Kasdien išverda tris puodus cepelinų (2)

Aldona KUDZIENĖ, aldona@ana.lt
cep
Pirmąjį vasario sekmadienį visose pasaulio šalyse švęsti Pasaulio cepelinų dieną pasiūlė Amerikos lietuvis Juozas Vaičiūnas 2014 m. Šią dieną visi raginami kartu su šeima gaminti ir skanauti cepelinus.

Nors patiekalo kilmė kelia nemažai diskusijų, viso pasaulio lietuviams didžkukuliai asocijuojasi su nacionaline lietuviška virtuve. Kaip pastebi  Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės valdose veikiančios kavinės  savininkė Genė Minikienė, pagal senovinį receptą jų verdamus cepelinus jau pamėgęs ir jaunimas. O ir gyvenantys svetur, sugrįžę į Alytų, būtinai užsuka jų paskanauti kavinėje ir išsinešti. Pagal senovišką mamos receptą cepelinus šioje kavinėje septintus metus kiekvieną darbo dieną mažiausiai trijuose puoduose verda virėja Irena Radzevičienė.  Išsamaus recepto ji nepateikė, bet šiek tiek gamybos subtilybių papasakojo: „Bulvių veislė  turi būti tinkama cepelinams gaminti, tarkius išsunkti reikia nei per sausai, nei per šlapiai, būtinai įdėti šiek tiek virtų bulvių, patiems susimalti mėsą, tinkamiausia – mentė. Gaminti be „šio ar to“, o tik iš natūralių produktų. Pagyrų tikrai sulauksite.“  

Plačiau apie G. Minikienės suburtos virėjų komandos gaminamus cepelinus, kitus patiekalus bei cepelinų istoriją ir amžiną diskusiją, ar jie tikrai lietuviškos virtuvės kulinarinis paveldas, – skaitykite  vasario 4 dienos „Alytaus naujienų“ numeryje.   

 Cepelinai nuo seno gaminami dvejopai – iš virtų ir iš žalių bulvių tešlos. 

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.