Pu­rus varš­kės ap­ke­pas, ku­rį gi­ria vi­si pa­ra­ga­vę (2)

Jo­lan­ta Mak­si­ma­vi­čie­nė
Aly­taus ra­jo­ne, Tak­niš­kių kai­me gy­ve­nan­ti Jo­lan­ta Mak­si­ma­vi­čie­nė sa­vo šei­mą daž­nai le­pi­na na­mi­niu mais­tu. Nors jos tu­ri­ma bu­hal­te­rės spe­cia­ly­bė nė­ra su­si­ju­si su mais­to ga­my­ba, Jo­lan­ta – pui­ki šei­mi­nin­kė.

„Aly­taus nau­jie­nų“ skai­ty­to­jams ji siū­lo minkš­tu­čio ir la­bai ska­naus varš­kės  ap­ke­po re­cep­tą. „Jei nu­sprę­si­te kep­ti šį ap­ke­pą, ma­nų kruo­pas pa­tar­čiau ko­kį pus­va­lan­dį pa­brin­kin­ti pie­ne, o varš­kę taip iš­trin­ti, kad ne­lik­tų sau­sų tru­pi­nu­kų“, – pa­ta­ria Jo­lan­ta.

Rei­kia: 1 kg lie­sos varš­kės, 12 val­go­mų šaukš­tų ma­nų kruo­pų, pus­an­tro puo­de­lio pie­no,  6 di­de­lių kiau­ši­nių, 9 val­go­mų šaukš­tų cuk­raus, 1 ar­ba­ti­nio šaukš­te­lio va­ni­li­nio cuk­raus. 

„Ma­nų kruo­pas su­pil­ki­te į du­be­nė­lį. Už­pil­ki­te pie­nu ir ati­dė­ki­te į ša­lį, kol kruo­pos iš­brinks. Du­be­ny­je kiau­ši­nių try­nius iš­pla­ki­te su cuk­ru­mi ir va­ni­li­niu cuk­ru­mi iki pu­rios bal­tos ma­sės. Su­dė­ki­te į du­be­nį varš­kę. Iš­mai­šy­ki­te ir smul­kin­tu­vu su­trin­ki­te iki vien­ti­sos ma­sės, kol ne­liks sau­sų varš­kės ga­ba­lė­lių. Ta­da su­pil­ki­te iš­brin­ku­sias ma­nų kruo­pas (jei jos ne­su­gė­rė vi­so pie­no, vis­kas ge­rai, tie­siog su­pil­ki­te vi­są du­be­nė­lio tu­ri­nį).

Ki­ta­me du­be­ny­je iki stan­džių pu­tų iš­pla­ki­te kiau­ši­nių bal­ty­mus. Leng­vai, lė­tais ju­de­siais įmai­šy­ki­te bal­ty­mus į varš­kės ma­sę. Pa­ruoš­tą ma­sę su­pil­ki­te į ke­pi­mo in­dą (ge­riau­siai 20×30 cm dy­džio), iš­klo­tą ke­pi­mo po­pie­riu­mi. Pa­vir­šių iš­ly­gin­ki­te. Kep­ki­te iki 180 laips­nių įkai­tin­to­je or­kai­tė­je apie 50–60 mi­nu­čių. Jei vir­šus ke­pi­mo me­tu pra­de­da per­ne­lyg ru­duo­ti, už­den­ki­te fo­li­ja. Iš­ke­pus iš­im­ki­te iš or­kai­tės ir ke­lias mi­nu­tes pa­lau­ki­te, kol su­tvir­tės. Pjaus­ty­ki­te ga­ba­lė­liais, dė­ki­te į lėkš­tes ir ne­del­siant pa­tie­ki­te. Val­gy­ki­te su no­ri­mais prie­dais: uo­go­mis, uo­gie­nė­mis, grie­ti­ne ar ki­tais“, – ga­my­bos ei­gą nu­sa­ko Jo­lan­ta.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.