Alytiškio išradimas sutrumpins maisto grandinę (8)

Aldona KUDZIENĖ, aldona@alytausnaujienos.lt
Naruševičius
INTERVIU. FOTO
Lietuvos valstybinis patentų biuras išdavė patentą alytiškio Sigito Naruševičiaus išradimui. Jis patiks sveikata besirūpinantiems pirkėjams bei efektyvesnės gamybos siekiančioms įmonėms. Plačiau apie išradimą pasakoja jo autorius.

– To Alytuje dar nebuvo, sveikiname. Kas įkvėpė siekti tokio išradimo? Kokios aplinkybės lėmė jo atsiradimą?

– Išradimo idėją brandinau dar dirbdamas Alytaus mėsos kombinate. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, kaip grybai po lietaus pradėjo steigtis neaiškios reputacijos mėsos perdirbimo įmonės, cechai, kooperatyvai, kurie, prisidengdami buvusių valstybinių fabrikų vardais, logotipais ir žinomumu tarp vartotojų, platino savo gaminamą neaiškios kilmės ir kokybės produkciją. Be to, studijuojant mėsos technologijas Roskildės mėsos prekybos koledže Danijoje, įsitikinau, kad kiekvienas pokytis technologijoje, receptūroje, kalkuliacijoje, tuo labiau išradimas,  yra aptariamas su plačiąja visuomene, gamintojais, maisto specialistais, mokslininkais, jau nekalbant apie formalizavimą ar patentavimą. Sparčiai diegiant naujoves maisto technologijose, atsirandant naujoms maisto medžiagoms ir priedams, kurie daro įtaką proceso trukmei, produkto išeigai ir savikainai, neabejotinai iššaukia konkurenciją tarp tos pačios produkcijos gamintojų. Todėl siekiant apsaugoti sąžiningus gamintojus nuo iškreiptos konkurencijos, o vartotojus – nuo klaidinimo, pasitelkiamas išradimų patentavimas. Pasaulyje ir Lietuvoje atsirandant sveikatai palankioms technologijoms ir mitybos tendencijoms, vartotojas vis dažniau atsisako riebių produktų. Gamyboje gi, ypač perdirbant kiaulieną, kaupiasi kiekiai riebios ir pusiau riebios žaliavos, kurios iš karto technologiškai nepasiseka panaudoti. Tokiu atveju žaliava šaldoma, patiriami masės nuostoliai, išauga energetiniai kaštai, o ir jos kokybė prastėja. Surinkęs ir susisteminęs gautą informaciją iš mėsos perdirbimo įmonių, iškėliau problemą, kuri pasiteisino 100 procentų. 

Žinia, kad kolegijoms, kaip ir universitetams, pastaruoju metu leista vykdyti mokslinę veiklą, eksperimentinę plėtrą ir užsakomuosius tyrimus, inspiravo atlikti tam tikrus eksperimentus, už kuriuos Lietuvos mokslo taryba, vertindama institucijų mokslinę veiklą, atitinkamai skiria tam tikrą balų skaičių, kuris lemia papildomą finansavimą. Pagaliau norėjosi ambicingai įrodyti, kad kolegijos, kaip ir universitetai, pajėgios savarankiškai atlikti eksperimentus, tyrimus ir patentuoti išradimą. 

– Koks tai išradimas – mėsos gaminys, dešra, vyniotinis ar dar kažkas?

– Mano išradimas – tai mėsos gaminio kompozicija, o jo forma gali būti įvairi. Tai virtas maltos mėsos gaminys, kuris gali būti slėgtainio arba vyniotinio formos, pagaliau, gali būti naudojamas kaip įdaras kitų mėsos vyniotinių gamyboje. Siekiant didesnio gaminio kiekio, paruošta masė gali būti kemšama į dirbtinius apvalkalus ir plėveles. Gaminant šį virtą maltos mėsos gaminį, technologiniam procese pakeitus šviežias daržoves liofilizuotomis, pakito drėgmės surišimo pusiausvyra, leidusi pagerinti gaminio konsistenciją. Liofilizuotos daržovės įvairiais kiekiais buvo įvestos į modelinio mėsos gaminio receptūrą. Kaip paaiškėjo, jų priedas didino drėgmės rišlumo gebą, mažindamas terminius nuostolius bei didindamas galutinio produkto išeigą. Didėjant daržovių priedo kiekiui, didėjo ir drėgmės rišlumo geba. Pakeitus riebią ar pusiau riebią kiaulieną kiaulių pažandėmis su oda, drėgmę rišančios savybės dar labiau išryškėjo kolageno baltymo dėka. Be to, suformavo standesnę ir pjaustymui gaminio tekstūrą.

Didelis augalinės žaliavos kiekis praturtina mėsą žmogaus organizmui reikalingomis mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir ląsteliena. Nedidelis druskos kiekis, skirtingai nuo kitų mėsos gaminių, leidžia šį produktą naudoti profilaktinėje ir gydomojoje mityboje. Panaudojus daržoves ir kruopas, sumažėja gaminio savikaina bei mažmeninė kaina – tuo būdu naujas produktas tampa įperkamas platesniam vartotojų ratui. 

– Ar galite įvardinti specialistų komandą, žmones, kurie prisidėjo prie šio išradimo atsiradimo?

– Prie šio išradimo ištakų kantriai dirbau vienas, sutelkęs visą dėmesį į galutinį rezultatą. Juk turbūt niekas nepaneigs, jog išgirstą idėją paversti „kūnu“ nėra sunkus darbas. Sudėtingiau pačią idėją subrandinti. Būdamas Maisto produktų technologijos studijų programos Alytaus kolegijoje kūrimo iniciatoriumi ir ilgamečiu jos koordinatoriumi, į išradimo lauką įtraukiau studentus ir dėstytojus, o taip pat mėsos perdirbimo įmonių specialistus gamybininkus. Tik vėliau kontrolinių pavyzdžių gamybai ir testavimui pasitelkiau STEAM centro Maisto technologijų, kulinarinio meno ir sveikatinimo laboratorijos darbuotojus. Galutinį produktą teikiau Kauno technologijos universiteto mokslininkams, kurie, įvertinę skonines, organoleptines savybes ir kitus rodiklius, suformulavo galutines išvadas ir rekomendacijas. 

– Kuo išradimas būtų vertingas, naudingas maisto pramonės įmonėms? Koks jo komercializavimo potencialas?

– Kaip jau minėjau, maisto pramonės įmonėms atsiveria platesnės galimybės panaudoti riebesnę mėsos žaliavą, praplėsti gaminių asortimentą, sumažinti gaminių savikainą, taip padidinant pelningumą. Išradimo komercializavimas savaime suprantamas reiškinys – pirmiausiai būtų siūloma didžiosioms mėsos perdirbimo įmonėms, kuriose minėta riebios žaliavos kaupimosi problema yra aktualiausia. 

......

Daugiau skaitykite laikraščio „Alytaus naujienos“ 14062-ajame numeryje.

Geriausias, pigiausias būdas laikraštį skaityti yra jį užsisakyti. Prenumerata – čia.


© Publikacijų autorystė yra saugoma ℗ Perpublikavimas žiniasklaidoje draudžiamas


 

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

    Komentaras

    malonėkite tą "ligų spogimą" pagrįsti oficialių mokslinių tyrimų duomenimis, paremtais ilgalaikio didelės imties tririamųjų stebėjimo rezultatais, antraip tamstos svaisčiojimai lygiaverčiai teiginiui - "Žemė plokščia".

    Komentaras

    Riebios mėsos atliekos pigios, liofilizuotos daržovės brangios, sujungus tai, rezultatas - bevertis gaminys maistui? O maistinė vertė kokia - kam reikia tokį perdirbinį dėti į savo skrandį? Tik tolyn nuo tokių.

    Komentaras

    Dar vienas išradimas gamybininkams nesveiko maisto platinimui, kaip ir sūrio gaminiai be pieno, arba, grietinės ir augalinių riebalų mišiniai - viskas žmonių "gerovei" ir nesveiko maisto gamintojams. Jau vyksta ligų, susijusių su maisto kokybe sprogimas tik kur žiūri visokios valstybinės kontrolės tarnybos?!

newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.