kažką vizualiai panašaus į makarunus kepti iš įvairiausių rūšių miltų.
„Tusaldi“ makarunai gaminami tik iš migdolų miltų pagal prancūzišką (dar yra itališkas, kuris skiriaisi niuansais) receptą ir sulaukia daugybės komplimentų.
Populiarėja desertai indeliuose
„Pastebėjau, kad mūsų klientai mielai perka desertus indeliuose, juos ir pasiimti patogu, ir valgant nereikia indų. Gal ir neišradome dviračio, bet Alytuje tokių desertų didesnės pasiūlos kol kas nėra. Populiarūs ir nedideli tortai, kuriuos pjaustome, nes daugelis nori paragauti įvairesnių skonių. Tortų turime 3–4 rūšių skirtingų rūšių nuolat, taip pat galima užsisakyti. Mūsų siūlomi tortai – šiek tiek kitokie, nerasite čia nei tradicinių pavadinimų, nei tokių receptūrų, kokios įprastai siūlomos prekybos centruose, nes mes bandome būti truputį kitokie. Tai yra mūsų firminiai tortai, kuriems receptai sukurti originalūs, kažką perimant iš kitų, bet patobulinant, ieškant išskirtinio skonio“, – sako Kristina.
Ir rodo įspūdingo storio konditerijos knygą prancūzų kalba – Christopherio Felderio „Patiseerie!“ (pranc. „Konditerijos parduotuvė“), kurią juokais vadina savo maldaknyge. Gimtadienio proga knygą apie prancūziškos konditerijos subtilybes jai padovanojo draugė, palinkėjusi, kad greičiau imtųsi saldaus verslo ir realizuotų talentą – linkėjimas išsipildė.
Pradėjus verslą K.Nekrašienei gaminti namuose lieka mažiau laiko, nors pomėgį suktis virtuvėje ji atsinešė iš gimtųjų namų ir vaikystės. Labai gerai gamino mama, nuo mažens to išmokė ir dukrą. „Eiti pirkti tortą parduotuvėje man visada atrodė… gėdinga!“ – juokiasi kepyklėlės savininkė, kuri prisipažįsta, kad gamyklinės konditerijos, žinoma, yra įsigijusi ne kartą bent jau tam, kad pajustų skonio skirtumą. Bet tai darydama visada jautėsi blogai, nes žinojo, kad gali pagaminti, ką panorėjusi, pati.
Desertų kolekcija – žaliajai vakarienei
„Turime savo klientų, kurie džiaugiasi, kad pagaliau atsidarėme Alytuje, nes „Tusaldi“ pažįsta virtualiai ir atvažiuodavo apsipirkti į Geištarus. Yra ateinančių pasmalsauti, pažiūrėti, ką siūlome. Yra negirdėjusių apie mus, bet noriai ragaujančių mūsų gaminių“, – sako Kristina ir žada, kad desertinės asortimentas plėsis ir keisis priklausomai net nuo metų laikų.
Pavyzdžiui, Geištaruose veikiančioje „Tusaldi“ kepyklėlė klientai labai pamėgo tinginį su varške, tačiau jis lengvas ir populiaresnis šiltuoju metų laiku. Vasarą Kristina taip pat žada pasiūlyti kokteilių, gaivesnių desertų: „Apskritai man pačiai labai patinka eksperimentuoti ir degustuoti, štai rudenį atostogavome Prancūzijoje, tai pirmiausia, ką padariau – perbėgau per kepyklėles, desertines ir pažiūrėjau, ką naujo jie siūlo.“
Beje, „Tusaldi“ gali pasigirti ne tik vis atnaujinamų desertų meniu, bet ir jų kolekcija. Ją K.Nekrašienė sukūrė specialiai praėjusią vasarą vykusiai žaliajai vakarienei – dekoru, šilta atmosfera išsiskiriančiai ir subūrusiai miesto bendruomenę bei svečius prie bendrų stalų Žaliojoje gatvėje. „Tusaldi“ pristatė žalios ir baltos spavos desertus su originalia puošyba, tam labai tiko balta „Pavlova“, žali makarunai, pyragaičiai, kurių dekoravimui išradingai panaudoti mėtos lapeliai ir kiti žalumynai.
K.Nekrašienė labai džiaugiasi, kad, nors kepyklėlė tuo metu dar nebuvo atsidariusi Alytuje, tačiau sėkmingai prisijungė prie šios bendruomeninės iniciatyvos ir žada tai daryti ateityje.

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata
Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

Komentarai
Palikite savo komentarą
Jau apsilankėmę "Tusaldi"…
Komentaras
Jau apsilankėmę "Tusaldi" prie skanios kavos paragavome nuostabaus skonio, tiesiog burnoje tirpstančių pyragėlių, likome labai patenkinti, jaukus interjeras, malonus aptarnavimas, platus asortimentas. Linkime visokeriopos sėkmės šiame versle, o me užsuksim dar ne vieną kartą, pagaliau suradome tą ko norėjome.
linkiu sėkmės ir nekreipkit…
Komentaras
linkiu sėkmės ir nekreipkit dėmesio į apkalbas, o jų bus
Puikus skanėstai, o musu…
Komentaras
Puikus skanėstai, o musu šeima ypač pamėgo duonele su daržovėmis.Sekmes darbuose!
reklamos tuo maziau kas nors…
Komentaras
reklamos tuo maziau kas nors pirks visokias nesamones svarbiau kokybe ir geras skonis nei reklama