Alytuje planuojama plėsti bakalauro ir magistro studijų programas (268)

Alytuje bakalauro studijos
„Plėtoti studijas Alytuje būtų abipusė nauda tiek mūsų regionui, tiek universitetams. Norime, kad mūsų kolegija būtų sustiprinta ir, žinoma, kad nekonkuruotų programos, o vyktų jų tęstinumas, pvz., Alytaus kolegija siūlytų atitinkamos programos bakalauro studijas, o VDU Žemės ūkio akademija galėtų siūlyti magistro studijas“, – teigia Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.
Sustiprinti ne tik verslą, bet ir aukštojo mokslo išsilavinimą Alytuje yra labai svarbu, todėl planuojama plėsti bakalauro ir magistro studijų programų pasirinkimą. Norima, kad jaunimas universitetinį išsilavinimą įgytų ne kituose didžiuosiuose šalies miestuose ar užsienyje, o savo gimtajame mieste. Šiuo metu yra svarstoma galimybė nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. vykdyti naujas bakalauro ar magistro studijas Alytuje, bendradarbiaujant su kitomis šalies aukštosiomis mokyklomis.

„Alytuje ketiname vystyti pramonę, pritraukti investuotojus ir kurti darbo vietas. Tačiau to neužtenka – reikia stiprinti ir aukštąjį mokslą, užtikrinti kokybišką ir rinkai paklausų išsilavinimą, kuris atneštų naudos visam regionui“, – teigia Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Alytaus kolegijoje jau keletą metų magistro studijas vykdo Kauno technologijos universitetas, tačiau siekiama ir platesnės studijų pasiūlos. Todėl šiuo metu kalbamasi su universitetais dėl galimybės suteikti alytiškiams ir regiono gyventojams platesnį universitetinį išsilavinimą. Norima praplėsti tiek magistro, tiek bakalauro studijų programas.

„Mums labai svarbi aukštojo mokslo plėtra, nes norime Pietų Lietuvos regione užtikrinti visus išsilavinimo lygius. Turime kolegiją, stiprų profesinio rengimo centrą ir, jeigu sustiprinsime universitetinį išsilavinimą, tai mums padės išlaikyti ir pritraukti jaunimą. Norime, kad jaunimui būtų motyvacija grįžti į Alytų arba likti čia, nes kartu su besivystančia pramone jis galėtų gauti kokybišką išsilavinimą savo gyvenamojoje teritorijoje. Mums labai svarbi aukštojo mokslo kokybė, kad žmogus iš Alytaus miesto ar regiono galėtų gauti kokybiškas bakalauro ir magistro studijas“, – kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Siekdami sustiprinti aukštojo mokslo plėtrą, šią savaitę Alytaus miesto savivaldybės vadovai susitiko su Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto ir Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos atstovais. Su aukštosiomis mokyklomis kalbėta, kuo savivaldybė gali prisidėti prie studijų programų įsteigimo Alytuje. Aukštųjų mokyklų atstovai mano, kad regionai yra patrauklūs ir jie nori kurtis juose, kad suteiktų žmonėms galimybę įgyti aukštąjį išsilavinimą jiems artimoje aplinkoje.

Abi aukštąsias mokyklas domina bendradarbiavimo galimybė. VDA norėtų prisijungti prie jau esamų studijų bazių, nes jai labai svarbus mikroklimatas ir aplinka. Galbūt ji plėtotų bendradarbiavimą ir su Dailės mokykla, Jaunimo centru ar Dailiųjų amatų mokykla. VDU ŽŪA studijos galėtų būti dalinai nuotolinės ar ištęstinės. Svarstoma galimybė, kad ir dalis dėstytojų galėtų būti alytiškiai.

„Plėtoti studijas Alytuje būtų abipusė nauda tiek mūsų regionui, tiek universitetams. Norime, kad mūsų kolegija būtų sustiprinta ir, žinoma, kad nekonkuruotų programos, o vyktų jų tęstinumas, pvz., Alytaus kolegija siūlytų atitinkamos programos bakalauro studijas, o VDU Žemės ūkio akademija galėtų siūlyti magistro studijas“, – teigia Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Šiuo metu daugiau kaip 800 Lietuvos ir užsienio studentų studijuoja vienintelėje aukštojo mokslo institucijoje Alytaus regione – Alytaus kolegijoje. Čia studentai gali įgyti nuo statinių inžinerinių sistemų, informacinių sistemų technologijų iki kineziterapijos, bendrosios praktikos slaugos, maisto produktų technologijų ar kitų specialybių.

Baigę kolegiją studentai turi galimybę tęsti studijas ir įgyti universitetinio bakalauro ar magistro diplomą šešiuose šalies universitetuose, tačiau siekiama, kad Alytuje gyvenantis jaunimas neišvyktų iš gimtojo miesto, o pasiliktų čia studijuoti bei turėtų galimybę įgyti universitetinį išsilavinimą. Taip pat pastebėta, kad į Alytų sugrįžta vis daugiau emigrantų šeimų, kurioms yra aktualios studijų galimybės gimtajame mieste. Todėl tikimasi, kad pavyks sutarti su aukštosiomis mokyklomis ir jau kitais metais pasiūlyti platų išsilavinimą Alytuje.

Komunikacijos skyriaus informacija

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai