Spor­tiš­kai si­jo­nuo­tas aly­tiš­kių va­sa­ros iš­ly­dė­ji­mas ()

Lau­ra BA­LIU­KO­NIE­NĖ
šokis
Kalanetika – plastinės gimnastikos rūšis, sukurta susiejus baleto ir jogos elementus. Dar kitaip ši mankšta vadinama karališka. San­dros De­gu­ty­tės nuotr.
Gal tai ir at­ro­do ne­įpras­ta ir ne­su­de­ri­na­ma, ta­čiau, pa­si­ro­do, spor­tuo­ti ga­li­ma ir dė­vint si­jo­nus ir net bū­ti pa­si­da­žiu­sioms. Bū­tent taip va­sa­rą iš­ly­dė­jo spor­tiš­kai ir ele­gan­tiš­kai nu­si­tei­ku­sių aly­tiš­kių gru­pe­lė. Į sa­vo gim­tą­jį kraš­tą Aly­tų iš sos­ti­nės prieš ke­le­tą me­tų su­grį­žu­si To­ma Peš­te­nė, ka­la­ne­ti­kos tre­ne­rė, so­dy­bo­je prie Du­sios eže­ro suor­ga­ni­za­vo „Si­jo­nuo­to­sios ka­la­ne­ti­kos“ už­si­ė­mi­mą.

Į mankš­tą – pa­si­puo­šu­sios

„Ren­gi­nys „Si­jo­nuo­to­ji ka­la­ne­ti­ka“ jau se­niai lau­kė sa­vo ei­lės. Tik vis ne­už­te­ko lai­ko jį su­pla­nuo­ti taip, kaip pa­ti jį ma­čiau. Tai nė­ra kaž­ko­kia nau­jie­na, ypač ka­la­ne­ti­kos mankš­to­se. Šią idė­ją bu­vau ma­čiu­si iš sa­vo ka­la­ne­ti­kos mo­ky­to­jos Ais­tės, ku­ri mo­te­riš­kus ir įvai­rius si­jo­nuo­tus su­si­ti­ki­mus da­ro Vil­niu­je. Ši mankš­ta tik­rai tu­ri sa­vy­je ele­gan­ci­jos, ku­ri lei­džia mo­te­rims iš­si­ties­ti, pa­si­temp­ti ir ge­rai jaus­tis. Sa­vai­me vis­kas ve­da link mo­te­riš­ku­mo – mankš­ta, ap­ran­ga, sa­vi­jau­ta“, – apie ren­gi­nio idė­jos is­to­ri­ją pa­sa­ko­jo tre­ne­rė.

Mo­te­rys į ka­la­ne­ti­kos mankš­tą paskutinę vasaros dieną at­vy­ko pa­si­puo­šu­sios – dė­vė­da­mos suk­ne­les, pa­si­da­žiu­sios ir nu­si­tei­ku­sios mo­te­riš­ko ža­ve­sio, kle­ge­sio ir pa­si­kal­bė­ji­mų ku­pi­nam va­ka­rui.

„No­rė­jo­si, kad vi­sos pa­si­jus­tų tik­ro­mis gra­žiai at­ro­dan­čio­mis, sa­vi­mi pa­si­ti­kin­čio­mis mo­te­ri­mis“, – pa­brė­žė ka­la­ne­ti­kos tre­ne­rė.

Pa­sak T.Peš­te­nės, bu­vo šiek tiek abe­jo­nių, ar mo­te­rys no­rės va­žiuo­ti iš mies­to į kai­mo so­dy­bą pa­pras­tą die­ną, ta­čiau vis­kas pa­vy­ko pui­kiai. Iš ren­gi­ny­je da­ly­va­vu­sių ke­lio­li­kos aly­tiš­kių „Si­jo­nuo­to­sios ka­la­ne­ti­kos“ or­ga­ni­za­to­rė su­lau­kė pui­kių at­si­lie­pi­mų, tad tai tre­ne­rei yra di­de­lė mo­ty­va­ci­ja ei­ti to­liau į prie­kį su sa­vo pla­nais ir min­ti­mis.

„Toks mo­te­riš­kai gra­žus bei spal­vo­tas mū­sų su­si­ti­ki­mas bu­vo pir­mas, bet tik­rai ne pas­ku­ti­nis. Bu­vo la­bai ge­ra ste­bė­ti vi­sas sa­vo klien­tes pa­si­puo­šu­sias suk­ne­lė­mis, pa­si­da­žiu­sias, vi­sos at­ro­dė nuo­sta­biai. Juk taip ge­ra bū­ti mo­te­ri­mi. Ir mes tai ga­lim sau leis­ti“, – pa­brė­žė ka­la­ne­ti­kos tre­ne­rė.

Pa­ti va­ka­ro pro­gra­ma ne­bu­vo įpa­rei­go­jan­ti – šiek tiek mankš­tos, šiek tiek mo­te­riš­ko pa­si­kal­bė­ji­mo apie vis­ką, šiek tiek pie­ši­mo su hen­na da­žais ir pa­si­vaikš­čio­ji­mo prie eže­ro.

Ieš­ko­jo lai­ko sau

Ka­la­ne­ti­kos tre­ne­rė T.Peš­te­nė – li­cen­ci­juo­ta spor­to tre­ne­rė, bai­gu­si psi­cho­lo­gi­jos stu­di­jas.

„Sa­ko, kad žmo­nės stu­di­juo­ja psi­cho­lo­gi­ją, nes jiems pa­tiems rei­kia su­si­tvar­ky­ti „stal­čiu­kus“. Ma­na­sis ke­lias į ka­la­ne­ti­ką grįs­tas to­mis pa­čio­mis trin­ke­lė­mis. Tik su ka­la­ne­ti­ka pa­kliu­vau į „pin­kles“ – ieš­ko­jau bū­do su­stang­rin­ti šlau­nis, o ra­dau tai, kas ap­ver­tė ma­no gy­ve­ni­mą“, – sa­vo pa­ty­ri­mu da­li­jo­si mo­te­ris.

Dar ji – ma­ma ir žmo­na, ban­dan­ti ne­pa­mirš­ti sa­vo sva­jo­nių ir skir­ti lai­ko sau. Bū­tent toks po­žiū­ris į gy­ve­ni­mą ją at­ve­dė prie nau­jų pla­nų ir dar­bų. Maž­daug prieš tre­jus me­tus iš sos­ti­nės gy­ven­ti į Aly­tų su­grį­žu­si mo­te­ris ne tik su­si­lau­kė at­ža­los, bet ir ieš­ko­jo sa­vęs. So­cia­li­nia­me tin­kle „Fa­ce­bo­ok“ ji su­kū­rė pa­sky­rą „Lai­kas SAU – mankš­ta su To­ma“, ku­rio­je da­li­ja­si idė­jo­mis, ini­cia­ty­vo­mis ir ži­nio­mis apie ko­ky­biš­ką ju­dė­ji­mą ir vi­sa­ver­tį gy­ve­ni­mą.

Be to, aly­tiš­kė jau maž­daug tre­jus me­tus mo­te­rims Aly­tu­je ve­da ka­la­ne­ti­kos už­si­ė­mi­mus. O da­bar ji gy­ve­na ir dar di­des­nė­mis idė­jo­mis ir dar­bais – iš­si­nuo­mo­ju­si pa­tal­pas mies­te, ji ku­ria stu­di­ją „Lai­kas SAU“, ku­rio­je bus or­ga­ni­zuo­ja­mi ju­dė­ji­mą ir ko­ky­biš­ką gy­ve­ni­mo bū­dą ska­ti­nan­tys už­si­ė­mi­mai.

San­dros De­gu­ty­tės nuotr.
San­dros De­gu­ty­tės nuotr.

Ka­ra­liš­kas už­si­ė­mi­mas

Ka­la­ne­ti­ka – plas­ti­nės gim­nas­ti­kos rū­šis, su­kur­ta su­sie­jus ba­le­to ir jo­gos ele­men­tus. Dar ki­taip ši mankš­ta va­di­na­ma ka­ra­liš­ka. Tai pui­kus bū­das at­jau­nė­ti ir be di­de­lių pa­stan­gų su­ma­žin­ti svo­rį. Kaip tei­gė T.Peš­te­nė, ka­la­ne­ti­ka nuo ki­tų spor­to rū­šių ski­ria­si tuo, kad, at­lie­kant sta­tiš­kus jė­gos ir tem­pi­mo pra­ti­mus, la­bai veiks­min­gai tre­ni­ruo­ja­mi gi­lie­ji rau­me­nys.

„Po ke­lių tre­ni­ruo­čių pa­ste­bi­mai su­tvir­tė­ja gi­lu­sis po­odi­nis sluoks­nis, dai­lė­ja fi­gū­ra: rie­ba­lai nyks­ta, o rau­me­nys tvir­tė­ja. Šie pra­ti­mai tin­ka įvai­riau­sio am­žiaus žmo­nėms, nes juos da­ry­ti ne­rei­kia di­de­lių pa­stan­gų, o iš­mo­kus ga­li­ma mankš­tin­tis na­muo­se. Ka­la­ne­ti­kos po­vei­kis – su­ma­ži­na kū­no svo­rį ir ap­im­tis, pa­ge­ri­na me­džia­gų apy­kai­tą, pa­ge­ri­na lai­ky­se­ną, su­stip­ri­na rau­me­nis, pa­de­da at­si­kra­ty­ti są­na­rių bei nu­ga­ros skaus­mų“, – taip šių mankš­tų rū­šį api­bū­di­no tre­ne­rė.

Kiti straipsniai