Alytaus dailiųjų amatų mokykloje vyksta papildomas moksleivių priėmimas ()

Rita KRUŠINSKAITĖ
Dailiųjų amatų mokyklos nuotrauka
Dailiųjų amatų mokykla kviečia mokytis fotografijos meno
Senųjų tradicinių amatų saugotoja ir puoselėtoja Alytaus dailiųjų amatų mokykla, beveik per tris veiklos dešimtmečius išugdžiusi daug kūrybingų ir talentingų amatininkų bei menininkų, vykdo papildomą moksleivių priėmimą, kuris vyksta iki rugpjūčio 28 dienos.

Baigusiesiems 12 klasių arba turintiesiems vieną profesinio mokymo diplomą siūloma rinktis interjero apipavidalintojo, fotografo ir dailiųjų metalo dirbinių gamintojo profesijas. Mokymas, kurį sudaro teoriniai ir praktiniai užsiėmimai, trunka dvejus metus.

Turintieji specialiųjų ugdymosi poreikių ir sulaukę 16 metų bei turintieji pagrindinės mokyklos baigimo pažymą gali rinktis dailiųjų keramikos dirbinių gamintojo ir dailiųjų dirbinių pynėjo profesijas. Mokslas, kurio metu vyksta teoriniai ir praktiniai užsiėmimai, trunka trejus metus.

Visi mokiniai aprūpinami bendrabučiu, o pirmą kartą mokykloje besimokantys ir turintys specialiųjų poreikių mokiniai gauna nemokamą maitinimą, jiems skiriamas nemokamas atvežimas į mokyklą bei parvežimas namo.

Kūrybingiems ir aktyviems mokiniams, dalyvaujantiems mugėse ir įvairiose šventėse, mokykla papildomai kas mėnesį moka jaunojo amatininko stipendiją.

Norintieji mokytis likusiose laisvose vietose prašymus turėtų teikti LAMA BPO sistemoje.

Interjero apipavidalintojas

Nori dirbti komandoje, o gal svajoji apie nuosavą verslą? Esi kūrybingas, turi gerą vaizduotę ir mėgsti naujoves? Tad interjero apipavidalintojo specialybė gali tapti puikiu startu į sėkmingą ateitį.

Interjero apipavidalintojai Alytaus dailiųjų amatų mokykloje ruošiami nuo 2001 metų. Mokslo metu mokiniai supažindinami su šriftais, popieriaus ir formos plastika, spalvine kompozicija, reklama, grafiniu, pramoniniu bei interjero dizainais, mokomi meno istorijos, interjero apipavidalinimo, piešimo, tapybos, lipdybos bei kitų dalykų.  

Mokykla turi lazerį, 3D spausdintuvą, tai leidžia mokiniams labai greitai realiai pamatyti savo idėjos maketą ir interjero apipavidalintojo specialybės galimybes.

Alytaus dailiųjų amatų mokykloje parengti specialistai geba įgyvendinti dekoratyvinių sienų projektus, dekoratyvinius akcentus, sieninės tapybos projektus, išmano paruošimo darbų technologijas, moka rašyti kaligrafinius šriftus ir derinti juos su piešiniu bei pritaikyti konkrečiam darbui, moka projektuoti ir gaminti įvairią reklamą, vizualinę informaciją, gaminių pakuotes, firminį stilių, išmano šilkografijos pagrindus, maketavimo principus, darbo su naujausiomis medžiagomis bei įranga technologijas, geba dirbti kompiuterine technika ir nustatyti gaminio vertę.

Įgijusieji interjero apipavidalintojo profesiją gali įsteigti individualiąją interjero apipavidalinimo įmonę, gali dirbti reklamos agentūrose, įvairiose įmonėse, biuruose, kelti profesinę kvalifikaciją kursuose, seminaruose ar tęsti studijas aukštosiose mokyklose.

Fotografas

Nori sustabdyti ir įamžinti akimirką žavingą? Tad rinkis fotografijos mokslus.

Fotografija gana jauna, atsiradusi mažiau nei prieš porą šimtų metų, tačiau labai populiari vaizduojamojo meno sritis. Ji yra viena iš labiausiai suprantamų saviraiškos formų, dėl kurios mes ne tik užfiksuojame aplinką, bet ir atskleidžiame save.

Dar vienas svarbus fotografijos akcentas – verslas. Dabar ypač populiaru fotografuoti savo prekes ir, nuotraukas įkėlus į internetą, jas reklamuoti. Todėl labai svarbu tą daryti profesionaliai.

Fotografai yra kūrėjai, tačiau norint perduoti savo mintis fotografija, reikalingos specialios žinios.

Teoriniuose užsiėmimuose būsimieji fotografai mokomi fotografuoti įvairiais fotoaparatais, dirbti su apšvietimo įranga ir prietaisais, fotografavimo metodų ir technologijų, daryti nuotraukas, jas retušuoti, originalų perfotografavimo, kompiuterinės grafikos, spalvotosios fotografijos dalykų bei kurti internetinius puslapius. Praktinis mokymas vyksta fotolaboratorijose, fotostudijose, fotografuojant įvairius renginius.

Po 21 mėnesį trunkančių teorinių ir praktinių mokymų moksleiviai atlieka 3 mėnesių  gamybinę praktiką, kurioje įtvirtinamos įgytos žinios ir formuojami įgūdžiai, reikalingi būsimam darbui. Gamybinę praktiką galima atlikti: reklamos agentūrose, internetiniuose portaluose ar fotostudijose bei kitose įstaigose ir gamybos organizacijose, kuriose reikia fotografijos specialistų.

Fotografija madinga ir perspektyvi sritis, įgijusieji šią profesiją gali kurti savo privatų verslą, dirbti fotografo darbą fotostudijose ir fotografijų gamybos centruose, reklaminės fotografijos ir žiniasklaidos srityje.

Juvelyras

Esi kruopštus, atkaklus, kūrybingas ir patinka papuošalai? Mokykis juvelyro profesijos.

Nuo seniausių laikų žmonės mėgo puoštis įvairiausiais papuošalais, todėl juvelyro profesija neatsitiktinai laikoma viena įdomiausių, paslaptingiausių ir archajiškiausių. Ikiistoriniais laikais papuošalai turėjo maginę funkciją, vėliau – socialinę, simbolinę, dabar išlikusi pagrindinė papuošalų funkcija – puošybinė. Papuošalų reikia nuolat ir daug.

Alytaus dailiųjų amatų mokykloje juvelyro amato mokoma nuo 2000 metų. Čia sukurta mokymo bazė yra bene geriausia tarp Lietuvos profesinių mokyklų.

Mokiniai supažindinami su įvairiomis medžiagomis, jų savybėmis bei apdirbimo būdais – litavimu, kalimu, atlenkimu, sukimu, tordiravimu, juodinimu, ėsdinimu, oksidavimu, emaliavimu, raižyba, įvairiais akmenų inkrustavimo būdais. Mokykloje dirbama su žalvariu, kurio savybės labai panašios į brangiųjų metalų. Jis yra plastiškas, nesudėtingas apdirbti chemiškai.

Būsimi juvelyrai išmokomi pažinti ir parinkti juvelyriniams dirbiniams tinkamas medžiagas, profesionaliai ir saugiai dirbti metalo apdirbimo įrankiais bei įrenginiais, išmokomi taikyti įvairius metalų apdirbimo būdus, gaminti bei dekoruoti papuošalus.

Juvelyrika – įdomi profesija, su daugybe technologinių galimybių, kurios nuolat plečiasi ir auga. Kiekvienas mokslus baigęs juvelyras gali susikurti savo verslą ir prekės ženklą, pasirinkti labiausiai patinkantį darbo būdą – įsikurti nedidelėje erdvėje, kurioje nesunkiai sutilps visi reikalingi įrankiai, arba įsirengti modernias dirbtuves ir įdiegti pačias naujausias technologijas.

Pasinaudojus šiuolaikinėmis technologijomis ir susikūrus savo internetinį puslapį arba per prekybines platformas, juvelyriniais gaminiais galima prekiauti visame pasaulyje, neiškeliant kojos iš namų.

Pynėjas

Pynimas iš vytelių, vienas seniausių amatų pasaulyje, ir šiandien nepraranda savo aktualumo, nes pinti gaminiai gražūs, niekada neišeina iš mados, žavi savo įvairove ir praktiškumu. Jie gali būti naudojami tiek kasdienėje buityje, tiek papuošti prabangų interjerą. 

Bene patraukliausia šio amato savybė ta, kad kiekvienas, turintis noro ir darbščias rankas, gali tapti pynėju ir pajausti, kaip paprastos karklo vytelės virsta dailiu gaminiu, o kartais – net meno kūriniu.

Šiuolaikiškai ir meniškai įrengtoje klasėje mokiniai pirmiausia supažindinami su karklais – medžiaga, iš kurios gaminamos vytelės, jų savybėmis, paruošimo būdais. Tada būsimi pynėjai mokomi ištisus amžius nepakitusių pynimo būdų: paprastojo, sluoksniuotojo, kryžminio, ažūrinio, dekoratyvinių pynių bei kitų.

Aiškinama, kaip pasitelkus vaizduotę juos komponuoti tarpusavyje ir gauti vis naujus gaminius. Taip pat mokiniai supažindinami ir su kitais mokykloje dėstomais amatais, kad galėtų juos kūrybiškai derindami (pavyzdžiui, keramiką su pynimu) sukurti modernesnių, įdomesnių gaminių.

Pintų gaminių poreikis visame pasaulyje nemažėja, todėl įgiję šią profesiją amatininkai visuomet ras rinką, kurioje galėtų realizuoti savo dirbinius. Profesionalius pynėjus visada pasiruošusi įdarbinti didžiausia Baltijos šalyse Kaune įsikūrusi UAB „Pintinė tau“, iš kurios pinti gaminiai keliauja į įvairias Europos šalis.

Lietuvių pintus gaminius noriai perka ir japonai, ir kaimynystėje gyvenantys lenkai. Mėgstantieji dirbti savarankiškai savo gaminius gali parduoti įvairiose mugėse, parodose, šventėse.

Keramikas

Keramika – seniausia žmogaus rankomis sukurta medžiaga, iš kurios pagaminti dirbiniai iki šių dienų yra išlaikę konkrečią paskirtį. Dailiosios keramikos dirbiniai lengvi, gražūs, estetiški, puikiai dera prie šiuolaikinio interjero bei eksterjero. Todėl susižavėjimas keramikos kūriniais neblėsta, o jų paklausa nuolat didėja.

Keramikos išskirtinumas tas, kad molio minkymo, lipdymo, žiedimo ir kūrimo procesai artimai susiję su terapija. Tai meno terapija liečiant medžiagą.

Per teorinius ir praktinius užsiėmimus mokiniai supažindinami su molio savybėmis, įrankiais ir įranga, visais molio formavimo ir dekoravimo būdais. Taip pat mokomi gaminti juodosios keramikos dirbinius, supažindinami, kaip jiems paruošti molį ir išdegti. Gamybinės praktikos metu įtvirtinamos teorinės žinios ir ugdomi praktiniai įgūdžiai.

Be to, mokiniai supažindinami ir su kitais mokykloje dėstomais amatais, kad galėtų juos kūrybiškai derindami (pavyzdžiui, keramiką su pynimu) sukurti modernesnių, įdomesnių, patrauklesnių dirbinių bei įvairių medžiagų sujungimo su moliu technologijų.

Mokykloje sukurta labai gera mokymo bazė. Yra speciali, sauganti seniausias molio degimo tradicijas, tik juodajai keramikai skirta krosnis ir elektrinė, atitinkanti pasaulinius standartus, degimo krosnis, kurią galima užprogramuoti pagal specialias programas.

Puikiai sutvarkyta ventiliacinė sistema, optimaliai nutraukianti degimo proceso metu atsirandančius garus ir dujas. Taip pat yra žiedimo staklės, valcavimo stalai, gipsinės formos. Mokiniai aprūpinami visomis reikalingomis medžiagomis ir įrankiais.

Mokiniai, įgiję keramiko amatą Alytaus dailiųjų amatų mokykloje, gali toliau tęsti mokslus aukštosiose mokyklose, gali dirbti kaip laisvieji amatininkai ir savo dirbiniais prekiauti įvairiose mugėse, renginiuose, dailės salonuose, internetiniuose portaluose.

Dar daugiau galimybių

Ateityje mokykloje parengtiems amatininkams ketinama suteikti dar daugiau galimybių – planuojama kartu su Alytaus miesto savivaldybe įkurti amatininkų parką, kuriame galėtų dirbti ir savo gaminiais prekiauti įvairių specialybių amatininkai.

Pirmasis namelis, skirtas būtent keramikams, jau pastatytas. Jame kuriasi tūkstantmečius skaičiuojančio, tačiau nesenstančio keramikos amato puoselėtojai.

Kiti straipsniai