Parodoje – virsmų ir vilčių laiko eksponatai ()

Aldona KUDZIENĖ, aldona@ana.lt
Linas Stankevičius
Parodos atidarymas. Zenono Bulgakovo nuotr.
Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos centrinėse patalpose atidaryta 1988–1993 metų laisvės proveržį akcentuojanti paroda, daug pasakančiu pavadinimu – „Pabudome ir kelkimės“.

Kruopščiai atrinktoje ekspozicijoje – plakatai, bukletai, spaudos leidinių pirmieji numeriai, pašto ženklai, vokai, net bloknotai iš istorinių 1988–1993 metų laikotarpio. Visa tai eksponuojama iš privačių prigimtinio alytiškio Lino Stankevičiaus rinkinių, atspindinčių Sąjūdžio, Atgimimo, Išsivadavimo tematiką.  

Parodą pristatydama Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos direktorė Giedrė Bulgakovienė kalbėjo, kad paroda „Pabudome ir kelkimės“ įšoko į Lietuvos atkūrimo šimtmečio renginių ciklą, akcentuodama 30 metų sukaktį nuo Sąjūdžio atsiradimo.

Kolekcininkas L.Stankevičius, save vadinantis Sąjūdžio eiliniu, priminė ir kitas sukaktis. O jų šiemet gausu. Dvidešimt penkeri metai nuo popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje, tiek metų sukanka ir Jurgio Kunčino viešajai bibliotekai.

L.Stankevičiaus visuomenei pateikti eksponatai aprėpia penkerių metų laikotarpį, kuris, pasak autoriaus, jam buvo ypatingas. „Tie penkeri metai gali būti pavadinti penkeriais iš šimto“, – sakė kolekcininkas.

Apie šį išskirtinį laikotarpį jis kalbėjo: „Tai buvo tiesos sakymų, džiaugsmų, atradimų, tikrų, o ne „piarinių“ permainų, džiugių pergalių ir laikinų pralaimėjimų, virsmų ir vilčių laikas. Kai buvome gyvi žmonės. Iki tol, didele dalimi (kaip dabar aiškėja), ir po to visuomeniniame-politiniame gyvenime daugiau ar mažiau pilka, neretai tamsu. Su trumpomis nedidelėmis prošvaistėmis...“

Kolekcininkas teigė, kad iš to laikotarpio turi ir ekspozicijoje pateikia visus plakatus, bukletai visi, kurie tinka, turimos spaudinių kolekcijos čia – tik dalelė.

L.Stankevičius padėkų išsakė bibliotekos darbuotojams, dukrai Eglei ir jos draugei Jovitai Kadikinaitei, būsimai archeologei, už pagalbą atrenkant medžiagą ekspozicijai ir ją pateikiant žiūrovui.

Jauniems žmonėms už įsitraukimą į pilietiškos tematikos ekspozicijų rengimą dėkojo to penkmečio jausmą išgyvenę alytiškiai.

„Džiaugiuosi pirmaisiais parodos žiūrovais, kurie surado laiko atvykti ir prisiminti tą istorinį laisvos Lietuvos penkmetį“, – dėkojo L.Stankevičius.

Paroda „Pabudome ir kelkimės“ Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje veiks iki rugsėjo 15 dienos.

 

Kiti straipsniai