Kavos mada? Aš pats sau mada, sakykit!

Andrius Bondarevas, „Sorpreso“ kava, steigėjas
Komentarai (0)
2020 Spalis 1
Andrius Bondarevas
Jūs mėgstate švelnaus skonio kavą, vidutinio skrudinimo. Nenorite rūgščios, karčios kavos – tokios, kurioje jaučiasi konkreti ryški skonio nata. Jums svarbiausia, kad kava būtų subalansuota, subtili. Ar atspėjau? Per 15 metų, kai stebiu lietuvių kavos skonius, pamačiau, kad mums artima italų kavos paruošimo tradicija, bet kavos dermę itin vertiname kaip skandinavai. Kavai jau negailime kelių eurų kavos namuose arba patys ją ruošiame „kaip kavinėje". Visgi yra tam tikrų kavos gėrimo madų, kurių nereikėtų vaikytis. Geriau ieškoti individualaus savo skonio. Keletas įžvalgų, kad jūsų kava būtų skanesnė, tuo labiau, kad šiandien Tarptautinė kavos diena.

Kavinėse nebūtinai geriate gerą kavą

Kavinėse, restoranuose, picerijose, net kavos namuose nebūtinai geriate gerą kavą. Taip gali būti todėl, kad neretai kavinės ieško kavos tiekėjų, kurie mainais už bendradarbiavimą duoda įrangą nemokamai. Tokiu atveju įranga būna arba sena, arba nekokybiška, juk kokybiški nauji kavos aparatai gali kainuoti iki 50 tūkst. eurų. Prasti, nudėvėti kavos aparatai gali sugadinti pačią geriausią kavą.

Kitas svarbus aspektas – kavos aparatų kalibravimas. Lietuvoje tikrai yra žmonių, kurie moka taip sukalibruoti kavos aparatus, kad jie idealiai atskleistų kavos skonį, tačiau tokių žmonių nėra daug. Kavos aparatas veikia kaip kavos stiprintuvas. Pavyzdžiui, jei kavos pupelė turi rūgštumo, paruošus kavos aparatu rūgštumas bus intensyvus. Kavos aparate kava turi būti veikiama aukšto slėgio spaudimu bent 20 sekundžių. Jei, tarkim, kava gaminama tik 10 sekundžių, savo mėgstamos kavos galite net neatpažinti. Kavos aparatų kalibravimas yra kruopštus ir aukštos kompetencijos reikalaujantis procesas.

Tačiau gali būti ir visai atvirkščiai. Užpilta ar presiniu būdu pagaminta kokybiška kavos žaliava gali pasirodyti prasta, bet pagaminus ją tinkamu kavos aparatu jums atsivers visa turtinga skonių gama: subtiliai jausite saldumą, kartumą, rūgštumą ir sūrumą – tiesiog mėgausitės skonių harmonija. Tada gersite taip vadinamą „Cup of Excellence" – jums tinkančią labai gardžią kavą.

Rūšinės kavos kavinėje nesirinkčiau, jei ji brangesnė

Lietuvoje kavos namuose esu girdėjęs klausimą: "Gersite paprastą ar rūšinę kavą?". Paprastai rūšinė kava būna brangesnė. Jei taip yra, rinkitės paprastą kavą, dažniausiai neverta išlaidauti. Rūšinė kava yra kokybės ženklas, tačiau jis suteikiamas tik žaliavai. Tai yra kavos pupelės kokybės garantija tam tikram laikotarpiui, bet galutiniam gėrimui, kurį nusipirksite, juk svarbu ir kaip ši žaliava bus paskrudinta, sumalta, sąveikaus su karšto oro slėgiu. Jei kavinėje kavos aparatas sukalibruotas ne šiai kavai, o pavyzdžiui kavos mišiniui su stipriu skoniu žymiom ir ryškų pirmą įspūdį sukuriančiom robusta pupelėmis, jis rūšinės kavos subtilumų tikrai neatskleis.

Šiuo metu nemadinga gerti puodelyje užpiltą kavą. Rinkoje turime didelę kavos prietaisų pasiūlą ir „tikrą“ kavą lengvai galime pasidaryti darbe ar namuose vieno mygtuko paspaudimu. Arba ruošiame kavą „pour over“ užpiltiniu būdu naudojant įvairius kavos ruošimo įrankius, presus: moka, chemex, hario, aero, french ar kt. Jeigu norite pažinti rūšines kavas, geriau ruoškite senoviniu būdu tiesiog užpylę karštu vandeniu, nebent turite kokybišką sukalibruotą kavos aparatą. Kuo mažesnė paruošimo būdo intervencija, tuo labiau rūšinė kava jums atsiskleis. Tokį būdą renkasi ir profesionalūs kavos degustatoriai, vertindami skirtingas kavas, kurdami jų mišinius. Tik jei kavą užpilate, tirščius būtinai pašalinkite. Su tirščiais ilgą laiką palikta kava išskiria rūgštis, kurios dirgina skrandžio gleivinę.

Atraskite kavos mišinius

Kviečiu jus paragauti kavos iš kavos pupelių mišinių. Geri mišiniai sukuria skonio gylį. Lietuvoje jau yra kokybiškų mišinių, kurių skonis yra žymiai turtingesnis nei mono (iš vienos rūšies, regiono kavos pupelių) kavų. Mišinyje paprastai sumaišomos 5-6 regionų kavos pupelės, ir šis rezultatas, išsiskiriantis skirtingais kavos skonių sluoksniais, išties gali jus nustebinti. Prieš juos, būna, nublanksta ir ypatingos tinkamai pagamintos rūšinės kavos.

Kavos mišiniai suteikia ir pastovumą. Mono pupelės skonis gali suprastėti dėl tais metais vykusios sausros ar kitų derlių lemiančių priežasčių – panašiai kaip su vynu. O gaminant mišinius lengviau sukurti stabilų kavos skonį tokį, kokį pamėgote anksčiau.

Lietuvoje madingi mono skoniai, o kavos mišiniai yra pernelyg nuvertinami. Karti tiesa, kad mišiniai pas mus rinkoje daugiausiai orientuoti į ekonominį segmentą, yra gaminami iš pigios žaliavos norint pigiau ją parduoti parduotuvėse. Tokiuose mišiniuose skonių nėra daug, jų tikslas – niveliuoti skonius.

Paieškokite kokybiškų kavos mišinių, kuriuos galima nusipirkti specializuotose kavos parduotuvėse. Jų kūryba – aukštasis pilotažas, gal todėl Lietuvoje mišinių dar gaminame labai mažai. Kuriant gerus kokybiškus kavos mišinius kavos technologai įdeda daug darbo ir ekspertiškumo, eksperimentuoja, pildo kavos skonių žemėlapius, testuoja su vartotojais ir pan. Jei mono pupelėje skonį stipriai lemia kavos pupelės skrudinimas, kokybiškuose mišiniuose vadovauja kavos pupelės.

Geros kavos skonis skleidžiasi 2 valandas

Aš labiausiai mėgstu espresso kavą, gamintą iš mano pamėgto kavos pupelių mišinio. Renkantis kavą man svarbiausia yra kavos pupelės šviežumas ir kokybė – šviežiai paskrudinta žaliava ir iš kokybiškų pupelių. Tada yra stiprus aromatas, subalansuotas skonis.

Man asmeniškai kava panašiai kaip kvepalai. Kai pasikvėpiname, iš pradžių jaučiame vieną kvapų bangą, paskui ateina antra, dar palaukus – trečia. Geriant kavą man taip pat. Būna, kad iš pradžių labai skanu, bet per kelias minutes tas pirmas kavos įspūdis pasikeičia, lieka tik vienas skonis, lyg kažko trūksta – nėra pasitenkinimo. Tikrasis malonumas, kai geriant kavą ji pamažu atsiveria, tarsi skleidžiasi. Tokios kavos skonį jaučiu 2 valandas. Tada nevalgau, noriu analizuoti, kokius skonius jaučiu, ir taip su savimi šnekėtis.

Svarbu jūsų skonis

Ant kavos pupelių pakuočių (nekalbu apie tas, kuriose yra pridėtinių aromatų) galite rasti kavos skonio aprašymą, pavyzdžiui: „Kavoje jaučiamas juodojo šokolado, karamelės, uogų skonis“ ir pan. Pasidomėkite, iš kokios rūšies pupelių pagaminta kava, kad patikus jų vėl galėtumėte nusipirkti, tačiau vaizdingo aprašymo neskaitykite. Aprašymas tarsi užprogramuoja jus ieškoti to aprašyto skonio, o jūs galbūt atrasite visai kitus, savus prisiminimus? Neabejokite, jums tinkančios kavos skonio ekspertas esate tik jūs.

Šiandien, Tarptautinę kavos dieną, linkiu jums paieškoti naujų kavos skonių, pagaminimo būdų ir pasidžiaugti kavos pauze. Pasikalbėkite su savo kava.

    Komentuoti

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.